Hem » Vin Tips » Tips på vin för olika smaker

Tips på vin för olika smaker

Beroende på druva, tillverkning, lagring och tillsatser produceras olika viner. De skiljer sig i smak, doft, färg och känsla. Vissa gillar olika viner och läser gärna om tips på vin, andra har en enda favorit de njuter av. Alla har olika smak, men alla borde ge de olika vinerna en chans för att upptäcka dess egen karaktär.

  • Vitt vin skiljer sig från rött på så sätt att det inte får färg av skalen, utan skalen separeras från musten vid pressningen.
  • Rött vin får således sin färg av skalen på de blåa druvorna även fast vinet till viss del även kan framställas av gröna druvor.
  • Rosévinet får också sin färg av de blåa druvornas skal, som dock avlägsnas tidigare än vid framställning av rött vin.
  • Mousserande vin görs på både gröna och blåa druvor och får sina bubblor genom metoder som traditionella metoden, charmatmetoden eller kolsyremetoden.

Ytterligare saker som orsakar vinets olika smakstilar och bouquet är området där druvorna odlas. Jordmån och väder påverkar smak och syrlighet. Detta bör alltså tas hänsyn till vid tips på vin, men också andra skillnader.

  • I vissa fall, framförallt vid produktion av mousserande viner, tillsäts en söt vätska för att ge drycken en viss sötma. Detta kallas ”dosage”.
  • Fatlagring påverkar ett vins karaktär till stor del. Ju längre vinet lagras och ju mindre och nyare faten är desto mer framträder ekinslaget.
  • Vädret påverkar som sagt också hur pass snabbt druvor mognar och hur saftiga de blir, vilket i sin tur påverkar vinet.

Vid tips på vin bör du således ta hänsyn till vad för slags vin det är, var det kommer ifrån och genom vilken metod det är framställt. Att prova sig fram kan vara det mest användbara tipset.

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan vitt och rött vin?

Vitt vin får inte färg av skalen på druvorna, medan rött vin får sin färg från skalen på blåa druvor.

Hur får rosévin sin färg?

Rosévin får sin färg från de blåa druvornas skal, som dock avlägsnas tidigare än vid framställning av rött vin.

Vilka faktorer påverkar vinets smak och syrlighet?

Jordmån och väder påverkar smak och syrlighet i vinet.

Vad är dosage?

Dosage är en söt vätska som tillsätts vid produktion av mousserande viner för att ge drycken en viss sötma.

Vad påverkar ett vins karaktär till stor del?

Fatlagring påverkar ett vins karaktär till stor del. Ju längre vinet lagras och ju mindre och nyare faten är desto mer framträder ekinslaget.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.