Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Rockiga superstars i vinvärlden!
|

Rockiga superstars i vinvärlden!

superstars i vinvärlden - rockgitarrist - Vinjournalen.se

Man kan nog kalla en del viner för ”rockiga superstars i vinvärlden ”, men det är inte bara viner som är superstars, ibland kan även producenter, vingårdsägare och vinmakare vara det också. Vi ska lära känna några av vinvärldens mest intressanta rock & roll personligheter.

Att vinet är starkt inom rockens värld det vet vi sedan länge. Många superstars i vinvärlden, kändisar och musiker, har lånat ut sitt namn till ett antal viner genom åren med olika nivåer av engagemang i vinproduktionen. Andra som dessa 5 vinkaraktärer i denna artikel är mycket seriösa vinproducenter med en hel del kritikerrosade viner i sin portfölj.

I soliga Algarve…

…. i södra Portugal ligger egendomen Adega do Cantor som består av ett flertal vingårdar. Först ut bland våra Rockiga superstars i vinvärlden är Cliff Richard på Adega do Cantor, eller ’Sångarens vingård’, om man översätter frän portugisiskan, är en av gårdarna som ägs fortfarande av den 80-årige Cliff Richard, numera Sir Cliff och adlad av engelska drottningen. Och Sir Cliff har alltid varit mycket involverad i produktionen av vinet. Han insåg för länge sedan att Algarve hade superförutsättningar för att göra goda viner av både rött och vitt av både portugisiska druvor som Aragonês, Arinto och Antão Vaz men även av mer kontinentala druvor. Sir Cliff har till och med odlat druvorna själv, fast med hjälp av konsulter och oenologer och har lyckats får fram några riktiga superviner. Vinerna i hans Onda Nova och Vida Nova-sortiment har prisats av både vinentusiaster och kritiker. Till vingården Adega do Cantor avgår olika vinturer och här kan man även prova vinerna.

Från punkrockare till vinmakare …

… den numera bortgångne vinproducenten Taras Ochota reste världen runt och spelade musik, surfade och gjorde goda biodynamiska hantverksviner i i Basket i Adelaide Hills tillsammans med sin fru Amber. Ochota var en av Australiens mest inflytelserika och älskade moderna vinproducenter i sin generation. Ochota var vinmakare och ägare till den lilla, familjedrivna vingården Ochota Barrels och har haft stort inflytande för naturlig vinframställning. När hans första viner lanserades 2008 blev han närmaste kultförklarad i vinvärlden. Inte konstigt alls, för Ochota platsar verkligen bland vårar rockiga superstars i vinvärlden då han själv hade en examen inom både management och oenologi och ansågs som en tekniskt kunnig vinmakare. Taras Ochota dog förra året endast 49 år gammal. Hör honom förklara själv

… är Colin McBryde, en av vinbranschens mest älskade personligheter och har hållit på rätt länge nu, har jobbat både på Nya Zeeland och i Oregon innan han slog sig ner på en gammaldags vingård Some Young Punks i Clare Valley, i södra Australien ca 100 km norr om Adelaide i slutet av 90-talet tillsammans med sin partner, Jennie Gardner. Vinstockarna som går tillbaka till 1910. McBryde som är löjligt välutbildad och fullmatad med roliga tider är född på Nya Zeeland och erhöll utmärkelsen Young Gun of Wine för 2009. Han viner är lika livfulla och humoristiska som han själv. Namnen på vinerna är hysteriskt  roliga – ”Monsters, Monsters Attack”, ”Naked on Rollerskates”, ”Squid’s Fist” och etiketterna lika färgglada som hans tatueringar. Han är en kompetent vinmakare och utbildad oenolog vid Adelaide University samt en doktorsexamen i mikrobiologi med specialarbete om vinjästmetabolism och vinerna? De vita och röda viner är omtyckta, särskilt populär är en snygg Clare-Riesling.

En av de mest exklusiva villorna…

… i Toscana ägs av vår nästa rockiga superstar Sting, eller Gordon Sumner som han egentligen heter, tidigare i bandet The Police. Han reste med sin fru Trudie Styler till Toscana och blev kvar på en egendom från 1700 talet, där vin och oliver odlats sedan flera hundra år. Vi har skrivit om honom och hans viner tidigare. Sting upprustade och återställde huset till den magnifika villa som det en gång var och som han nu kallar för Il Palagio och är har han sedan 90-talet nu gjort goda viner. Sting producerar både ekologisk olivolja samt biodynamiska vita, röda samt roséviner av handplockade italienska druvor som bland annat Sangiovese, Syrah, Vermentino, och Trebbiano. Till sin hjälp har han duktiga oenologer och vinmakare. På egendomen kan man även hyra boende och äta gott om man vill.

Sist men verkligen inte minst …

Det är snygga viner, festliga etiketter och namn som den, snart 60-årige vinmakaren Charles Smith är känd för. Tidigare turnéchef för olika kända rock & roll band, så är han idag är den näst största oberoende vinmakaren i Washington State och driver sin vinprovnignar som rockfestivaler. Han blev han vinfrälst 1999 då han planterade sina första vinrankor Walla Walla Valley ett AVA i Washington under egen etikett. Den prisbelönte, kritikerrosade men också helt självlärde Smith tar allt i cool takt när han rosas till skyarna av de internationella kritikerna. Han var 28 år när han blev vinansvarig på hotellet The Ritz Carlton Hotel i Palm Springs. Han älskar vin och egentligen har han väl alltid velat göra eget vin. Smith kom till Walla Walla och träffade några vinmakare på en fest och förstod ganska snabbt att det var det här han ville göra. Men lånade druvor började han sin vinkarriär. Hans idag så populära viner med egna namn som The Velvet Devil Merlot, Boom Boom! Syrah och Kung Fu Girl Riesling … vinerna finns på Systembolaget sedan några år. Smith äger idag vingårdar över hela Columbia Valley inklusive undernämnden Wahluke Slope, Walla Walla Valley, Snipes Mountain och Yakima Valley. Han driver hållbart jordbruk och använder återvunnet vatten.

Läs också om

Frågor och svar:

Vem äger egendomen Adega do Cantor i södra Portugal?

Cliff Richard äger egendomen Adega do Cantor i södra Portugal.

Vilken australisk vinproducent var en inflytelserik och älskad modern vinmakare?

Taras Ochota var en inflytelserik och älskad modern vinmakare från Australien.

Vilken vingård i Clare Valley ägs av Colin McBryde?

Colin McBryde äger vingården Some Young Punks i Clare Valley.

Vilka druvor används för att producera Sting’s viner på hans egendom i Toscana?

Sting producerar viner av handplockade italienska druvor som Sangiovese, Syrah, Vermentino och Trebbiano på sin egendom i Toscana.

Vilken typ av viner producerar Cliff Richard på sin vingård?

Cliff Richard producerar både röda och vita viner på sin vingård, med druvor som Aragonês, Arinto och Antão Vaz.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.