Tysklands befolkning föredrar med en klar majoritet torra viner. Detta kan vara en enkel förklaring på den ökande trenden att producera viner av just denna karaktär, men troligare är kanske att man även vill tillgodose resten av världens liknande smakpreferenser, samtidigt som man strävar efter att skapa en slags överordnad art genom att integrera den eftertraktade torrheten i den redan så populära rieslingdruvan.
Några av världens finaste rieslingviner kommer från Tyskland. Denna mest odlade druva förekommer i samtliga vinområden:
- Mosel
- Pfaltz
- Rheinhessan
- Rheingau
- Nahe
De som föredrar torrare viner har ofta vänt sig till franska vinregionen Alsace där detta karaktärsdrag är mer markant i rieslingvinerna. Under en lång tid har man delat in riesling i torrt och sött, respektive franskt och tyskt. Detta är dock på väg att ändras, något som har fått både positiva och negativa reaktioner. En del anhängare av tysk riesling anser nämligen att det inte är ”tysk riesling på riktigt” om den inte är söt. Många tror att denna grupp av människor är enda anledningen till att den nya, torra varianten har någon konkurrens överhuvudtaget.
Och visst kan en traditionellt söt riesling med sin perfekt kontrasterande syra och fräschör vara svårslagen. Det finns ju trots allt en anledning till att just tyska rieslingviner är bland de bästa i världen. Men den torra varianten ändå mycket lockande och absolut värd att prova – den klassiska tyska karaktären är trots allt fortfarande närvarande. Och varför ska man behöva välja? Förhoppningsvis kan både de torra och de söta rieslingvinerna från Tyskland samsas om och existera sida vid sida i perfekt harmoni med varandra.