Hem » Vin Skola » Vill du dricka rosé? Missa inte denna nya, ljuvliga rosé!

Vill du dricka rosé? Missa inte denna nya, ljuvliga rosé!

dricka rosé - sydafrika

Epicentrum för att dricka rosé måste ändå vara ute i solen! Vi ska skriva lite om rosé, förhoppningsvis får du lära dig lite nyheter och vi presenterar också ett helt nytt rosévin som lanseras idag!

Nyligen surfade jag in hos en av världens mest inflytelserika vinkritiker MasterClass om rosévin. James Suckling är en amerikansk vin- och cigarrkritiker och var tidigare bland annat Senior Editor och European Bureau Chief of Wine Spectator.

Vad mycket bra saker det stod där om rosé. En del visste jag, annat inte. Jag brukar då och då titta in på hans hemsida och lyssna på hans podcast.

dricka rosé - 2 glas rose

6 fakta – visste du detta om rosé?

  • Rosé är gjort på rödvinsdruvor precis som rött vin fast jäser inte lika länge med druvskal – därav den rosa färgen
  • Rosé kan tillverkas av vilken rödvinsdruva som helst som odlas i vilken vinodlingsregion som helst i nya eller gamla världen – till och med i Sverige produceras roséviner
  • Rosé kan göras av en enda sorts druvor eller blandas ihop av flera som bland annat Pinot Noir, Cinsault, Mourvèdre, Carignan och andra franska druvor men även spanska Tempranillo och tyska druvor som Riesling och Zeigelt och italienska Sangiovese
  • Rosé görs vanligtvis genom maceration där druvor saftas och skalet lämnas kvar i saften, tills man fått den rosa färgen som man vill ha – oftast endast en dag eller två innan man tar ut skalen
  • Rosèvin kommer ursprungligen från Provence, Frankrike, där mest rosé produceras
  • Roséviner kan vara antingen var något söta men är vanligen torra
Dricka rosé emily flaska

Dricka rosé –  eleganta The Emily Cuvée Classique lanseras idag!

Från den biodynamiska vingården i Longridge Estate i Stellenbosch, Sydafrika, kommer denna nya, sköna rosé som heter The Emily Cuvée Classique efter frihetskämpen Emily Hobhouse.

Bakom vinet den kompetenta omtyckta kultvinmakaren Jasper Raats med kollega Hendrien de Munck som skapar riktigt goda, ekologiska och prisbelönta viner med biodynamiska metoder, vilket betyder en omfångsrik naturlig process, fri från kemikalier och alla typer av bekämpningsmedel samt gödselmedel. Inga animaliska produkter används heller för filtrering, klarning och liknande, så detta är ett rent veganvin.

En tidigare årgång av The Emily Cuvée Classique fick enormt höga poäng av den internationelle vinkritikern Tim Atkin.  Inte så konstigt, för detta är ett läskande och svalt rosévin, torrt och fräscht i en härlig, nästan bräcklig, ljust rosa nyans.

Här spelar druvan Chardonnay huvudrollen och färgen kommer från ett stänk av Pinot Noir druvans skal. Vinet är skickligt komponerad och sprängfylld med bara smakfulla aromer som mogen söt guava, karamelliserad ananas, syrlig kiwi grönt äpple och jordgubbar. Man känner en välbalanserad och mineralisk syra i denna rosé och samtidigt bjuds man på en rik och smakfull finish. Det är ståltankar som gäller för lagring medan Pinot Noir-druvorna har fått en viss tid på ekfat vilket ger denna rosé en extra komplexitet men en örtig och spänstig framtoning.

Den kända brittiska medborgarrättskämpen Emily Hobhouse står som frontfigur för namnet på denna rosé. Hon var politisk aktivist och kämpade i åratal i Sydafrika och för sydafrikaners rättigheter under boerkriget i synnerhet de förhållanden som kvinnor och barn tvingades leva under. När Emily Hobhouse dog i Sydafrika 1926 blev hon hedersmedborgare.

Vilken härlig förebild för The Emily Cuvée Classique som från och med idag finns i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

The Emily Cuvée Classique 2021 | SB-nr: 94545 | 169:-

dricka rosé - gnocchi

Dricka rosé med kastanjegnocchi, tofu-aioli & sumac

Varför har kastanjen blivit en jul-delikatess hos oss? Runt kring medelhavet skulle man inte kunna klara sig utan kastanjer och trots att det är en säsongsprodukt, så finns det vakuumförpackade, inlagda, kastanjemjöl och mycket annat som man kan göra av kastanjer.

Blanda i kastanjegnocchi görs med kastanjemjöl som finns att köpa i hälsokostbutiken på nätet.

  • 2 medelstora bakade bakpotatisar
  • 1,5 dl kastanjemjöl
  • 1,5 dl vetemjöl ”00”
  • lite salt 
  • 1 ägg

Du kan koka eller mikra potatisen tills den är helt genomkokt eller använda bakpotatis från igår. Skrapa ut innanmätet. Kör den fortfarande halv-varma potatisen genom en potatispress och fördela den över ditt bakbord.

När den svalnat något så gör du en grop i mitten och stjälper i hela ägget. Sikta över allt mjöl och arbeta ihop detta till en deg. Rulla in den i en tunn bomullshanduk och låt vila i kylen i en halvtimme.

Rulla därefter degen i 2 cm tjocka längder och skär av varje gnocchi sådär 3 cm långa och räffla dem mot en gaffel eller om du har en gnocchi-bricka. Pudra lite mjöl ovanpå och låt vila tills de ska kokas i saltat vatten.

Aiolikräm på tofu

  • 1 paket silken tofu
  • 3 msk olivolja
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron, saften av
  • 1 tsk sumac
  • salt

Rosta först vitlöken i ugn på ca 200 °. Dela vitlöken i 2 delar, ringla lite olja över och lägg i matfoliepaket. Rosta i ca ½ timme och låt svalna. Mixa tillsammans med smulad silken tofu, tillsätt citron, sumac och salt. Ringla långsamt in ca 2 msk olivolja medan du mixar så du får en slät aiolikräm. Låt krämen sedan få stå till sig och suga upp smaken ordentligt.

Lägg gnocchin i kokande saltat vatten endast någon minut eller två. Så fort den kommer upp till ytan är den klar. Skeda upp på tallrikar, ringa olivolja över. Strö sumac över gnocchin och servera med aiolikrämen.

Läs tidigare artiklar om rosévin:

Frågor och svar

Vilket glas serveras rosé i?

Inget speciellt glas. Vanligast i ett vinglas med fot, så du behöver inte skaffa speciella glas.

Behöver jag dekantera rosévin?

Oftast: nä, men du kan om du vill. Personligen tycker jag att alla viner exponeras för syre och får fram mer komplexa smaker.

Kan man lagra ett rosévin?

Du behöver inte lagra ett rosévin för att det ska bli bättre på något sätt. Roséviner är friska och fruktiga i smaken redan som de är, så drick nu! Vissa roséviner från Provence på druvan Mourvèdre kan med fördel lagra några år, men bara dessa.

Vad passar bäst att äta till en rosé?

Rosé är schyssta matviner och går att drick till många olika rätter från sushi till vegetariskt men även till grillat kött och kyckling eller fisk.

Hur kallt ska ett rosévin vara?

Lägg flaskan i kylen efter att du köpt den och i minst flera timmar innan servering, Man brukar säga att en bra temperatur är sådär 8–10 grader, så smakerna kommer fram och vinet känns friskt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.