Hem » Vin Skola » Vinflaska populäraste gå-bort-presenten!
Vin Skola

Vinflaska populäraste gå-bort-presenten!

GÅ-BORT-PRESENT - Vinjournalen.se

Vad skulle du vilja få för present av dina gäster? Vi slår vad om att det är en vinflaska! Visste du att vinflaskan är den allra populäraste gå-bort-presenten som vi vill få av våra gäster, faktiskt hellre än både blommor och choklad.

Att ta med sig något litet till middagsbjudningen är en sed som svenskarna följer noggrant. Vi väljer bland vinflaskor, tvålar, doftljus och servetter – något symboliskt för att visa uppskattning. En ny undersökning visar att vissa av gå-bort-presenterna som vi väljer att ge i present dessvärre inte är så populära hos mottagaren.

Nu när Covid-restriktionerna börjar att luckas upp lite – och vi får verkligen hoppas att detta går vägen – så börjar vi så smått träffas alltmer i goda vänners lag och framför allt känner man att man kan bjuda några fler.

Vi har en kanonsommar och kvällarna är ljumma till långt in på natten. Det är nog fler än vi på Vinjournalen som känner att vi, efter en så lång tid i isolering, verkligen vägar släppa loss lite mer och träffas oftare. 

gå-bort-present - Vinjournalen.se

Ordna en sommarbuffé, ställa fram några läckra viner, skratt och glam …. det här är något som vi sett fram emot länge. Men man gäst står alltid där i sista minuten och undrar: vad ska jag ta med mig i present till värdinnan?  Hemligheten är en vinflaska, en present som slår alla andra!

Kantar Sifo har gjort en undersökning på uppdrag av Treedom, ett internationellt välgörenhetsföretag som bland annat planterar träd för miljön och andra produkter. Enligt undersökningen är det endast 1 av 100 som anger att de brukar ge någon form av välgörenhet i gå-bort-present, medan 1 av 8 uppger att de hellre vill få det än till exempel ett doftljus, servetter eller en tvål.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått ett doftljus som jag sen bara ger vidare. Helt ärligt – blommor, vinflaskor och choklad väljer jag hellre själv, så eftersom det mest är gesten som är viktig kan man ju istället passa på att göra något för miljön samtidigt. Ger man ett träd via Treedom nyttjar även lantbrukarna trädet för egen företagsamhet. Den som får gåvan får också möjligheten att följa projektet via vår hemsida, säger Erik Samsson, Digital PR Manager Nordics på Treedom.

FRÖ - Vinjournalen.se

Hur som helst se 10-i-topp-listan de presenter vi svenskar gillar att få från våra gäster ut så här. Hela 61% tycker bäst om att få en vinflaska. 

  1. Vinflaska – 61%
  2. Blommor – 51%
  3. Choklad – 44%
  4. Något hemgjort ätbart – 43%
  5. Kaffe eller te – 21 %
  6. En upplevelse – 17%
  7. Godis (ej choklad) – 16%
  8. Välgörenhet – 13%
  9. Doftljus – 11%
  10. Tvål – 8%

Jo, man kan förvisso hitta bra alternativa presenter som att ge en summa klimatkompensering, ta med sig en stickling, hitta en trevlig loppispryl, ge bort ett kaffefilter i linne eller plantera ett Treedom-träd. Kul miljöidé och present! Treedom låter dig plantera träd med möjlighet att följa projektet på distans, från frö till träd. Sedan starten 2010 i Florens har mer än en 1,9 miljoner träd planterats i Afrika, Sydamerika och Italien. Tack vare exakta koordinater är det flera som tar möjligheten att besöka och säga hej till sina träd som man planterat.

gå-bort-present - Vinjournalen.se

Tips på populära vinflaskor att ge som present!

Vi har valt 3 goda viner under hundralappen, ett vitt, ett rött och ett rosévin. Alla perfekta som presenter!

Paul Sapin Chardonnay Organic 2020 |nr 214 | 89:-

En present som säkert blir uppskattad är det ekologiska och torra Chardonnay-vinet från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike och familjeföretaget Paul Sapin som inte odlar egna druvor, men köper och buteljerar under egen etikett. I en miljövänlig PET-flaska möts man av härliga dofter av exotiska frukter, gula saftiga päron och syrlig lime. Mineraliskt avslut. Ett fruktigt och fräscht val till grillad fisk och skaldjur. Finns även i mindre PET-flaskor på 187 ml.

Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal 2019 | nr 2900 | 79:-

Från Kastilien-La Mancha och gjort på en underbar kombo av de spanska poppisdruvorna Tempranillo och Bobal i lika delar, kommer en rosé som är fruktigt, fräscht och lättdrucket. Torrt och krispigt och friskt med smaker av röda skogsbär, vit persika, en stänk jordgubbssylt, körsbär och mandarin. Balanserat och fruktigt vin som ha en utstrålning som charmar alla och med ett mineraliskt avslut. Passar utmärkt som sippvin men även till lättare sommarrätter av grillad kyckling, vego och sallader. 

Joven Heredad De Berganzo 2020 | nr 2113 | 99:-

Denna Rioja passar perfekt till allt grillat. Smart från den baskiska vinfamiljen Bello att skapa ett stunsigt smakfullt vin av stram Tempranillo fast uppluckrad med vita Viura. Det ger en modern utstrålning och en fräsch smakprofil mitt i de intensivt röda tonerna. Schysta balsamiska dofter samsas med tydliga aromatiska toner av mörka bär och frukter med fina inslag av våra lila skogsbär samt viol och fräscha örtkryddor. Riktigt gott vin med unga, mjuka tanniner och pikant syra.

Andra bra presenter:

Frågor och svar

Vilket var det bästa vin att ge bort i present 2021?

Det som under väldigt lång tid varit ett bra vin att ge bort för speciella tillfällen är Champagne. Ett annat tips på populärt och fint vin att ge bort systembolaget är vinet Kloster Eberbach Spätlese som passar fantastiskt till sushi och kryddig asiatisk mat.

Vad bör man tänka på om man vill ge bort vin?

Tips för bra ge bort vin är att välja ett vin som passar personen. Är personen äventyrlig, väl något annorlunda. Är personen en inbiten rödvinsdrickare, håll dig till rödvin. Ett ge-bort-vin behöver nödvändigtvis inte heller vara ett dyrt vin.

Vad finns det för fina vinflaskor att ge bort?

Det finns många fina vin att ge bort. Dels finns det fina vinflaskor med dekorativt mönster men även fina vin så som Champagne.

Kan man ge bort vin i present?

Att ge bort vin är något av det mest populära och mest uppskattat av mottagaren. Gå bort vin är oftast något av de bästa alternativen om du blir hembjuden.

Var kan man köpa vin att ge bort?

Du kan köpa fint vin att ge bort på systembolaget och online.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - La Dame de Malescot artikel nummer 549101 från producenten Chateau Malescot St Exupery från området Frankrike - Vinjournalen.se
La Dame de Malescot
Pris:370 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, choklad, komplex, korinter, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak, mörka körsbär, fatkaraktär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.