Historia

La Rioja har en mycket lång historia av vinframställning, som enligt historiker började någon gång på tusentalet då fenicierna förde med sig vinstockar och odlade dem i regionen. Många av vingårdarna i regionen kan spåra sina rötter tillbaka till romartiden; detta är i själva verket ganska vanligt då romarna planterade vingårdar nästan överallt när de expanderade och erövrade Europa.
Då vinlusepidemin spreds under den senare delen av artonhundratalet, ödelade det vinstockar i hela Europa och i synnerhet regionen Bordeaux i Frankrike. Det var under denna tid som det betydande franska inflytandet började göra sin närvaro känd i Rioja. Den väletablerade franska långa åldringen i ek blev mycket populär bland Rioja vinproducenter, vilket resulterade i tillverkandet av några av de finaste vinerna som producerats i området.
Idag, medan Sherry fortfarande är tänkt av många som den mest kända typen av vin som produceras i Spanien, tillverkar många av de mest kända Bodegas fortfarande sina viner med samma franska långa ek-åldrande. År 1970 mötte området de kvalifikationer som krävdes för att få en egen DO eller Denominación de Origen. Senare under 1990-talet tilldelades Rioja den eftertraktade Calcificada titeln vilket gjorde den till den första regionen som blev känd under DOCa eller Denominación de Origen Calcificada.

Klimat, Geografi och Jord

Regionen Rioja ligger strax söder om den Kantabriska bergskedjan. Dessa berg ger en hel del skydd från vindar i norra Spanien, som är kända för att vara ganska hårda. Hela vinodlingsområdet har alla de fördelar som är typiska för ett kontinentalt klimat. Den genomsnittliga nederbörden i regionen är mellan 12 till 20 inches per år. Det mesta av regionen sitter på en stor platå cirka 1500 meter över havet.
Jorden i denna region har en bra solid bas av lera, täckt med en blandning av sandsten och kalksten. De höga nivåerna av krita och järn i marken är orsaken till den rödaktiga färgen och kan i själva verket vara en stor del av varför hela regionen kallas Rioja, ordet för rött på spanska i Roja. Druvorna i området skördas vanligtvis under september och oktober; detta involverar i allmänhet alla vingårdar samt alla sorter av druvor vita, rosé och rött.

Röda eller Tinto Rioja Viner

Lokalt känt som Tintos är dessa viner vanligtvis gjorda av Tempranillo-druvor för vinframställning. Detta klassas som en svart druvsort och kallas ofta den spanska “ädla” druvan. Dessa särskilda vindruvor tenderar att mogna mycket tidigare än de flesta andra sorter som odlas i regionen. Detta kan bidra till fylliga smaker hos röda viner. Den genomsnittliga blandningen gjord med Tempranillo, innehåller vanligtvis 60 procent och kan innehålla så mycket som 20 procent Garnatxa (Grenache) druvor och mindre andelar av både Graciano och Mazuelo.
Det sägs att den största delen av smaken, tillsammans med åldrande, kommer från Tempranillo och att Garnatxa druvor används för att lägga till alkoholhalter och kropp till vinet. Mazuelo används för att lägga till sina unika smaker och Graciano används för att ge arom.

Vita eller Blanco Rioja Viner

Den mest kända vitvindruva i regionen Rioja, är Viura, även känd som Macabeo. För att producera vin av dessa druvor beblandas de vanligtvis med Garnacha Blanco och Malvasia. I detta fall avänds Viura för sin fruktiga smak, sina starka nivåer syra och en liten andel av total arom. Garnacha Blanco används specifikt för att lägga till en hel kropp till vinet och Malvoisie för att lägga ännu mer arom.

Rosé eller Rosada Viner

Roséviner i denna region är oftast gjorda av Garnacha.

De stora vinregionerna i Rioja Valley

Det finns tre stora vinregioner i Rioja Valley och var och en av dem är känd för sin odling och producerar sina egna unika stilar av Rioja viner.

Rioja Alta vinregionen

Denna region ligger i de högre delarna längs den västra kanten av Rioja. De viner som produceras i vingårdarna här är kända för sina fruktiga smaker och smidiga texturer.

Rioja Alavesa Vinregion

Denna speciella region är känd för produktion av viner som har fylligare helhet och relativt höga nivåer av syra, trots att klimatet är mycket likt det som finns i Rioja Alto. När du tittar på vingårdarna ser du att raderna är väl placerade och vinstockarna är planterade långt mindre tätt än i de flesta andra vingårdar. Detta görs med relativt dålig jordkvalitet i åtanke. Vinstockarna är placerade så för att se till att det finns liten eller ingen konkurrens om den lilla näringen som finns i marken.

Rioja Baja Vinregion

Här finner du att Medelhavsklimatet har en stor påverkan på vindruvorna som produceras här. Detta är det varmaste och torraste området i hela Rioja. Somrarna här kan faktiskt vara så varma och torra att torka kan bli ett allvarligt problem och några av vingårdarna har nyligen fått tillstånd att installera bevattningssystem. Några av de viner som produceras här har visat sig ha så mycket som 18 volymprocent i alkohol och har djupt fyllig röd färg. De tenderar att vara låga i syra och i dofter, vilket gör dem mycket populära som blandningsvin med viner från ett antal andra vinproducerande regioner.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy