Hem » Vin Tips » Vi avslöjar hemligheten bakom Rioja-vinerna
Vin Tips

Vi avslöjar hemligheten bakom Rioja-vinerna

När man ska framställa Riojaviner blandar man i regel 60% Tempranillo, 20% Grenache och resten Mazuelo och Graciano-druvor. Tempranillodruvorna ger vinet mest smak och hjälper dem att lagras ordentligt. Grenache-druvorna ger extra alkohol och fyllighet och Mazuelo-druvan ger lite mer smak. Graciano-druvorna är utvalda för sin arom.

Fakta om röda Riojor:

  • Röda Riojaviner har en alkoholhalt på upp till 18%
  • Röda Riojaviner innehåller minst 60% Tempranillo-druvor
  • Röda Riojaviner har en djup röd färg

Enligt de senaste uppgifterna finns det över 20 000 vindruvsodlare i Riojaregionen i Spanien. Området är en av de mest respekterade och berömda vinregionerna i landet. Regionen delas in ytterligare i Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Här produceras fyra sorters röd Rioja och 3 sorters vit.

Röda Riojaviner kan märkas Crianzas, Reserva eller Gran Reserva, baserat på hur de åldrats och hur länge de varit buteljerade. Oftast buteljeras en Crianzas för försäljning inom två år. Reserva och Gran Reserva säljs efter flera år av lagring, så att de har en chans att utveckla smakerna till fullo.

Frågor och svar:

Vilka druvor används vanligtvis för att framställa Riojaviner?

Tempranillo, Grenache, Mazuelo och Graciano-druvor.

Vilken druva ger Riojavinet mest smak och hjälper det att lagras ordentligt?

Tempranillo-druvan.

Vad ger Grenache-druvan till Riojavinet?

Extra alkohol och fyllighet.

Hur många vindruvsodlare finns det i Riojaregionen i Spanien?

Över 20 000.

Vilka är de tre olika märkningarna för röda Riojaviner baserat på hur de åldrats och buteljerats?

Crianzas, Reserva och Gran Reserva.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.