Hem » Vin Tips » Femtio nyanser av rosé

Femtio nyanser av rosé

Det verkar nästan som att varje land har sina egna preferenser av druvor när det kommer till att framställa roséviner. De kallas också för rosa viner och framställs på rödvinsdruvor. Vinerna framställs på en enskild druva, eller på en blandning av flera olika druvsorter.

Några av de rödvinsdruvor som används för att göra roséviner:

  • I USA: Cabernet Sauvignon, Merlot och Zinfandel
  • I Spanien: Tempranillo och Garnacha (Grenache)
  • I Italien: Sangiovese
  • Andra populära viner: Pinot Noir, Syrah och Malbec

För att framställa rosévin låter man druvskalen ligga kvar i vinet efter pressningen. Processen gör att en del av färgen färgas av på vinet. En kort exponering ger vinet en blek rosa färg.

Ju längre skalen ligger i, ju mörkare rosa blir rosévinet. Om de lämnas tillräckligt länge kan vinet bli chockrosa. Många vinmakare experimenterar med processen för att få fram sin egen unika färg.

Frågor och svar:

Vilka druvor används för att göra rosévin i USA?

Cabernet Sauvignon, Merlot och Zinfandel.

Vilka druvor används för att göra rosévin i Spanien?

Tempranillo och Garnacha (Grenache).

Vilken druva används för att göra rosévin i Italien?

Sangiovese.

Hur framställs rosévin?

Druvskalen får ligga kvar i vinet efter pressningen, vilket ger vinet en rosa färg.

Hur påverkar längden på exponeringen av druvskalen färgen på rosévinet?

Ju längre skalen ligger i, desto mörkare rosa blir vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.