Sommarrosé. Ibland vill man att tiden bara ska stå still. Så här en vacker sommardag när solen skiner och fåglarna kvittrar. Lätta, smarta och enkla rätter gäller. Fräsch mat som går fort att laga. Inget vill vi ska stjäla tiden ifrån oss, den tiden då vi vill sitta ute, äta gott, mysa och ta ett glas sommarrosé.

sommarrosé: en kvinna dricker rosé

Nästan lika många blå druvor som man kan göra rött vin av fungerar också till att göra rosévin. Tänker på Tempranillo, Shiraz, Grenache Noir, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Sangiovese – bara några av de druvor som man använder till rött vin men även för att framställa rosévin.

.

Rör inte min sommarrosé!

Roséviner har verkligen blivit en sommarvärld för sig, speciellt här i Sverige. Allt sedan Vallerosa och Chiaretto öppnade rosévärlden för oss på 70-talet har vi älskat dessa rosa droppar. De första rosévinerna kom ju Portugal på 20-talet, då Matéus gjorde sina första, läckra pärlande roséviner. Stor succé!

Det har förstås också varit diskussioner om rosèvin.

”Ljusa roséviner är bättre” – vilket nonsens.

”Ju dyrare rosé, desto bättre!” – också rent nonsens.

sommarrosé: bon jovi med sin flaska rosé

”Att dricka rosévin är inget för karlar” Tack Leif GW Person för att du snabbt tog kål på detta påstående! Och möjligen rockaren Jon Bon Jovi visar att riktiga män visst kan dricka rosévin genom att lansera sin egen Languedoc rosé tillsammans med vinproducenten Gerard Bertrand på Château l’Hospitalet.

Till och med kunniga Fiona Becket, vinskribent på The Guardian, säger att ”Även om ljusbleka rosévinerna är den senaste trenden, så är det de mörkare rosa som är mer fylliga och mer typiska för roséviner.”

.

God rosé i box

Idag finns det ett brett och digert utbud av goda sommarroséer från hela världen. Ett vin som snabbt blivit en favorit denna sommar hos oss är Perdeberg Rosé, ett ljusrosa och torrt, krispigt och friskt rosévin från Perdeberg Cellar i WO Western Cape. Här samsas druvorna Chenin Blanc och Shiraz i en härlig druvkombo.  Vi tycker att Perdeberg Rosé är karaktäristisk för de typ av rosé som vi älskar i Sverige. Och – det finns som boxvin!

sommarrosé: i box Perdeberg rosé

Perdeberg Rosé är ett mjukt och trevligt vin att njuta av välkylt. Doftar av nyplockade frukter och bär som mogna jordgubbar, söt och saftig vattenmelon och fräck rosa sockervadd. Det doftar nyplockad frukt och är komplext och smakar intensivt av mogna jordgubbar, söt och saftig vattenmelon och fräck rosa sockervadd. Vinet har en fin kropp och ett trevligt avslut i klunken. Lagras i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar vilket gör vinet så krispigt och friskt!

Fräscha sommarfriska toner som man bara måste få tycka om!  

Perdebergs passionerade vinmakare Albertus Louw som med största omsorg och respekt för att uppnår det perfekta resultatet, har framställt denna rosé likt alla andra viner från Perdeberg, enligt WIETA-certifieringen som de har för rättvisa arbetsförhållanden samt att de skrivit under på att de bevarar den lokala biologiska mångfalden genom organisationen Biodiversity & Wine Initiative. Och detta är så viktigt för oss konsumenter idag.  

Perdeberg Rosé är en perfekt sommarrosé som passar lika bra på buffébordet, på picknicken eller i syrénbersån. Matvänligt? Absolut! Prova med lax, kyckling, räkor, fisk, grillad biff, sallader och vegetariska rätter. Se vårt recept nedan på våra ”blommiga” rostad hummer med chili, gurkmeja och vitlök!

Svenskarna & rosé

Statistik visar att vi i Sverige är världens största importör av boxvin och vi dricker mest boxvin i världen. Över 100 miljoner liter boxvin får vi i oss varje år och hela 25% av vår vinimport är boxviner.

Denna praktiska, behändiga förpackning som vi kan ta med oss på utflykten, ha hemma i bersån, servera många på samma gång och som håller länge. Fyra flaskor som kostar som tre. När boxvinet lanserades i Sverige 1996 blev det tvärnej från Systembolaget, med hänvisning till folkhälsan. Jodå, visst tycker vi om vår vinbox, hur mycket än vinsnobbarna kritiserar den! Bag-in-boxen firar 54 år hos oss i år.

Rostad hummer med chili, vitlök och gurkmeja

Visste du att skaldjur som räkor, kräftor och hummer kommer från en merroir, precis som vin har sin terroir. Då pratar man om den miljön som djuren lever i. Ju renare, klarare och kallare vatten − desto bättre skaldjur, sägs det.

sommarrosé: rostade kräftor

Leta efter hummer eller languster, frysta i lösviktsfrysen eller färska i “fina” manuella friskdisken.

Detta är ett favoritrecept som går både snabbt och blir supergott när hummern väl är skalad och marinerad. Dessutom är det gott till vår rosé!

  • snygga humrar
  • Basmatiris, kokas enligt förpackning med 2 tsk gurkmeja, 1 tsk spiskummin, 1 lagerblad och lite salt.
  • 3 lime
  • 1 näve ätbara blommor

Marinad – blanda ihop ingredienserna i en mixer och spå eventuellt med lie vatten ifall det behövs. Håll upp i en skål.  

  • 2 klyftor vitlök, skalad och tunt skivad
  • 1 hel röd chili, hackad
  • 1 msk gurkmeja, riven eller pulver
  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 dl färsk limejuice (ca 1 hel lime)
  • 3 matskedar rapsolja
  • 1 msk honung

Dela hummern på mitten med en vass kniv. Lägg i marinaden och marinera 3-4 timmar, gärna över natten i kylen.

Att grilla hummern tar endast några minuter. Så när du är redo att börja grilla, koka riset.

Ta upp hummern ur marinaden, så att skalsidan har kvar ganska mycket av marinaden och grilla med skalet ner på 200-230 grader i ca 3 minuter.

Vänd och grilla hummerns insida 1 minut.

Garnera med ätbara blommor och servera med kryddriset.

.

Läs mer om roséviner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy