GW om sin rosé:

– Äntligen sommar och hög tid att dricka att glas rosévin, enbart. För att bejaka min mjukare sida och hälsa solen, värmen och ljuset välkommen åter.

Det är sant! Nu lanserar den välkände TV-profilen och författaren Leif GW Persson sitt GW:s ROSA.

I maj förra året kom det första vinet, GW:s RÖDA och då sålde de 15 000 första flaskorna slut redan efter tre veckor. Samtidigt träffade vi GW i köket och lagade hans Fårost med färsk kålrabbi och hans Wallenbergare. Det röda vinet som är en blandning av druvorna Aragonez, Castelão och Cabernet Sauvignon kommer från regionen Tejo i Portugal.

Bara några månader efter det röda och lagom till jul kom hans GW:s VITA i Bag-in-Box från samma vingård på de verkligt goda lokala druvorna Fernão Pires, Arinto och Trincadeira das Pratas. Då lagade vi fyllda kycklingbröst med krämig ostfyllning.

GW:S ROSA Leif coolar ner med ett glas rosé
Foto: Per Mikaelsson

Nu är det dags igen lagom till sommaren och här kommer GWS ROSA som hade premiär för bara 5 dagar sedan och som GE lanserar tillsammans med Tegnér Spirits & Wine!

Beskrivning av vinet

Här har man lyckats att skapa ett medelfylligt och ljust laxrosa i färgen, elegant och aromatiskt vin med fruktiga toner. Det är ett runt, mycket delikat och krispigt torrt rosévin som känns både friskt och fräscht. Här hittar man många av våra godaste svenska sommarbär som hallon, smultron och jordgubbar med ett stänk av citrus. I gommen känns även lite grapefrukt och toner av vita blommor.

Detta rosévin är gjort på 50/50 av druvorna Syrah och Grenache som ger vinet en härlig friskhet och en balanserad sötma. Det passar utmärkt både som avkoppling i hängmattan och till mat som pizza, sallader, tapas, grillad fisk eller kyckling. Trevligt och generöst avslut! Servera gärna vid en temperatur på cirka 8 – 10 °C.

GW:S ROSA bild på flaskan
Foto: Per Mikaelsson

Tänk på att det är meningen att roséviner ska vara friska och fruktiga och gärna då drickas unga. Så förvänta dig inte att vinet vinner på något längre lagring. Drick det nu!

Vinet kommer från Pays D’Oc i regionen Languedoc-Roussillon, en typisk rosé-region och känd för sin fina roseviner. Vingården heter Barton & Guestier, en gammal vingård som grundades av vinpionjärerna Thomas Barton och Daniel Guestier på mitten av 1700-talet och med slottet Château Magnol om epi-centrum i vingården.

Druvorna skördades med start från första veckan av september i södra Frankrike. Vinet genomgår en försiktig pressning och skalen ligger med musten i endast några timmar innan de filtreras bort. Jäsningen sker svalt ca 15 grader under två veckor, för att behålla fräschör och friskhet i vinet. Vinet lagras sedan svalt på tankar av rostfritt stål i någon månad innan buteljering på lättvikts PET-flaska.

Vinet finns idag i Beställningssortimentet eller på länken nedan.

GW:s ROSA | 70578 | Frankrike, Languedoc Roussillon | 99 kr

IGP Pays D’Oc, Languedoc Roussillon

GW:S ROSA vingårdar i Languedoc Roussillon

Early morning, in the summer, there is an aroma in the humid air, warming the vineyard, of pine resin and pollen, citrus in flower, rosemary, thyme, spicy garriuge heath and woodland undergrowth. That’s the indescribable flavor that makes our wines special.

Så beskriver man sina roséviner i Languedoc, där 12 % av alla viner som produceras är roséviner och det är faktiskt 2 % fler än vad man gör vita viner. Här finns också en mångfald av olika typer av roséviner, fler än någon annanstans i södra Frankrike och som en allmän regel tenderar rosévinerna Languedoc att vara torra och ganska fylliga. Det finns delikata, aromatiska roséviner som påminner om vinerna i Provence, samt stunsiga viner med djupare färg och med en mer mogen och koncentrerad fruktsmak.

Druvorna i Languedoc

Languedocs typiska röda druvsorter för att skapa rosévin är Syrah, Grenache, Mourvèdre, Cinsault och i mindre utsträckning Carignan. Om vi drar linjer till GW:s rosé med de två druvsorterna Grenache och Syrah, så kan man beskriva just dessa roséviner så här:

Båda druvorna Grenache och Syrah tillför djup och komplexitet till rosévinet. Grenache är en mer fruktig druva med måttlig syrlighet medan druvan Syrah ger en djupare rubinfärg och tillför gärna vinet toner av både frukt men även örter och en viss pepprighet.

En rosé från Languedoc är nästan alltid ljus om man jämför med en rosé från Spanien som kan tyckas mörkare i färgen.  

Vad står IGP för?

IGP Pays d’Oc, IGP – (Indication Géographique Protégée) är en ursprungsbeteckning för röda, vita och roséviner som är gjorda i området Pays d’Oc på Frankrikes södra kust och omfattar alla viner som inte är gjorda enligt de allra striktaste lagarna som reglerar AOC-nivån i regionerna: bland dem Corbières, Minervois och Languedoc-appellen själv.

Pays d’Oc IGP-viner har tidigare betecknats Vin de Pays d’Oc, men sedan 2009 har VDP-kategorin avvecklats av franska vinlagar. Det har nu ersatts med Indication Géographique Protégée, en kategori som är närmare relaterad till Europeiska unionens vinmärkningskonventioner.

Pays d’Oc IGP är ett av de viktigaste vinområdena i Frankrike och som producerar majoriteten av landets IGP-viner. I stort sett råder medelhavsklimat i Pays d’Oc där varma, torra somrar avlöser milda vintrar och med mest nederbörd under vår och höst. Den ljumma brisen från medelhavet ger fuktighet till druvorna.

.

.

Mer om goda roséviner:

  • Sommarens bästa rosébox
  • Goda vintips under en hundring!
  • Vår test av rosévin i flaska

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy