Som vid alla rekommendationer av vin till mat gäller även här de vanliga principerna att vinets stil måste harmonisera med matens smakinslag.

Kräftornas sälta gör det dock lite komplicerat, men med lite vägledning är ingenting omöjligt.

  • Sältan i kräftorna reducerar upplevelsen av syra och fruktighet i vinet, vilket innebär att rött vin är uteslutet som dryck vid kräftskivor.
  • Istället rekommenderas ett vitt vin med mycket syra och friskhet. Även söta inslag i vinet kan fungera väl till de salta skaldjuren.
  • Även friska roséviner kan passa väl till kräftor.

Rött vin är alltså uteslutet, men att kräftor inte kan avnjutas i kombination med vin är påhittat. Vilka druvor som är att föredra vid kräftskivor följer.

  • En torr till halvtorr syrlig Riesling med inslag av äpple kan passa förträffligt till kräftor.
  • De gröna, vegetabiliska tonerna hos Sauvignon Blanc harmoniserar fint med dillen som oftast är en huvudsmakton vid kräftskivor.
  • I Frankrike avnjuts kräftor med vit Hermitage från norra Rhônedalen. Denna kombination likaställs av vissa med en gastronomisk klimax.

Vid val av vin till kräftor är det således viktigt att välja ett vin som är tillräckligt syrligt för att inte uppleva det som platt i kombination med kräftornas sälta.

Ett tips som annars alltid kan återges är att välja ett vin du tycker om i sig självt, för då uppskattar du det troligtvis vad du än serverar till.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy