Hem » Vin Skola » Ny bok DE GLÖMDA DRUVORNA – om Portugals lokala druvor

Ny bok DE GLÖMDA DRUVORNA – om Portugals lokala druvor

de glömda druvorna - i vingården

Fredrik Åkerman är en svensk vinexpert som har ägnat sitt liv åt att förstå de många olika druvsorter som finns i Portugal. Hans nya bok, De glömda druvorna, är en omfattande guide till landets druvsorter.

de glöma druvorna - Fredrik Åkerman
Fredrik Åkerman

I boken De glömda druvorna, ger Fredrik läsarna en djupgående titt på varje smakprofil, odlingsplats, ursprung, med mera. Vare sig du är en erfaren vinprovare eller bara har börjat, är den här boken nödvändig läsning för alla som är intresserade av att lära sig mer om portugisiska – viner.

De glömda druvorna är din första bok. Kan du berätta lite för oss om varför du valde att skriva om just Portugals druvor?

– Jag upptäckte Portugal redan under sin vinutbildning i London för 32 år sedan. Min favoritföreläsare under utbildningen var Richard Mayson, den välkände brittiska Portugalexperten som skrivit ett flertal böcker om vinlandet Portugal. När jag några år senare startade min egen vinimport tyckte jag att portugisiska viner verkade kraftigt underskattade i Sverige och bestämde mig därför att specialisera mig på dem.

– Efter att Covid-pandemin satte stopp för min verksamhet bestämde jag mig för att förverkliga min dröm om att skriva en bok om vinlandet Portugal. Tanken var först en bred bok, men efter att undersökt vad folk tyckte var svårast så insåg jag att boken skulle fokusera på druvsorter i Portugal. Detta passade bra då jag alltid tyckt att det varit svårt att hitta bra information om de portugisiska druvorna, speciellt när det gällde vad de olika sorterna bidrar med till ett vins karaktär.

– De glömda druvorna har gett mig blodad tand, så troligtvis kommer de fler böcker om vinlandet Portugal i framtiden.

Hur lång tid tog det att skriva boken De glömda druvorna?

– Jag ägnade ett år till intensiva efterforskningar, ytterligare ett år till att skriva boken och slutligen ett halvår för att få till illustrationer, bokomslag och layout. Det var en mycket tuffare uppgift än jag kunnat föreställa mig. Men så hade jag bara erfarenhet av att skriva artiklar sedan tidigare, vilket verkligen är något helt annat.

Vilka är några av de mest intressanta druvsorterna som folk kanske inte känner till, och var kan man hitta dem i Portugal?

– Det finns många att välja på, men några exempel ur De glömda druvorna är:

  • Barcelo som ger friska vita viner med aromer av citron, ros och mineral. Den odlas nästan uteslutande i Dão. Tyvärr är den svårodlad och har därför tappat mycket mark.
  • Sercialinho som kanske ger bland de syrligaste vinerna i världen, men som balanserar syran med kraftiga aromer av grapefrukt, grönt äpple, päron, kvitten, honung, tallkåda, petroleum och mineral. Den odlas bara av ett par producenter i Bairrada.
de glömda druvorna - boken
  • Tinta da barca som odlas i den varma Douroregionen och där ger röda viner med mycket kraftiga av jordgubbe, hallon, körsbär, röda och svarta vinbär, björnbär, cistros, kanel och mineral.


Finns det några andra böcker eller projekt som du har på gång?

– Jag ser bara boken De glömda druvorna, som början på min författarkarriär. Utöver att skriva böcker om de olika vinregionerna i Portugal, så tänker jag låta översätta det jag skriver till engelska. Jag har också funderingar på att starta webbkurser och liknande.

Ökar intresset för vinlandet Portugal?

– Under mina 27 år med portugisiska viner så har jag sett ett långsamt ökat intresse för portugisiska viner. Men det har gått långsamt och från en väldigt låg nivå. Den största bromsklossen har tyvärr varit vårt kära Systembolag, som jag uppfattar som mycket traditionellt i sitt synsätt. Jag tror dock framtiden för portugisiska viner i Sverige ändå är god, men så är jag extremt envis av mig. Jag hoppas att boken De glömda druvorna hjälper att öka intresset.

Hur påverkar klimatförändringen Portugal?

– Vädret har blivit mer oberäkneligt och somrarna har blivit varmare och torrare. Detta har lett till att skördarna oftast måste genomföras ett par veckor tidigare än förr.

De glömda druvorna - 3 snabba

Vilken är din favoritdruva?

– Är svårt att ha favoriter när mångfalden är så stor, men måste jag välja en så kanske Dourodruvan Tinta da barca som ger maffiga och komplexa röda viner.

Vad dricker du förutom portugisiska viner?

– Det blir det för det mesta italienska viner. 

Hur ofta provar du vin?

– Det varierar mycket. För att kunna skriva boken behövde jag prova ett hundratal viner. Och när jag besöker mässor eller agerar domare i vintävlingar så kan det bli upp till 100 viner på en dag. Men sedan kan det gå flera veckor utan att jag provar något alls. På årsbasis provar jag nog i runda slängar 2000 viner skulle jag tro.

Sammanfattningsvis kan man säga att det portugisiska vinets värld är stor, komplex och utvecklas ständigt. Med så många druvsorter att utforska är det lätt att gå vilse och Fredrik skrev De glömda druvorna med den utmaningen i åtanke. För att hjälpa dig att navigera i denna komplexitet erbjuder Fredrik dig nu sin helt kostnadsfria bok Druvsorter i Portugal som behandlar de 19 mest betydelsefulla druvsorterna i Portugal. Få den på hans hemsida >> här.

Frågor och svar

Hur många vinregioner finns det i Portugal?

Det finns 45 vinregioner i landet av vilka 31 är DOC.

Hur många druvsorter finns det?

Det finns cirka 250 inhemska druvsorter i landet, men bara ungefär hälften används för kommersiell vinproduktion.

Vad är så speciellt med portugisiskt vin?

Kvaliteten och den stora variationen av viner i Portugal mikroklimatet, jordmån och rätt teknik. Och duktiga vinmakare, förstås.

Vilken typ av vin är Porto?

Porto är portvin och är ett sött, starkvin, vanligtvis rött vin. Det mest kända kommer från från Douro-regionen i norra Portugal.

Vad är portugisiskt Vinho Verde-vin?

Vinho Verde är ett vitt vin som kommer från regionen Vinho Verde DOC, landets största appellation. Vinho Verde görs av en blandning av inhemska druvor och är alltid ett ungt vin.

Läs mer om Portugal och vinerna:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.