Hem » Vin Fakta » Kork-kork eller skruvkork?
Vin Fakta

Kork-kork eller skruvkork?

26_itemthemeimage_4615-jpg

Man kanske föreställer sig att man går ner i en dunkelt belyst vinkällare med välvda tak och tegelväggar för att välja ut en särskild flaska som legat och samlat damm under flera decenniers tid. Du tar fram vinöppnaren och skruvar ner den i den torra korken som börjar smula sig och kanske till och med bryts när du börjar dra upp den. En härlig arom sprider sig i hela rummet och du häller upp vinet som ska komma att ge dig den bästa smakupplevelsen du någonsin haft. Eller?

Den traditionella vinkorken må ge upphov till en rad olika härliga associationer, men sanningen är att den har en del nackdelar som vi nuförtiden kan undvika. Om vi vill, det vill säga. I huvudsak är det idag tre typer av korkar som dominerar på våra vinflaskor:

• Naturlig kork
• Kork som ser ut som korkek men är tillverkad i något syntetiskt material
• Skruvkork

Nackdelen med den naturliga korken är att den på olika sätt kan påverka och förändra vinets smak. Generellt uppskattas det att 3-5 % av viner med naturlig kork påverkas. Detta beror då ofta på grund av mögel och kemiska reaktioner som uppstår på grund av blekningsmedel som används vid korktillverkning.

Syntetiska alternativ till korken har funnits under en längre tid i både bättre och sämre varianter. Dessa har löst ovanstående problem, men också skapat nya. En plastkork kan vara mycket svår att dra ut, sätta tillbaka och till och med genomborra med vinöppnaren. Kvar blir alltså skruvkorken. Denna kanske inte ser särskilt exklusiv ut, men är det själva smaken på vinet man är mån om är skruvkorken ett bra alternativ.

Smaken förblir densamma och det är inga svårigheter att öppna och återförsluta vinet när man önskar. De andra varianterna bör dock inte hindra dig från att köpa det vin du tycker om, men skruvkorken bör inte heller avskräcka dig.

Frågor och svar:

Vilka är de tre vanligaste typerna av korkar som används på vinflaskor idag?

De tre vanligaste typerna av korkar är naturlig kork, kork som ser ut som kork men är tillverkad i något syntetiskt material och skruvkork.

Vilken nackdel har den naturliga korken jämfört med de andra alternativen?

Den naturliga korken kan påverka och förändra vinets smak på olika sätt, vilket kan leda till att 3-5 % av viner med naturlig kork påverkas.

Vilka problem kan uppstå med syntetiska korkar?

En plastkork kan vara mycket svår att dra ut, sätta tillbaka och till och med genomborra med vinöppnaren.

Varför är skruvkorken ett bra alternativ om man är mån om smaken på vinet?

Smaken förblir densamma och det är inga svårigheter att öppna och återförsluta vinet när man önskar.

Ska man undvika att köpa vin med skruvkork?

Nej, skruvkorken bör inte avskräcka dig från att köpa det vin du tycker om.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.