Kork-kork eller skruvkork?
Man kanske föreställer sig att man går ner i en dunkelt belyst vinkällare med välvda tak och tegelväggar för att välja ut en särskild flaska som legat och samlat damm under flera decenniers tid. Du tar fram vinöppnaren och skruvar ner den i den torra korken som börjar smula sig och kanske till och med bryts när du börjar dra upp den. En härlig arom sprider sig i hela rummet och du häller upp vinet som ska komma att ge dig den bästa smakupplevelsen du någonsin haft. Eller?
Den traditionella vinkorken må ge upphov till en rad olika härliga associationer, men sanningen är att den har en del nackdelar som vi nuförtiden kan undvika. Om vi vill, det vill säga. I huvudsak är det idag tre typer av korkar som dominerar på våra vinflaskor:
• Naturlig kork
• Kork som ser ut som korkek men är tillverkad i något syntetiskt material
• Skruvkork
Nackdelen med den naturliga korken är att den på olika sätt kan påverka och förändra vinets smak. Generellt uppskattas det att 3-5 % av viner med naturlig kork påverkas. Detta beror då ofta på grund av mögel och kemiska reaktioner som uppstår på grund av blekningsmedel som används vid korktillverkning.
Syntetiska alternativ till korken har funnits under en längre tid i både bättre och sämre varianter. Dessa har löst ovanstående problem, men också skapat nya. En plastkork kan vara mycket svår att dra ut, sätta tillbaka och till och med genomborra med vinöppnaren. Kvar blir alltså skruvkorken. Denna kanske inte ser särskilt exklusiv ut, men är det själva smaken på vinet man är mån om är skruvkorken ett bra alternativ.
Smaken förblir densamma och det är inga svårigheter att öppna och återförsluta vinet när man önskar. De andra varianterna bör dock inte hindra dig från att köpa det vin du tycker om, men skruvkorken bör inte heller avskräcka dig.