Egentligen är det enda målet att dra ur korken, men detta måste ske utan att den går sönder eller skadas. Det bästa sättet att undvika detta är att göra rätt med korkskruven från början. Det kanske inte känns så viktigt, men om man sätter i skruven i mitten och håller den rak kommer korken att dras upp med lätthet.


Snabbmeny för denna artikel

Råd för att öppna vinflaskan

  • Skär av folien.
  • Sätt i skruven i mitten av korken och håll den rak när du skruvar.
  • Vrid korkskruven 6 halva varv.
  • Dra långsamt ut korken.
  • Torka bort eventuella kristaller eller sediment med en servett.
  • Använd en korkskruv med hävarm.

När du öppnar vinflaska om skruven inte är centrerad går det inte att dra korken rakt upp och den kommer antagligen att fastna i flaskhalsen. Detta kan göra att den går sönder och antingen lämna kvar en bit av korken i flaskhalsen eller smulas sönder så att korkbitar hamnar i vinet.

Vinjournalens tips på vin på burk!


Vinette Chardonnay

Vinette Chardonnay

inette Chardonnay är ett snyggt vin i en miljövänlig förpackning och utan risk för korkskada! Smaken är fruktig, ungdomlig med inslag av gröna äpplen, örter, persika och citrus.

Tillverkad i Sydafrika | Western Cape | Art 2299 | Vinette | 38:-


Du bör överväga detta när du öppnar vinflaskan

Utöver att skruva i korkens mitt, bör man aldrig skruva så långt att skruven gör sönder botten av korken, då detta kan göra att det kommer korkbitar i vinet. Om man använder en korkskruv med vinge eller hävarm kan man undvika dessa problem.

Om du får problem med att få ut korken eller en smular sig och hamnar i vinet så kan du filtrera vinet eller få bort sediment med en silduk eller ett kaffefilter genom att använda två olika sätt.

Du an använda en silduk och fästa den runt öppningen på vinflaskan med ett gummiband, häll sedan upp vinet i en decanter vilket är allra bäst. Eller så kan du använda ett kaffefilter av oblekt papper och göra likadant som med silduken genom att fästa ett gummiband kring flaskhalsen eller lägg in filterpapperet direkt i vinglaset och häll upp vinet.


Bildgalleri – Öppna vinflaska

Frågor och svar

Hur öppnar man en vinflaska med korkskruv?

Hur öppnar man vin med korkskruv egentligen på bästa sätt? Om du ska öppna vinflaska med korkskruv ska du börja med att skära av folien, sätt i skruven i mitten av korken och skruva 6 halva varv. Därefter drar du långsamt ur korken och torkar bort eventuella smulor med en servett. Detta är det mest effektiva sättet att öppna vin med korkskruv.

Hur får man upp en vinflaska utan korkskruv?

Om du ska öppna vinflaska med kork och inte har någon korkskruv hemma kan du använda ett trubbigt föremål att trycka ner vinkorken med. Ett annat lite mer riskabelt sätt är att sätta vinflaskan i en sko med tjock sula och sen banka skon mot väggen, vi rekommenderar dock att du knackar på en granne för att låna en korkskruv.

Finns det olika sätt att öppna en vinflaska?

Ja det finns olika sätt att öppna vin. Hur du ska öppna vinflaska beror på vilken typ av vinflaska det är. Ska du öppna vinkork, champagnekork eller skruvkork? Alla ska hanteras på olika sätt.

Hur öppnar man en vinflaska på bästa sätt?

När du ska öppna en vinflaska, oavsett typ är det viktigt att tänka på att skruva flaskan och inte korken, inte skada vinet eller dig själv och om det är en champagnekork rikta den iväg från personer och hålla ett stadigt grepp om korken så den inte skjuts iväg.

Hur öppnar man vin med korkskruv steg för steg?

Bästa sättet för hur öppna vinflaska med korkskruv är att göra det i fyra steg.
1: Skär av folien.
2: Sätt i skruven i mitten av korken och håll den rak när du skruvar.
3: Vrid korkskruven 6 halva varv.
4: Dra långsamt ut korken.


Här finns mer att läsa om att öppna vinflaska på ett smart sätt: 

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy