Hem » Vin Skola » Ska man Dekantera eller Icke Dekantera ett Vin?
Vin Skola

Ska man Dekantera eller Icke Dekantera ett Vin?

decanter-with-red-wine-and-glass-on-a-old-stone-background - Vinjournalen.se

Med detta sagt, är frågan om huruvida man bör eller inte dekantera vin, idag hett diskuterat ämne bland alla vinälskare och även bland många som anser sig vara experter på området. Många kommer att säga att de räknar sin favorit karaff som en av sitt mest omhuldade vintillbehör och skulle aldrig drömma om att dricka ett glas vin innan det haft möjlighet att ordentligt dekanteras.

Det finns mer än att bara köpa ett vin

Att köpa vin är bara det första steget i att fullt kunna uppskatta denna urgamla och anmärkningsvärda dryck, hur man behandlar det efteråt är lika viktigt som hur vingårdsgodsen utformat det innan buteljering. Oavsett om du ska köpa vin på nätet eller om du köper det från din lokala butik, kommer du att finna att ju mer du vet om viner du köper, hur man förvarar det, hur man dekanterar och de bästa sätten att servera dem, ju mer kommer du och dina vänner att njuta av det.

Den Stora Frågan: Varför dekanterar man vin?

Det mest uppenbara faktumet är att vi inte dekantera vin enbart för att vi ser något magiskt i blotta handlingen att hälla vårt favoritvin från en behållare till en annan. Om så vore fallet, vi skulle säkert få samma nöje i att hälla vinet från sin ursprungliga flaska i ett glas. Kanske finns det en mer vetenskaplig anledning till varför så många människor väljer att dekantera vin inför servering.

Det första skälet till varför vi måste dekantera vin till en vinkaraff är för att separera vinet från bottensatsen. Detta gäller särskilt äldre viner där sedimentet haft gott om tid på sig att sjunka till botten av flaskan. Om du skulle hälla vinet direkt ur flaskan, skulle sedimentet hamna i ditt glas, vilket resulterar i en hård, kärv smak som skulle vara mycket märkbar och mindre trevlig, vi dekanterar alltså vin för att eliminera bottensatsen.

Den andra anledningen till att många väljer att dekantera vin är att blotta handlingen, att hälla vinet i en vinkaraff, låter vinet andas och därmed få mer syre. Detta hjälper vinet att utveckla sin fulla ”bouquet” och få liv mycket snabbare än i ditt glas. Detta steg kan vara mycket viktigt speciellt för yngre viner eftersom de inte har varit tappade länge nog för att göra det möjligt för dem att utvecklas fullt ut.

Hur Dekanterar du Vinet Ordentligt?

När du väl till en karaff i dina vintillbehör, måste du lära dig att dekantera på rätt sätt. Det finns olika metoder som bör användas för att dekantera vin på rätt sätt. Medan många kommer att säga att du bara ska dekantera vissa typer av vin, kommer en sann vinälskare säga att det inte finns några sådana gränser och att det inte är något fel med dekantering av något vin från din källare innan du serverar.

Yngre viner behöver mest tid från flaskan och det är de som mest kommer att gynnas om du väljer att dekantera vin. Det enda sättet att dekantera yngre viner på är att helt enkelt hälla det ur flaskan och ner i din favoritkaraff, inget mer. Eftersom du dekantera vinet för att det ska kunna andas, måste du göra det minst tjugo minuter innan du serverar. När du gör detta kommer skillnader i komplexitet och subtilitet av vinets smak och doft bli mycket tydliga.

Ju längre du har råd att låta ditt vin sitta i vinkaraffen, desto bättre. När du ska dekantera vin, just för att ge det chansen att utveckla sin fulla smak, är det inget fel i att låta det andas i flera timmar, så länge du kan planera i förväg och ge det den tiden. Du kommer här finna, när du smakar på ditt vin under den tid du dekantera det, att smaken utvecklas och förbättras.

Äldre Viner Kräver mer Omtanke

När du dekantera äldre vin måste du göra detta med en helt annan inställning och med mer omsorg. Om du ska dekantera ett vin som åldrats under år i sin flaska, bör du inse att det har haft mer än tillräckligt med tid att utvecklas och behöver inte någon tid i vinkaraff för att göra det. Faktum är att om du lämnar ett vin som detta i en karaff, kan det bli överexponerat till syre, vilket faktiskt kan förstöra smaken. Detta kan liknas med en flaska som med sprucken eller porös kork utvecklats till vinäger.

När du satsar på att dekantera ett vin som har suttit på flaska i flera år, kommer du att ha att göra med sediment som separerats från vinet. Vin som har korrekt förvaring, lagras med korken vinklad nedåt. Tanken är att vinet då kommer att hålla korken fuktig så att den inte torkar ut och spricker, och syre kommer in.

Att dekantera sådant vin, måste du sätta in den i en s.k. vin-vagga som håller flaskhalsen nedanför horisontalplanet, ca 20 grader under horisontalplanet är bäst. Ta bort korken och torka försiktigt av halsen. Då du dekantera vin på detta sätt, stannar sedimentet på den låga punkten i halsen, vrid hållaren sakta och låt vinet flöda långsamt ned i din karaff. Du kan använda en ficklampa för att övervaka sedimentet och när du ser att det börjar krypa mot mynningen av flaskan, stanna.

När du dekantera vin på detta sätt, kommer karaffen innehålla kristallklart vin som är redo för omedelbar servering. Resten kan alltid filtreras genom kaffefilter när du ska dekantera för personligt bruk. Då och då kanske du köper vin online, eller offline, som är ungt men med uppenbara sediment. Många California Zinfandels säljs ofiltrerade och innehåller en hel del bottensatser så du bör dekantera dessa viner på samma sätt som äldre viner. Dock bör du även ge dem mer tid att andas och utveckla sina smaker och aromer, eftersom det är ungt vin.

Om du bestämmer dig för att Dekantera Vin.

När du tar beslutet att dekantera vin måste du skaffa minst en karaff till dina vintillbehör. Många sanna finsmakare rekommenderar att du dekanterar olika vin i separata karaffer, en för röda viner och en för vita – detta är dock verkligen inte nödvändigt. Du kanske upptäcker att när du lär dig mer om att konsumera vin på nätet från återförsäljare, att du samlar på dig karaffer allteftersom.

För att korrekt dekantera vin, bör karaffen du väljer, vara av klart glas eller kristall. Eftersom du måste kunna se ditt vin tillräckligt klart för att upptäcka sediment, kommer färgade eller alltför dekorerade karaffer bara göra det svårare om inte omöjligt att korrekt dekantera ditt vin. Så ju enklare din vinkaraff är, desto bättre kommer den att tjäna sitt syfte.

Skötsel av din Vinkaraff

Om du ska lyckas dekantera ditt vin, måste du veta hur du korrekt ska ta hand om din nya karaff. Precis som du skulle för resten av ditt glas, bör du se till att din karaff är fri från damm innan du dekanterar vinet. För att göra detta, är det bara att skölja den med mineralvatten, eftersom detta även tar bort alla spår av klor som ditt kranvatten kan ha.

Använd aldrig tvål och vatten på din vinkaraff, om du inte vill att ditt nästa dekanterade vin ska ha en återstående tvålsmak. Det bästa sättet att diska en karaff är att använda krossad is tillsammans med grovt salt och vispa runt denna blandning i. Detta tar bort alla spår av användning och lämnar inte efter sig tvålsmak eller doft som kommer att påverka smaken av nästa vin du dekanterar. Skölj ut när du är klar och låt lufttorka.

Att lära sig att dekantera vin är inte något som görs bara för att det ska se snyggt ut. Det anses vara det bästa möjliga sättet att få ut det mesta av varje vin du väljer att köpa. Genom att köpa vin på nätet kan du få dina favoritviner levererade till din dörr eller prova någon av dessa sorter när du är redo att vidga dina vyer.

Frågor och svar:

Varför dekanterar man vin?

Man dekanterar vin för att separera vinet från bottensatsen och för att låta vinet andas och utveckla sin fulla smak och doft.

Vilka viner behöver mest tid i vinkaraffen?

Yngre viner behöver mest tid i vinkaraffen för att utveckla sin fulla smak och doft.

Hur dekanterar man äldre vin?

För att dekantera äldre vin måste man använda en vin-vagga som håller flaskhalsen nedanför horisontalplanet, ca 20 grader under horisontalplanet. Sedimentet stannar på den låga punkten i halsen och vinet kan sedan långsamt hällas ner i karaffen.

Vilken typ av karaff bör man använda för att dekantera vin?

Karaffen bör vara av klart glas eller kristall för att man ska kunna se vinet tydligt och upptäcka sediment.

Hur tar man hand om sin vinkaraff?

Man bör skölja karaffen med mineralvatten för att ta bort damm och klor från kranvatten. Använd aldrig tvål och vatten på karaffen och diska den istället med krossad is och grovt salt för att ta bort alla spår av användning.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.