Vad kan vara naturligare än att öppna champagnen med sabel?

Förra året på Vin & Deli mässan i Göteborg slog Julio Chang världsrekord i sabrering och kunde sabrera hela 55 stycken flaskor!

Det sägs att det var ryska kosackerna som först sabrerade champagne eftersom deras främsta vapen var en sabel och enda sedan Napoleontiden på tidiga 1800-talet, har man sabrerat med sabel och använt detta stiliga sätt att öppna champagneflaskan. Eftersom Napoleon själv var så förtjust i champagne, så sägs det att han firade varje framgångsrik seger med att sabrera champagne.

Även du använder en käck sabel, så är risken att flaskhalsen inte går av som den ska, utan att flaskan istället spricker och glas krossas. I korta drag går det till så här:

  • Ta bort all folie (även på flaskan) och metalltråd och låt korken sitta kvar.
  • Luta flaskan c:a 45° och håll flaskan med ena handen, sätt tummen  i flaskans bottenhål och greppa flaskan stadigt i handen.
  • Se till att ”sömmen” på flaskan pekar uppåt och flaskan pekar bort från dig.
  • För sabeln snabbt, fast och bestämt uppåt längs med flaskans sömsida, så att klingan träffar rakt mot flaskhalsens krage. Det är viktigt att följa flaskhalsens form för att få till ett rakt och rent snitt.
  • När korken flyger ut sprutar lite av champagnen ut, men det kanske bara är bra, för det förhindrar att glassplitter faller ner i champagnen.

Verkar det svårt? Här demonstrerar skådespelaren, tv-presentatören och författaren Alton Brown på sitt humoristiska men väldigt pedagogiska sätt hur man sabrerar. Enkelt!

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy