Hem » Vin Fakta » Vad händer med vinkorkarna?

Vad händer med vinkorkarna?

Först lite information: Vinkorkar görs från barken från korkträdet eller den så kallade korkeken som bara växer i sydvästra Europa, framför allt i Portugal och nordvästra Afrika. Det porösa, tunna lagret bark skyddar trädet som ett yttre lager mot solens strålar och torka. Nu börjar man se en avvikande trend i samband med klimatförändringar. Kvaliteten på trädets bark börjar förändras och bli allt tunnare. Forskare tror att detta beror på stigande temperaturer och en ökad exponering för UV-ljus och drar slutsatsen att det är klimatförändringen som ligger bakom de kemiska förändringarna i barken.

Forskare har upptäckt att värmeproteiner är väsentliga för barken av högkvalitativa korkträd och för att göra bra och hållbara vinkorkar behöver man bark som är minst 1 tum tjock, nästan 30 mm. Nyligen skrev Journal of Experimental Botany att de flesta träden har ett barkskikt på endast mellan 3 och 10 mm och att korkträd nu visar dubbelt så många fenolföreningar. Man ser också att själva korken har blivit mer porös än tidigare och kan innehålla små kanaler som släpper igenom luft. Detta är naturligtvis en risk när man vill ha en lufttät flaska som inte förstör vinet.

Forskningen går förstås också framåt. Man försöker nu att genom genetisk testning välja ut de bästa korkekar och reproducera dessa för att endast få korkekar med högkvalitativ bark.
Visst finns det alternativ men många vinproducenter föredrar fortfarande den traditionella korken så ämnet är förstås omdiskuterat bland vinentusiaster. Många tycker inte att en skruvkork passar ett fylligt och mustigt Bordeauxvin eller en Cabernet Sauvignon med fatkaraktär. Kork hör liksom fortfarande till. Vi får vänta och se vad som händer.

Frågor och svar:

Varför förändras kvaliteten på korkträdens bark?

Forskare tror att det beror på stigande temperaturer och ökad exponering för UV-ljus på grund av klimatförändringar.

Vad är värmeproteiner och varför är de viktiga för korkträdens bark?

Värmeproteiner är viktiga för att göra högkvalitativa korkträd och för att göra bra och hållbara vinkorkar behöver man bark som är minst 1 tum tjock.

Varför är det en risk att korken blir mer porös?

Det är en risk när man vill ha en lufttät flaska som inte förstör vinet.

Vad gör forskare för att säkerställa högkvalitativ bark på korkträd?

Forskare försöker genom genetisk testning välja ut de bästa korkekar och reproducera dessa för att endast få korkekar med högkvalitativ bark.

Varför är ämnet om vinkorkar omdiskuterat bland vinentusiaster?

Många vinproducenter föredrar fortfarande den traditionella korken och tycker inte att en skruvkork passar ett fylligt och mustigt Bordeauxvin eller en Cabernet Sauvignon med fatkaraktär.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.