Vad händer med vinkorkarna?
Först lite information: Vinkorkar görs från barken från korkträdet eller den så kallade korkeken som bara växer i sydvästra Europa, framför allt i Portugal och nordvästra Afrika. Det porösa, tunna lagret bark skyddar trädet som ett yttre lager mot solens strålar och torka. Nu börjar man se en avvikande trend i samband med klimatförändringar. Kvaliteten på trädets bark börjar förändras och bli allt tunnare. Forskare tror att detta beror på stigande temperaturer och en ökad exponering för UV-ljus och drar slutsatsen att det är klimatförändringen som ligger bakom de kemiska förändringarna i barken.
Forskare har upptäckt att värmeproteiner är väsentliga för barken av högkvalitativa korkträd och för att göra bra och hållbara vinkorkar behöver man bark som är minst 1 tum tjock, nästan 30 mm. Nyligen skrev Journal of Experimental Botany att de flesta träden har ett barkskikt på endast mellan 3 och 10 mm och att korkträd nu visar dubbelt så många fenolföreningar. Man ser också att själva korken har blivit mer porös än tidigare och kan innehålla små kanaler som släpper igenom luft. Detta är naturligtvis en risk när man vill ha en lufttät flaska som inte förstör vinet.
Forskningen går förstås också framåt. Man försöker nu att genom genetisk testning välja ut de bästa korkekar och reproducera dessa för att endast få korkekar med högkvalitativ bark.
Visst finns det alternativ men många vinproducenter föredrar fortfarande den traditionella korken så ämnet är förstås omdiskuterat bland vinentusiaster. Många tycker inte att en skruvkork passar ett fylligt och mustigt Bordeauxvin eller en Cabernet Sauvignon med fatkaraktär. Kork hör liksom fortfarande till. Vi får vänta och se vad som händer.