Hem » Vin Tips » Samla vinkorkar – kan det vara nå’t?

Samla vinkorkar – kan det vara nå’t?

26_itemthemeimage_5209-jpg - Vinjournalen.se

Korkar är gjorda av olika material. Det finns korkar av bra kvalitet som sitter på de flesta av våra vanligaste viner. De är gjorda av vanlig kork, men också en praktisk förslutning ifall men vill lagra vinet en kortare tid. Sen finns det premium korkar som vanligen består av mindre bitar kork som har pressas samman för att bilda en hel kork. Flaskor med premiumkorkar kan lagras under lång tid och upp till många år eftersom de släpper in mindre luft. Det finns också ultra premium eller super premium korkar. Dessa korkar är extra täta och som det naturmaterial som korken ändå är, då är de starka utmanare till syntetiska korkar, som är tillverkade helt av helt syntetisk kork. Ibland kan man känna den där ”svampkänslan” när man drar korken ur flaskan. Då är det en syntetisk kork. Det finns både mikroagglomererad kork som är en finmald kork och är blandad med lim samt agglomererad kork, som är gjord av korkdelar och ganska billig.

Hur som helst är det väl kul att spara gamla korkar när man druckit flaskan vid speciella tillfällen? Har du kvar korken från din studentfest? Eller från ditt bröllop? På Pinterest kan man se saker som är gjorda av kork: fågelhus, underlägg, kransar dekorerade med vintergröna, klädda väggar, golv, möbler. Allt gjort av helt vanliga korkar. Miljoner idéer och det är bara din egen kreativitet som sätter stopp för projekten.

Man får lite shabby chic känsla av gamla snygga korkar som ligger i en glasvas och kork som dekoration har blivit trendigt. Men visst är det också trevligt att skriva datum eller fest på korken, så man kommer ihåg, ta fram den och minnas hur det var när man drack just det det här vinet.

Frågor och svar:

Vilka olika typer av korkar finns det?

Det finns vanliga korkar, premiumkorkar, ultra premium eller super premium korkar, syntetiska korkar, mikroagglomererad kork och agglomererad kork.

Vilka egenskaper har premiumkorkar?

Premiumkorkar består av mindre bitar kork som har pressats samman för att bilda en hel kork. Flaskor med premiumkorkar kan lagras under lång tid och upp till många år eftersom de släpper in mindre luft.

Vad kan man göra med gamla korkar?

Man kan göra en mängd olika saker med gamla korkar, som att göra fågelhus, underlägg, kransar, dekorera väggar, golv och möbler. Man kan också använda dem som dekoration i en glasvas eller skriva datum eller fest på korken för att minnas tillfället.

Vad är fördelen med syntetiska korkar?

Syntetiska korkar är tillverkade helt av syntetisk kork och är därför inte lika känsliga för luft och fukt som vanliga korkar. De är också billigare att tillverka.

Varför är det kul att samla på vinkorkar?

Att samla på vinkorkar kan vara kul eftersom det ger en möjlighet att minnas speciella tillfällen och evenemang. Dessutom kan man använda korkarna till olika kreativa projekt och dekorera hemmet på ett personligt sätt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Villa Antinori artikel nummer 230006 från producenten Marchesi Antinori från området Italien - Vinjournalen.se
Villa Antinori
Pris:403 :-
Artikel nr:230006
Smak choklad, kaffe, plommon, mörka körsbär, nyanserad, fatkaraktär, kryddig, salvia
Arom choklad, fatkaraktär, kaffe, kryddig, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, salvia
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2019Alkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.