En tumregel är att om det är något som uppenbart är fel på vinet kan du byta vin efter öppning utan dåligt samvete. Den vanligaste anledningen till sådana fel är att korken lämnat spår av trichloroanisol, eller TCA som det förkortas, i vinet. TCA kan upptäckas genom att man luktar på vinet och doften kan beskrivas som möglig, mjuk kartong, blöt hund, fuktig källare osv. Luktar vinet unket kan det med andra ord ha fått sig en dos TCA.

Orsaken till TCA är oftast en felaktig kork. Antingen kan den ha börjat mögla eller så kan en kemisk reaktion uppstått mellan vinet och korkens blekningsmedel. TCA kan dock även passera genom korken, eller så kan trädet ha burit ett förorenande ämne innan korken tillverkats. Med andra ord kan TCA bero på en hel rad olika faktorer.

Vin kan förstås förstöras av andra anledningar än TCA. Processen mellan odlingen av druvorna till servering av vinet är lång och innehåller många olika moment. Det kan därför hända att det någonstans på vägen blir fel. Övriga orsaker till att vinets smak kan påverkas negativt inkluderar:

  • Oxidation: Gör att fruktiga viner får en nötigare karaktär
  • Värmepåverkan: Gör att vinet upplevs som smaklöst samt ökar risken för oxidation
  • Kylapåverkan: Sänker vinets syrahalt och förändrar konsistensen

Alla dessa variabler är goda anledningar att skicka tillbaka ett vin på en restaurang. En del anser att sommeliern bör lukta på korken innan vinet serveras, men detta är inte särskilt vanligt. Det är alltså upp till dig själv att avgöra om vinet är i gott skick, och skulle du känna en doft av TCA eller andra felaktigheter behöver du inte ha dåligt samvete för att du vill byta vin.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy