Idag är det medelfylliga röda viner som gäller på Vinjournalen. Den senaste tiden har vi skrivit ganska mycket om vita viner, både i artiklar och i nyhetsbrevet. Det har varit fisk, fisk och åter fisk. Nu gör vi en spännande vinresa och pratar om kött, heta kryddor och medelfylliga viner.

Det finns en uppsjö av goda, medelfylliga viner som täcker mängder av druvor. Dessa druvor faller ofta in i kategorin av de mest populära druvorna. Hur gör du? Går du direkt igenom vinlistan på en restaurang eller om du ska ha en fin middag hemma, bestämmer du dig för vinet först innan maten?  Varför det kan var en idé att glutta på vinet först, det ska vi skriva om och vi tittar lite närmare på vinstilen ’medelfylliga viner’.

De 9 vinstilarna

Olika viner, bubbel, röda, vita och rosé, kan i de flesta fall klassas i 9 olika vinstilar. Man behöver känna till dessa stilar för att veta vilken mat som passar till vilken vinstil. Idag vet vi också att man kan äta lättare köttbit till vitt vin och en fiskbit till ett rödvin. Men inget är ristat i sten. De 9 vinstilarna är:

  1. mousserande viner
  2. lätta vita viner
  3. fylliga vita viner
  4. aromatiska eller söta vita viner
  5. roséviner
  6. lätta röda viner
  7. medelfylliga röda viner
  8. fylliga röda viner
  9. dessertviner

Vi kommer i flera artiklar uder våren att skriva om varje stil och börjar med medelfylliga röda viner. Vad är skillnaden mellan lätta, medelfylliga och fylliga röda viner?

Lätta röda viner är vanligtvis ljusa, lite blekare i färgen, man kan nästan se igenom vinet i glaset Pinot Noir och Gamay är två av de mest populära druvorna här.

Medelfylliga röda viner utmärker sig genom mer smak, en bra syra och tydligare tanniner. Druvorna är ofta Grenache, Sangiovese, Merlot, Zinfandel, Montepulciano och Cabernet Franc.

Fylliga röda viner är tungviktarna, de mörkaste, smakrikaste vinerna med distinkta och sträva tanniner. Populära djärva röda färger inkluderar Malbec, Cabernet Sauvignon och Syrah.

medelfylliga röda viner - ingredienser

Eftersom det är ganska tydliga skillnader mellan stilarna, kan det var en idé att anpassa maten till vinet, istället för tvärtom. Vinet kommer i en flaska med ett färdigt innehåll om du inte kan ändra på. Men det är däremot fullt möjligt att modifiera smaksättningen av maten för att passa ett vin/en vinstil. Det är enkelt, kanske du inte ens behöver byta en bestämd meny, lite mindre kryddor eller några droppar citron kan göra susen.

Mat till medelfylliga röda viner

På grund av sin anständiga syra och tanniner, så har medelfylliga röda viner mycket smak, vilket gör dem till de mest “matvänliga” vinerna – de passar bra med nästan allt, även sallad, även om man ofta hittar variationer i vinstil på grund av regionala skillnader, terroir och klimat men också i själva produktionen.

Vi bestämmer oss för att göra en smakfull, ’vanlig’ köttgryta som vi serverar med ris och väljer 3 prisvärda viner i samma stilkategori, medelfylliga viner men från olika regioner vilket ger lite skillnad i profil och sedan anpassar vi grytan till att passa varje vinoch visar hur enkelt det faktiskt kan vara att variera frytan med några små knep.

medelfylliga röda viner - köttgryta recept

Originalrecept på köttgrytan

En klassisk och saftig köttgryta med bitar av oxfilé, grönsaker och kryddor. Här är ingredienserna:

  • 800 g grytbitar av nöt, skärs i ännu mindre kuber
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 spetspaprika, skivas fint
  • 1 morot, hackad
  • 1 lite burk kikärtor
  • 2 msk tomatpuré  
  • 1 buljongtärning
  • ca ½ liter vatten  
  • Kryddor: 2 lagerblad, salt och peppar, malen paprika  

Fräs lök sakta i olja tills den är mjuk och tillsätt den hackade vitlöken och stek vidare. Tillsätt de små köttbitarna, spetspaprikan samt moroten och stek vidare. Salta och peppra. I med tomatpuré och krossa en buljongtärning. Häll på vatten.  Lägg i 2 lagerblad och den malna paprikan samt kikärtorna. Sjud ihop allt på låg värme, gärna 40 minuter. Smaka av.

Anpassa receptet till medelfylliga röda viner!

Tre olika medefylliga viner med olika profil och uttryck av druvorna Grenache, Merlot och Montepulciano. För att anpassa den här köttgrytan till varje enskilt vin så presenterar vi vinerna först lite kort och efter varje vin lägger vi till ingredienser som vi tycker fattas i grytan för att göra matchningen helt suverän.  

Våra medelfylliga röda viner!

medelfylliga röda viner 3 olïka viner

Vin #1:  Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, 2019 /Frankrike

Mörkt, sammetslent och elegant vin med Rhônes unika GSM-blend, Grenache, Syrah och Mourvèdre. Generös bukett av röda bär och frukter: syrliga björnbär, söta hallon och blåbär ger fin fruktig smak med inslag av kryddiga lagerblad. Pigg fräsch örtighet och en ton av jord.

Anpassa grytan!

Med en utpräglad fransk stil vinet så kan du anpassa grytan med att

  • Confitera: steka köttet och löken i ankfett
  • Låt en bouquet garni med Provence-örter puttra med
  • Tillsätta riven muskotnöt, några blad salvia eller dragon
  • Byta ut lite av vattnet mot rödvin

Vin #2: Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo, 2019 /Italien

Fruktdrivet, granatfärgat vin av druvan Montepulciano och med underbara aromer av svarta moreller, vilda hallon och vanilj sprider en förväntansfull doft i glaset med även toner av rostad espresso, krämig nougat, timjan och vanilj.

Anpassa grytan!

Med en italiensk fruktig stil i vinet så kan du anpassa grytan med att

  • Tillsätta torkad eller färsk oregano och basilika
  • Hälla i en burk krossad tomater
  • Strö över 1 tsk chiliflingor
  • Tillsätt 2 msk ljus sirap eller lite strösocker (stärker smak av tomater)

Vin #3: Leaping Horse Merlot, 2019/USA

Kaliforniskt, köttigt vin, mörkt, dammigt, tätt och granatfärgat samtidigt en torr, medelfyllig och druvtypisk 100% Merlot. Fruktig och pigg Merlot men inte alltför sträv, fatkaraktär. Toner av korinter, mörk choklad, mogna jordgubbar, kaffe och vanilj.

Anpassa grytan!

En saftig och fatig Merlot kräver sin mat, antingen kompensera eller fyll ut med att

  • Tillsätt mer mörk choklad, riv i 1-2 msk
  • Tillsätta ½ dl stark espresso
  • Hacka 1 näve färsk koriander
  • Finhacka 1 hel röd chilifrukt

Frågor och svar

Varför serveras nästan alltid rött vin till kött?

De flesta tycker ju att rött vin passar allra bäst till rött kött eftersom vinet är lite strävare än vitt då det ofta har tydliga tanniner. Men sträva tanniner blir ofta lite torr och då motverkas det av köttets rika fetthalt.

Vad är det bästa regeln för att matcha vin och mat?

4 regler egentligen:
* Vinet ska ha en större sötma än maten.
* Och gärna samma smakintensitet som maten.
* Röda viner passar bäst med rött kött.
* Vita viner passar bäst med lättare kött som fisk och kyckling.

Vilka druvor funkar bäst till pasta?

Alla Italiens superdruvor som Sangiovese, Montepulciano, Barolo, Corvina (alla amarone-druvorna), Nero d’Avola, Dolcetto är några exempel…

Vad är ett bra matlagningsvin?

Man kan laga mat med alla viner tycker vi, både röda och vita!
Supersäkert är Sauvignon Blanc, Marsala, sherry, torr vermouth. Men prova också någon skvätt Chardonnay eller sötare Riesling.

Hur ska man kombinera rött kött och vin?

Vin och nötkött erbjuder komplexa, salta och rika smaker tillsammans och passar perfekt ihop. En bra tumregel är att matcha magert nötkött med lättare till medelfylliga viner och tyngre kött som en blodig biff eller viltkött med djärvare viner.

Mer att läsa om vin och mat:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris249 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2015ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy