Augusti är en bra tid för skaldjur med vi tänker inte ens ge oss in i den eviga diskussionen om svenska eller turkiska kräftor, men i stället titta på olika drycker som passar fint till både kräftor, hummer och andra skaldjur. Men andra ord en artikel med tips som du kan ha nöje av hela året om.

Men först: vi slår hål på myten!

Men först vill vi konstatera – jovisst kan du dricka vin till kräftorna! Precis likväl som du kan dricka vin till andra typer av skaldjur!

Oavsett om du arrangerar en finmiddag för gäster eller en lyxig familjemiddag med skaldjur, så kanske du undrar över det bästa vinet att servera till skaldjur av alla de slag. Att hitta det perfekta vinet kan bero på flera faktorer, till exempel hur skaldjuren kommer att tillagas och vilka typer av såser eller sidorätter som kommer att serveras till.

skaldjur - massor med olika skaldjur

Viner till hummer 

Låt oss börja med hummer och dess milda, lite söta smak och lätta konsistens, helt i kontrast till det robusta yttre skalet. Hummer kan både kokas och få en fräsch smak, eller grillas och få en något segare konsistens samt ta till sig kryddor och eventuell marinad så kan den till och med bakas i ugn, det mest mångsidiga tillagningsalternativet, antingen fylld eller ofylld och den kan då få en djupare smak och en köttig konsistens, beroende på fyllning, såser och tillbehör.

Det finns mer än en typ av vin som du kan välja till din hummerrätt och traditionellt menar man kanske att vitt vin ska serveras till skaldjur och fisk. Men det finns undantag.

Chardonnay är utan tvekan det bästa valet när du kombinerar ett vitt vin med hummer. En Chardonnay har ofta citrusaromer och är en mineralisk smakbomb, så du kan välja både ekfatslagrat eller ett fruktigt skarpt vin. Chardonnay är ett bra komplement med krämiga, smöriga såser eller med kokt hummer med en smörig sås. Perfekt också till grillad hummer.

Detta är druvor med mycket syra, ganska fruktiga och ibland blommiga, så de fungerar utmärkt med ugnsbakad eller grillad hummer och tar fram den där söta smaken hummern. Gewürtztraminer kan passa bra om hummern lagas med asiatiska eller kryddiga såser. Tänk ingefära, chili, vitlök.

Rött vin till hummer? Men de djärva tanninerna, går det att kombinera? Visste du att lättare röda viner fungerar extra bra till hummerrätter med tomatbaserade såser, men välj ett vin som är lätt, fräscht, vanligtvis fungerar en modern Chianti med hög syra och örtiga toner eller en Barbera som också har ganska lite tanniner om den inte är fatlagrad.

Två bra vintips till hummern:

Harry Länna Bruk Dryckeshandel 2019 en matglad, torr nyhet! Detta är en rund och intensivt trevlig Chardonnay i en blend med Assyrtiko för att få fram det där riktigt syrliga, friska.

Chianti il Drago e la Fornace 2019 är en modern, generös och fruktdriven Chianti där frukten möter en snygg, inbunden syra med en lätt pepprig och stram snits.

skaldjur - kräftor med citroner

Viner till kräftor

Jodå, det finns även viner som passar ihop med de traditionellt kokta kräftan. Själva tillagningen ör nog inte sp mycket att orda om. Vi äter den kokt och vill du vill du hellre dricka vin än en bärs, så kan du hålla dig till tre vinstilar: mousserande, vitt vin eller rosé. Men tänk på kryddorna och tillbehören. Nyckeln är att välja en flaska som är lätt, skarp och kan balansera örter och kryddor.

Två bra vintips till kräftor

Du kan i princip gå åt två håll: antingen välja ett lätt eller ett fruktigare och fylligare vin. Här är två toppenviner!

Falco Arinto Vinho Verde 2019 är förmodligen en av de bästa vinho verde vinerna just nu och i den portugisiska, lätta och fräscha stilen. Ungt vin med ljus druvsötma i gommen. Fin aromatisk ton, syrlig och uttrycksfullt örtig.  

Monte Araya Rosé 2020 är lite mer temperamentfull till kräftorna, dock en rosé, av druvan Tempranillo. Snygg syra som balanseras med läckra fruktiga toner. En härlig spansk profil och karaktär.

Viner till andra skaldjur

I detta breda matsegment gömmer sig allahanda rätter gjorda av exempelvis räkor, ostron, musslor, kammusslor, krabba … och maträtterna varieras i det oändliga. Vad sägs om en skaldjursplatå med extra allt, eller räkor och krabba jambalaya med kreolska kryddor, eller bara en klassisk räkcocktail, en moules frites med aioli eller grillade thairäkor och vitlök och ingefära?

Finns det viner som passar till alla typer av skaldjur, oavsett vad man väljer? Ja, men det är inte problemet med dessa rätter utan det är snarare kryddorna.

När du inte vet varken vet eller in, gå på mousserande viner. Dessa är oftast säkra kort vid heta, kryddade rätter och förstås till skaldjur.  

skaldjur - 6 vintips

Sauvignon Blanc ger ofta friska oh lätta viner med smak av syrliga bär, örter och druvan anses som något mer komplex, fyllig och aromatisk än vad en ung Chardonnay ofta är. Druvan är ofta en matfavorit hos oss på Vinjournalen eftersom den är mångsidig och den ”bär” smaken i mer kryddade rätter. Men den passar också bra med hummer och kräftor.

Mousserande vin till ostron är ju en klassiker men bubbelvin är ett säkert val till nästan alla skaldjursrätter. Det behöver inte bara Champagne och det behöver inte heller vara ett snustorrt vin.  Ett lite sötare vin är ett utmärkt smakkomplement till kryddorna i heta skaldjursrätter.

Två säkra vintips till skaldjur

Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc 2020 är en nyhet, torrt och krispigt med komplexa och intensiva dofter och smaker av gula frukter citrus och tomatblad. Mineraliskt och aromatiskt vin.

Asti Cinzano med 7% har en frisk söt smak som häver alla skaldjursrätter. Muskat heter druvan. Syrligt, festligt och med en trevlig mousse som bär serveras väl kylt. Fungerar till alla tillfällen.

Fler mat- och vintips:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy