Hem » Vin & Mat » Det perfekta vinet till ostronen
Vin & Mat

Det perfekta vinet till ostronen

26_itemthemeimage_5207-jpg

Tänk dig då att äta råa ostron i sina skal, blågråa, kalla och vacklande. Ett mycket torrt vitt vin av tyen en fransk Chablis eller en Chardonnay som exempelvis Pouilly Fuissé eller varför inte en champagne är säkra kombinationer med ostron, särskilt om vinet serveras till samma kyliga temperaturer. Det intressanta med Pouilly Fuissé och champagne att dessa viner är gjorda av samma druva. Ostron har egentligen bara en kraftfull muskel som öppnar och stänger skalet och det finns lika många olika ostronarter som det finns viner som passar till och tvärtemot vad många anser, smakar heller inte alla ostron lika. Smaken är helt beroende av ostronfamilj och vattentemperatur där de skördas och eftersom denna muskel ständigt öppnar och stänger skalet och då får in vatten och näringsämnen. Nu får du prova en delikatess! Ostron är egentligen en lätt rätt att fixa om du vill äta den i sitt skal. Du gör så här:

6 Bretagneostron i vitvinssås

  • Öppna ostronen genom att lägga dem i en handduk. För in kniven och vicka upp skalet. När det säger ”klick” så bändar du upp det övre skalet.
  • Pochera sedan ostronen i sin egen saft.
  • Stek en finhackad charlottenlök genomskinlig på låg värme i en klick smör.
  • Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt lite timjan och 3/4 dl vitt vin.
  • Koka detta lite.
  • Koka ihop detta med 2,5 dl grädde och tillsätt ostronspadet precis innan servering.
  • Lägg upp ostronen i sina skal och servera såsen separat. Fint att servera till: grillad fänkål med bladpersilja och citron.

Vintips till ostron – klassisk vit Bourgogne

Pouilly-Fuissé 2013, (2756), Frankrike, 179 kr

Det finns flera olika Pouilly-Fuissé men detta friska och torra vita vin är från Bourgogne och byn Fuissé i vinregionen Mâconnais. Detta är det enda Pouilly-Fuissé som ingår i standardsortimentet. En guldfärgad, halvfyllig och syrlig karaktärtypisk Chardonnay med citrusfrisk smak och inslag av fat, gula plommon, persika och örter. Mycket nyanserat vin med lång eftersmak. 13 % alkoholhalt.

Om producenten Domaine Georges Burrier: Familjen är vinmakare sedan flera generationer tillbaka

och egendomen förvaltas av oenologen Frédéric Burrier, som även är ordförande för The Pouilly-Fuissé Growers Association. Domaine Georges Burrier är kända för sina kvalitetsviner som finns i inte mindre än 11 trestjärniga Guide Michelin-restauranger i Frankrike.

Frågor och svar:

Vilket vin passar bäst till ostron?

Ett mycket torrt vitt vin av typen Chablis, Pouilly Fuissé eller champagne är säkra kombinationer med ostron.

Varför är Pouilly Fuissé och champagne intressanta viner att kombinera med ostron?

Dessa viner är gjorda av samma druva.

Varför smakar inte alla ostron lika?

Smaken är helt beroende av ostronfamilj och vattentemperatur där de skördas.

Hur kan man tillaga ostron i vitvinssås?

Öppna ostronen, pochera dem i sin egen saft och servera dem i sina skal med en sås gjord på vitlök, lök, timjan, vitt vin, grädde och ostronspad.

Vilket vin rekommenderas till ostron i artikeln?

Pouilly-Fuissé 2013 från Domaine Georges Burrier i Bourgogne, Frankrike.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.