Tänk dig då att äta råa ostron i sina skal, blågråa, kalla och vacklande. Ett mycket torrt vitt vin av tyen en fransk Chablis eller en Chardonnay som exempelvis Pouilly Fuissé eller varför inte en champagne är säkra kombinationer med ostron, särskilt om vinet serveras till samma kyliga temperaturer. Det intressanta med Pouilly Fuissé och champagne att dessa viner är gjorda av samma druva. Ostron har egentligen bara en kraftfull muskel som öppnar och stänger skalet och det finns lika många olika ostronarter som det finns viner som passar till och tvärtemot vad många anser, smakar heller inte alla ostron lika. Smaken är helt beroende av ostronfamilj och vattentemperatur där de skördas och eftersom denna muskel ständigt öppnar och stänger skalet och då får in vatten och näringsämnen. Nu får du prova en delikatess! Ostron är egentligen en lätt rätt att fixa om du vill äta den i sitt skal. Du gör så här:

6 Bretagneostron i vitvinssås

  • Öppna ostronen genom att lägga dem i en handduk. För in kniven och vicka upp skalet. När det säger ”klick” så bändar du upp det övre skalet.
  • Pochera sedan ostronen i sin egen saft.
  • Stek en finhackad charlottenlök genomskinlig på låg värme i en klick smör.
  • Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt lite timjan och 3/4 dl vitt vin.
  • Koka detta lite.
  • Koka ihop detta med 2,5 dl grädde och tillsätt ostronspadet precis innan servering.
  • Lägg upp ostronen i sina skal och servera såsen separat. Fint att servera till: grillad fänkål med bladpersilja och citron.

Vintips till ostron – klassisk vit Bourgogne

Pouilly-Fuissé 2013, (2756), Frankrike, 179 kr

Det finns flera olika Pouilly-Fuissé men detta friska och torra vita vin är från Bourgogne och byn Fuissé i vinregionen Mâconnais. Detta är det enda Pouilly-Fuissé som ingår i standardsortimentet. En guldfärgad, halvfyllig och syrlig karaktärtypisk Chardonnay med citrusfrisk smak och inslag av fat, gula plommon, persika och örter. Mycket nyanserat vin med lång eftersmak. 13 % alkoholhalt.

Om producenten Domaine Georges Burrier: Familjen är vinmakare sedan flera generationer tillbaka

och egendomen förvaltas av oenologen Frédéric Burrier, som även är ordförande för The Pouilly-Fuissé Growers Association. Domaine Georges Burrier är kända för sina kvalitetsviner som finns i inte mindre än 11 trestjärniga Guide Michelin-restauranger i Frankrike.

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy