Gewürztraminer

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Gewürztraminer
Allmän information om Gewürztraminer
Allmän information om Gewürztraminer

Gewürztraminer är en druva med komplex konsistens och låg syra. Denna druva växer i kallare klimat, har ett rosa-aktigt skal och en stark arom. I druvan kan vi hitta en avslöjande litchi-doft med blommiga toner av tropiska frukter. Gewürztraminer kännetecknas av sin höga nivå av naturligt socker och producerar några av de mest aromatiska och distinkta vinerna.

Ursprung av Gewürztraminer

Gewürztraminer är ursprungligen från Trentino-Alto Adige i nordöstra Italien. Numera är denna druva mycket vanlig i Tyskland och Alsace (en region i Frankrike som gränsar till Tyskland och Schweiz där den är den näst mest planterade druvan i regionen). Vi kan hitta producenter av denna druva i mindre kvantiteter i länder som Österrike, Italien och Spanien. I den Nya Världen växer den framgångsrikt i svalare områden i länder som USA, Kanada, Chile, Australien och Mexiko eller Argentina.

Druvans namn härstammar från Tramin, en by i nordöstra delen av Italien där de flesta talar tyska. Gewürztraminer betyder örtig Traminer från tyskans “Gewürz” (ört). Enligt historien togs druvan till regionen av hertig Karl Friedrich från Baden runt 1780 från Italienska Chiavenna, vilket tyskarna kallade för Cleven.

Gewürztraminer knoppar tidigt men mognar sent, vilket gör den mottaglig för kalla hösteftermiddagar. Dess senmognad kräver varma somrar. Även om dess vinstockar är kraftfulla är den mycket kräsen med jorden och klimatet den växer i, och föredrar jord rik på lera. Denna druva växer inte särskilt bra i kalkhaltiga jordar.

De bästa vinerna från Gewürztraminer

Gewürztraminer från Alsace anses vara det bästa, och finns där som både torra och söta sorter. Dess höga naturliga sötma gör att det passar utmärkt som dessertvin. Det finns varianter av så kallad vendange tardive (sen skörd) där druvorna får hänga kvar på sina klasar tills de börjar torka, eller druvor som medvetet utsätts för mögel på samma sätt som blåmögelost – även kallat botrytisering efter mögelsvampen botrytis.

Detta aromatiska, söta vin passar utmärkt med kryddstark asiatisk och afrikansk mat. För vegetariska rätter rekommenderas grillade grönsaker med kronärtskocka. Gewürztraminer passar även bra till många franska ostar som Maroilles, Livarot och Munster.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Gewürztraminer, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om gewurztraminer

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.