Chateau Musar – Libanons magiska vingård

vinflaska, fat och röda druor

Libanon har en längre vinproduktion än den legendariske vinmakaren, Serge Hochar, som startade Chateau Musar 1930. Libanon är en av de äldsta platserna i världen där man framställt vin sedan urminnes tider, flera tusen år. Trots de många konflikterna i regionen har landet en årlig produktion på nästan 9 miljoner flaskor vin. Men här finns endast ett 50-tal vingårdar.

6000 år av vin

De flesta av de kända vingårdarna ligger i södra Beqaa-dalen som kallas jordbrukshjärtat i Mellanöstern och som mellan två bergskedjor varit hem för Libanons vinproduktion i 6000 år. Många vingårdar utspridda längs i denna bördiga dal.  

Libanesiska vinmakare har gynnat franska druvor, särskilt Cabernet Sauvignon, Merlot och Rhône-sorterna Cinsault, Carignan och Grenache. Men det finns också druvor som är specifika och inhemska för Libanon som exempelvis Obaideh och Merwah. Idag exporterar man över 50% av sin produktion till Europa och USA.

I bergspasset  Dahr al-Baidar ligger snötäckta berg fortfarande i april och vintern stannar sent däruppe på en höjd av 1500 meter. Annars är Bekaadalen känd för att ha ett mycket torrt klimat med svala nätter och vid 34° N om ekvatorn så ligger Beqaa-dalen ändå längre söderut än Spanien och Italien.

Och där på den västra sidan av dalen, ligger även Chateau Musar, inte den största vingården kanske, men definitivt den mest kända libanesiska vingården.  Med sitt franska ursprung anlände familjen Hochar till Libanon med korstågen och har stannat där sedan dess.

blåa druvor

90 år av vinhistoria

Detta är historien om Chateau Musar som firar 90-årsjubileum i år, om dess legendariska vinmakare den bortgångne Serge Hochar, hans familj, deras fantastiska viner och om en underbar bok ” Chateau Musar, The Story of a Wine Icon” skriven av Susan Keevil, vinskribent och redaktör på vinmagasinet Decanter. Hon har även ett WSET diplom från Wine Writer & Editor Education Trust. Fler som har varit engagerade i boken är bland andra Michael Broadbent , Bartholomew Broadbent , Elizabeth Gilbert.

Boken skrevs lagom till 90-årsjubileumet – man kan bara beklaga att Musar-legenden Serge Hochar inte fick uppleva sitt jubileum, eftersom han dog 2014. Det var hans far, Gaston Hochar, som grundade Chateau Musar 1930, blott 20 år gammal.  Gaston älskade sitt Libanon och Bordeaux viner.

Under 2:a världskriget började man i Europa få upp ögonen för Chateau Musar, då majoren Ronald Barton från vingården Château Langoa-Barton  distriktet Saint-Julien i regionen Bordeaux, var stationerad i Libanon och blev god vän med Gaston. Majoren blev en stark länk och en bra ambassadör för den libanesiska vingården.  

Boken

När Serge Hochar, Gastons äldste son, utbildade sig till oenolog hos den kände läraren Emile Peynaud vid University of Oenology i Bordeaux, tog han över som vinmakare på familjens vingård 1959 och det var egentligen han som efter cirka två decennier lanserade det kända och underbart goda vinet Chateau Musar Red. Vinentusiaster i hela världen älskade och älskar än detta vilda vin och Serge valdes till Decanter Magazine första “Årets Vinmakare”.  Det var 1984 och då ska man komma ihåg att Serge under Libanons långa och blodiga inbördeskrig, mellan 1975 och 1990, även producerade fantastiska kvalitetsdrivna viner, trots rådande och mycket tuffa omständigheter.  Idag är företaget som vanligt helt familjedrivet och Serges två söner, Gaston och Marc är involverade i den dagliga driften.

”Det vilda vinet”

Att druvorna skulle odlas ekologiskt var redan från början en självklarhet för Serge som faktiskt gick längre än så. Chateau Musar Red, ett kultförklarat vin med SB-nr 7463 (fasta sortimentet) heter endast  Chateau Musar, kan beskrivas som ett fylligt, kryddigt och mustigt vin som är mycket representativt och typiskt för libanesiska viner och vinet har en distinkt vinstil som har blivit berömt för att vara ett udda och vilt aromatiskt rödvin och är ett utmärkt exempel på producentens sortiment av naturviner. Vinet består som det alltid gjort av Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Då förstår man förstås att det är ett smakrikt och utvecklat rödvin, moget, kryddigt, med inslag av torkade röda frukter och bär, örter från medelhavet, korinter, läder, nötter och choklad och med en stor och snygg fatkaraktär.

flaska chateau musar

Känn en tydlig rökig, stilig karaktär, samt tydliga tanniner som balanseras fint med frukten. En bra alkoholhalt på 14%.  Ett vin i bra balans och med en komplex helhet. Men årgångsvariationen är stor, så räkna med lite diskrepans, aldrig i druvvalet men väl i kryddningen. Årligen lägger alla Sveriges vinentusiaster på att lägga beslag på åtminstone en speciell årgångsflaska av det exklusiva Chateau Musar, nä det aviseras som ett extra-släpp på Bolaget. Då kan ett hundratal flaskor gå innan man ens hinner med i svängen.

Serge Hochar sa i en intervju: “My wines are natural. I am the one who makes them, but I do not interfere with nature. Taste them and listen to them and you will see!”

Fler viktiga datum för Chateau Musar

1979 – Europasuccé för  Chateau Musar på Bristol Wine Fair, man öppnar Europa- kontor Storbritannien. Kritiken för vinet var överväldigande.

1989 – Chateau Musar lanserar ytterligare ett rödvin som blir en kändis “Hochar Pere et Fils”.

2006 – Chateau Musar får sin eklogiska certifiering för några av vingårdarna.

2007 – Man lanserar en het ny vinserie ” Musar Jeune”.

2010 – Serge Hochar erhåller “Lifetime Achievement Award” av det kända tyska gastronomiska magasinet ”Der FeinSchmeker”.

2018 – Kom den 1:a magnumflaskan av det vita vinet ”Chateau Musar white 2009”.

Idag finns både vita och röda viner med olika årgångar från Chateau Musar på Bolaget.

Läs mer om

Château Mayne Lalande

God prisvärd röd Bordeaux med inslag av rostade fat.

Artikelnummer: 2111

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike, Listrac-Médoc

Alkohol: 13 %

Pris: 189 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna