Libanon har en längre vinproduktion än den legendariske vinmakaren, Serge Hochar, som startade Chateau Musar 1930. Libanon är en av de äldsta platserna i världen där man framställt vin sedan urminnes tider, flera tusen år. Trots de många konflikterna i regionen har landet en årlig produktion på nästan 9 miljoner flaskor vin. Men här finns endast ett 50-tal vingårdar.

Snabbmeny för denna artikel

6000 år av vin

De flesta av de kända vingårdarna ligger i södra Beqaa-dalen som kallas jordbrukshjärtat i Mellanöstern och som mellan två bergskedjor varit hem för Libanons vinproduktion i 6000 år. Många vingårdar utspridda längs i denna bördiga dal.  

Libanesiska vinmakare har gynnat franska druvor, särskilt Cabernet Sauvignon, Merlot och Rhône-sorterna Cinsault, Carignan och Grenache. Men det finns också druvor som är specifika och inhemska för Libanon som exempelvis Obaideh och Merwah. Idag exporterar man över 50% av sin produktion till Europa och USA.

I bergspasset  Dahr al-Baidar ligger snötäckta berg fortfarande i april och vintern stannar sent däruppe på en höjd av 1500 meter. Annars är Bekaadalen känd för att ha ett mycket torrt klimat med svala nätter och vid 34° N om ekvatorn så ligger Beqaa-dalen ändå längre söderut än Spanien och Italien.

Och där på den västra sidan av dalen, ligger även Chateau Musar, inte den största vingården kanske, men definitivt den mest kända libanesiska vingården.  Med sitt franska ursprung anlände familjen Hochar till Libanon med korstågen och har stannat där sedan dess.

blåa druvor

90 år av vinhistoria

Detta är historien om Chateau Musar som firar 90-årsjubileum i år, om dess legendariska vinmakare den bortgångne Serge Hochar, hans familj, deras fantastiska viner och om en underbar bok ” Chateau Musar, The Story of a Wine Icon” skriven av Susan Keevil, vinskribent och redaktör på vinmagasinet Decanter. Hon har även ett WSET diplom från Wine Writer & Editor Education Trust. Fler som har varit engagerade i boken är bland andra Michael Broadbent , Bartholomew Broadbent , Elizabeth Gilbert.

Boken skrevs lagom till 90-årsjubileumet – man kan bara beklaga att Musar-legenden Serge Hochar inte fick uppleva sitt jubileum, eftersom han dog 2014. Det var hans far, Gaston Hochar, som grundade Chateau Musar 1930, blott 20 år gammal.  Gaston älskade sitt Libanon och Bordeaux viner.

Under 2:a världskriget började man i Europa få upp ögonen för Chateau Musar, då majoren Ronald Barton från vingården Château Langoa-Barton  distriktet Saint-Julien i regionen Bordeaux, var stationerad i Libanon och blev god vän med Gaston. Majoren blev en stark länk och en bra ambassadör för den libanesiska vingården.  

Boken

När Serge Hochar, Gastons äldste son, utbildade sig till oenolog hos den kände läraren Emile Peynaud vid University of Oenology i Bordeaux, tog han över som vinmakare på familjens vingård 1959 och det var egentligen han som efter cirka två decennier lanserade det kända och underbart goda vinet Chateau Musar Red. Vinentusiaster i hela världen älskade och älskar än detta vilda vin och Serge valdes till Decanter Magazine första “Årets Vinmakare”.  Det var 1984 och då ska man komma ihåg att Serge under Libanons långa och blodiga inbördeskrig, mellan 1975 och 1990, även producerade fantastiska kvalitetsdrivna viner, trots rådande och mycket tuffa omständigheter.  Idag är företaget som vanligt helt familjedrivet och Serges två söner, Gaston och Marc är involverade i den dagliga driften.

”Det vilda vinet”

Att druvorna skulle odlas ekologiskt var redan från början en självklarhet för Serge som faktiskt gick längre än så. Chateau Musar Red, ett kultförklarat vin med SB-nr 7463 (fasta sortimentet) heter endast  Chateau Musar, kan beskrivas som ett fylligt, kryddigt och mustigt vin som är mycket representativt och typiskt för libanesiska viner och vinet har en distinkt vinstil som har blivit berömt för att vara ett udda och vilt aromatiskt rödvin och är ett utmärkt exempel på producentens sortiment av naturviner. Vinet består som det alltid gjort av Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Då förstår man förstås att det är ett smakrikt och utvecklat rödvin, moget, kryddigt, med inslag av torkade röda frukter och bär, örter från medelhavet, korinter, läder, nötter och choklad och med en stor och snygg fatkaraktär.

flaska chateau musar

Känn en tydlig rökig, stilig karaktär, samt tydliga tanniner som balanseras fint med frukten. En bra alkoholhalt på 14%.  Ett vin i bra balans och med en komplex helhet. Men årgångsvariationen är stor, så räkna med lite diskrepans, aldrig i druvvalet men väl i kryddningen. Årligen lägger alla Sveriges vinentusiaster på att lägga beslag på åtminstone en speciell årgångsflaska av det exklusiva Chateau Musar, nä det aviseras som ett extra-släpp på Bolaget. Då kan ett hundratal flaskor gå innan man ens hinner med i svängen.

Serge Hochar sa i en intervju: “My wines are natural. I am the one who makes them, but I do not interfere with nature. Taste them and listen to them and you will see!”

Fler viktiga datum för Chateau Musar

1979 – Europasuccé för  Chateau Musar på Bristol Wine Fair, man öppnar Europa- kontor Storbritannien. Kritiken för vinet var överväldigande.

1989 – Chateau Musar lanserar ytterligare ett rödvin som blir en kändis “Hochar Pere et Fils”.

2006 – Chateau Musar får sin eklogiska certifiering för några av vingårdarna.

2007 – Man lanserar en het ny vinserie ” Musar Jeune”.

2010 – Serge Hochar erhåller “Lifetime Achievement Award” av det kända tyska gastronomiska magasinet ”Der FeinSchmeker”.

2018 – Kom den 1:a magnumflaskan av det vita vinet ”Chateau Musar white 2009”.

Idag finns både vita och röda viner med olika årgångar från Chateau Musar på Bolaget.

Läs mer om

Frågor och svar

Kan man köpa vin från Libanon på systembolaget?

Det finns ett bra utbud av gott libanesiskt vin systembolaget så som Chateau Musar och Marquis de Beys Red.

Finns det libanesiskt rödvin?

Ja, det finns både rött och vitt libanesiskt vin.

Vad finns det för libanesiska viner?

Libanon producerar mycket vin av flera olika slag. Libanon odlar i stor grad druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Rhône-sorterna Cinsault, Carignan och Grenache. Men det finns även inhemska druvor så som exempelvis Obaideh och Merwah.

Var produceras vin libanon?

Libanon vin produceras precis som det låter i landet Libanon. Det finns arton vinproducenter i landet, var av elva av dem är anslutna till UVL (Union Vinicole du Liban).

Vad är musar vin?

Chateau musar är en libanesisk vin producent som var startskottet till den linproduktion landet har idag. Musar förknippas ofta med det kultförklarat vinet Chateau Musar Red.

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy