Cabernet Sauvignon – en klassisk världsdruva

Cabernet Sauvignon är en världsberömd och populär druva. Vi ska lära känna denna blåa druva lite bättre och samtidigt smaka tre viner som är druvtypiska och mycket läckra och som kommer från olika platser i världen. Vi presenterar vinerna med länkar, förstås.

Man måste säga att den blå druvan Cabernet Sauvignon är en stor favorit för många rödvinsälskare och var nog den populäraste rödvinsdruvan en gång i tiden, för sådär hundra år sedan, i alla fall de mest planterade druvan under 1900-talet.

Cabernet Sauvignon viner är förmodligen marknadens mest robusta viner. Typiskt för denna rätt så lilla druva, är att den har ett tjockt skal och samtidigt en druva om har ganska många kärnor. Och vad betyder det? Jo, dess mörkt blåfärgade och täta viner brukar vara ganska så tanninstinna och ha en rätt så koncentrerad garvsyra. Ofta mycket doftrika, smakrika och aromatiska viner av frukt och torkade örter, ibland toner som av svarta vinbär, körsbär, cederträ, mynta, vanilj, läder och tobak. Dessa viner är med fördel ekfatslagrade.  

Man förstår att druvan snabbt blev populär, eftersom den ger utpräglade och mycket smakfulla rödviner. Fördelen med druvan är att den är otroligt motståndskraftig och dessutom lättodlad, jämfört med andra druvor. Bästa fördelen för många är nog att kvalitetsviner av Cabernet Sauvignon åldras väl och utvecklas alldeles utmärkt på flaska i en perfekt tempererad vinkällare.

Var kommer Cabernet Sauvignon ifrån?

Druvan har sitt ursprung i Bordeaux, i Frankrike under 1600-talet och den var egentligen en liten olycka i arbetet. Den röda Cabernet druvan muterade med en grön druva, Sauvignon Blanc och då kom Cabernet Sauvignon till världen. Även om druvan är fransk, så odlas den idag över nästan hela världen, både i varmare, über-soliga länder som i Sydamerika, exempelvis Chile och Argentina men även i Sydafrika och Australien. I nästan hela Europa finns denna medelfylliga druva i synnerhet kring medelhavet och den har till och med blivit en poppis-druva band de kinesiska vinproducenterna och numera till och med i kallare delar i USA, exempelvis i den rätt så regniga delen i östra Washington. 

Druvan Cabernet Sauvignon är både populär som solodruva eller för att användas som blanddruva tillsammans med andra och för att då balansera komplexa smaker i vinet, gärna då klassiska franska druvor som Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Malbec men också med länderdruvor som spanska Tempranillo, italienska Sangiovese eller Shiraz i Nya Världen.

Allra bäst blir det om …

En alldeles fin och genuint klassisk blend blir det nog om druvorna heter Cabernet Sauvignon och Merlot, vilket är en populär och ganska typisk Bordeaux-blandning. Det som gör denna blandning så bra är att dessa druvor kompletterar varandra så bra i sina respektive egenskaper. Merlot ger vinet kropp, konsistens och en len vinprofil till den tanninrika och mycket smakfulla Cabernet Sauvignon och den lena Merlot ger på så sätt vinet en mjukare profil. Givetvis under förutsättning att de växer i rätt terroir och har ett fint klimat som de trivs i. En duktig vinmakare är heller inte ett dumt utgångsläge. Överallt i Bordeaux hittar viner som har olika blends där antingen Cabernet Sauvignon är den dominanta druvan i blandningen eller ej.

Som fine dining vin är Cabernet Sauvignon förträffligt! Du som grillar i sommar borde läsa extra noga nu. Eftersom vinerna är tanninrika och smakfulla fungerar de bra med kötträtter som grillade revbensspjäll, biff, en hamburgare med fet och krämig sås och alla slags korvar samt till starka och lagrade ostar, förstås, en grottlagrad Gruyère eller en mycket smakfull Stilton.

Och så till sist!

Man skulle kunna lyfta fram otaliga och enormt goda viner som Château Margeaux, Château Lafite Rothschild och några andra av världens bästa och mest uppskattade viner eller många goda supertoscanare, men vi håller oss till tre mycket goda och druvtypiska viner med Cabernet Sauvignon och prisvärda viner som alla har råd med. Säljs på Systemet eller går att beställa.

Cabernet Sauvignon - 3 olika viner

I börjar med ett franskt vin med Bordeaux-blend, Chateau Mayne Lalande 2015 (nr 2111) ett slottsvin från appellationen AOP Listrac-Médoc i Bordeaux där man använder olika druvblandningar med förutom Cabernet Sauvignon, även Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot och Malbec i världsberömda och förträffliga, fatlagrade viner med stabil struktur.

Även detta goda och förföriska vin från idylliska vingården Château Mayne Lalande som ägs av den passionerade vinmakaren Bernard Lartigue som även driver ett underbart vackert pensionat ’Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande’ och som passar dig som söker en lugn och personlig vrå på en vingård på franska landsbygden.  När Bernard varit i farten så blir vinet garanterat riktigt fylligt, mustigt och köttigt som ett Bordeaux-vin ska vara! Här får man en kraftfull doft av svarta mogna frukter som vinbär och plommon samt precis de smaker som är så typiska: korinter, tobak och cederträ… och en lååång, fin finish!

Cabernet Sauvignon - vinkällare

Vinkällaren – Château Mayne Lalande

Vi vet sedan länge att chilenska topproducenter som Casas Patronales i Maule-dalen, i Chile vurmar för den franska, klassiska vinstilen med typiska Bordeaux druvor och blends. Härifrån kommer det andra Cabernet Sauvignon vinet och man har lyckats bra med detta aromatiska rödvin.

Casas Patronales startade det kommersiella exportföretaget för 30 år sedan och man framställer idag alla typer av viner. Under de senaste decennierna har man moderniserat och renoverat både vinkällare och vineri med högteknologisk utrustning.

Denna Canernet Sauvignon ingår i deras vinserie med viner från äldre stockar. Casas Patronales Old Vines Series Cabernet Sauvignon med årgång 2017 (nr 1331) är en härligt, fruktig och intensiv Cabernet Sauvignon där druvorna växer på en mycket mineralisk terroir som förstås speglar sig i vinet. Smaka ur de läckra, mogna tanninerna blandar sig med koncentrerade mängder av torkade mörka frukter som svarta vinbär, katrinplommon och sköna toner av både mynta och kryddor som svartpeppar och en len släng av vanilj. Då blir det komplext, välbalanserat och genomtänkt och vinet får ett snyggt avslut.

Cabernet Sauvignon - Chile

Exotisk vy hos Casas Patronales

Den tredje flaskan kommer från Libanon och Chateau Musar i Bekaa-dalen i Libanon, där det idag endast finns 46 vingårdar, både storproducenter, medelstora och mindre producenter och som tillsammans producerar cirka 8,5 miljoner flaskor vin. Libaneserna dricker själva nästan 6 miljoner flaskor, men resten går på export.

Chateau Musar som redan startades 1930 av kända vinmakaren Gaston Hochar, är den tredje största av Libanons fyra topproducenter som tillsammans tillverkar 70% av vinet och Musar är känd för sin unika, kvalitativa vinstil över hela världen. Deras Chateau Musar 2013 (nr 7463) är nästan ett kultförklarat vin där vissa årgångar som är mycket eftersökta kommer in i ett litet antal på några hundra flaskor och säljer slut med blixtens hastighet. I vinet finns Cabernet Sauvignon med druvorna Cinsault och Carignan. Detta är ett naturvin och ett vildvin i bästa Bordeaux-stil som både är välutvecklat, fylligt och komplext. Här med en virvelstorm av lena tanniner och goda smaker som moreller, korinter, choklad, kryddpeppar och nötter.

Cabernet Sauvignon - Bekaa

Bekaa-dalens vingårdar

Lite mat kanske, till druvorna från Bordeaux?

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Wilhelmshof Pinot Noir

En druvtypisk tysk Pinot noir från familjeproducenten Wilhelmshof

Artikelnummer: 20028

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Pfalz, Tyskland

Alkohol: 13 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna