Hem » Vin Skola » Cabernet Sauvignon – en klassisk världsdruva

Cabernet Sauvignon – en klassisk världsdruva

cabernet-sauvignon-front-utan-text - Vinjournalen.se

Cabernet Sauvignon är en världsberömd och populär druva. Vi ska lära känna denna blåa druva lite bättre och samtidigt smaka tre viner som är druvtypiska och mycket läckra och som kommer från olika platser i världen. Vi presenterar vinerna med länkar, förstås.

Man måste säga att den blå druvan Cabernet Sauvignon är en stor favorit för många rödvinsälskare och var nog den populäraste rödvinsdruvan en gång i tiden, för sådär hundra år sedan, i alla fall de mest planterade druvan under 1900-talet.

Cabernet Sauvignon viner är förmodligen marknadens mest robusta viner. Typiskt för denna rätt så lilla druva, är att den har ett tjockt skal och samtidigt en druva om har ganska många kärnor. Och vad betyder det? Jo, dess mörkt blåfärgade och täta viner brukar vara ganska så tanninstinna och ha en rätt så koncentrerad garvsyra. Ofta mycket doftrika, smakrika och aromatiska viner av frukt och torkade örter, ibland toner som av svarta vinbär, körsbär, cederträ, mynta, vanilj, läder och tobak. Dessa viner är med fördel ekfatslagrade.  

Man förstår att druvan snabbt blev populär, eftersom den ger utpräglade och mycket smakfulla rödviner. Fördelen med druvan är att den är otroligt motståndskraftig och dessutom lättodlad, jämfört med andra druvor. Bästa fördelen för många är nog att kvalitetsviner av Cabernet Sauvignon åldras väl och utvecklas alldeles utmärkt på flaska i en perfekt tempererad vinkällare.

Var kommer Cabernet Sauvignon ifrån?

Druvan har sitt ursprung i Bordeaux, i Frankrike under 1600-talet och den var egentligen en liten olycka i arbetet. Den röda Cabernet druvan muterade med en grön druva, Sauvignon Blanc och då kom Cabernet Sauvignon till världen. Även om druvan är fransk, så odlas den idag över nästan hela världen, både i varmare, über-soliga länder som i Sydamerika, exempelvis Chile och Argentina men även i Sydafrika och Australien. I nästan hela Europa finns denna medelfylliga druva i synnerhet kring medelhavet och den har till och med blivit en poppis-druva band de kinesiska vinproducenterna och numera till och med i kallare delar i USA, exempelvis i den rätt så regniga delen i östra Washington. 

cabernet-sauvignon-flaska-glas-rott-och-en-bit-ost-1 - Vinjournalen.se

Druvan Cabernet Sauvignon är både populär som solodruva eller för att användas som blanddruva tillsammans med andra och för att då balansera komplexa smaker i vinet, gärna då klassiska franska druvor som Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Malbec men också med länderdruvor som spanska Tempranillo, italienska Sangiovese eller Shiraz i Nya Världen.

Allra bäst blir det om …

En alldeles fin och genuint klassisk blend blir det nog om druvorna heter Cabernet Sauvignon och Merlot, vilket är en populär och ganska typisk Bordeaux-blandning. Det som gör denna blandning så bra är att dessa druvor kompletterar varandra så bra i sina respektive egenskaper. Merlot ger vinet kropp, konsistens och en len vinprofil till den tanninrika och mycket smakfulla Cabernet Sauvignon och den lena Merlot ger på så sätt vinet en mjukare profil. Givetvis under förutsättning att de växer i rätt terroir och har ett fint klimat som de trivs i. En duktig vinmakare är heller inte ett dumt utgångsläge. Överallt i Bordeaux hittar viner som har olika blends där antingen Cabernet Sauvignon är den dominanta druvan i blandningen eller ej.

Som fine dining vin är Cabernet Sauvignon förträffligt! Du som grillar i sommar borde läsa extra noga nu. Eftersom vinerna är tanninrika och smakfulla fungerar de bra med kötträtter som grillade revbensspjäll, biff, en hamburgare med fet och krämig sås och alla slags korvar samt till starka och lagrade ostar, förstås, en grottlagrad Gruyère eller en mycket smakfull Stilton.

Och så till sist!

Man skulle kunna lyfta fram otaliga och enormt goda viner som Château Margeaux, Château Lafite Rothschild och några andra av världens bästa och mest uppskattade viner eller många goda supertoscanare, men vi håller oss till tre mycket goda och druvtypiska viner med Cabernet Sauvignon och prisvärda viner som alla har råd med. Säljs på Systemet eller går att beställa.

Cabernet Sauvignon - 3 olika viner - Vinjournalen.se

I börjar med ett franskt vin med Bordeaux-blend, Chateau Mayne Lalande 2015 (nr 2111) ett slottsvin från appellationen AOP Listrac-Médoc i Bordeaux där man använder olika druvblandningar med förutom Cabernet Sauvignon, även Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot och Malbec i världsberömda och förträffliga, fatlagrade viner med stabil struktur.

Även detta goda och förföriska vin från idylliska vingården Château Mayne Lalande som ägs av den passionerade vinmakaren Bernard Lartigue som även driver ett underbart vackert pensionat ’Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande’ och som passar dig som söker en lugn och personlig vrå på en vingård på franska landsbygden.  När Bernard varit i farten så blir vinet garanterat riktigt fylligt, mustigt och köttigt som ett Bordeaux-vin ska vara! Här får man en kraftfull doft av svarta mogna frukter som vinbär och plommon samt precis de smaker som är så typiska: korinter, tobak och cederträ… och en lååång, fin finish!

Cabernet Sauvignon - vinkällare - Vinjournalen.se

Vinkällaren – Château Mayne Lalande

Vi vet sedan länge att chilenska topproducenter som Casas Patronales i Maule-dalen, i Chile vurmar för den franska, klassiska vinstilen med typiska Bordeaux druvor och blends. Härifrån kommer det andra Cabernet Sauvignon vinet och man har lyckats bra med detta aromatiska rödvin.

Casas Patronales startade det kommersiella exportföretaget för 30 år sedan och man framställer idag alla typer av viner. Under de senaste decennierna har man moderniserat och renoverat både vinkällare och vineri med högteknologisk utrustning.

Denna Canernet Sauvignon ingår i deras vinserie med viner från äldre stockar. Casas Patronales Old Vines Series Cabernet Sauvignon med årgång 2017 (nr 1331) är en härligt, fruktig och intensiv Cabernet Sauvignon där druvorna växer på en mycket mineralisk terroir som förstås speglar sig i vinet. Smaka ur de läckra, mogna tanninerna blandar sig med koncentrerade mängder av torkade mörka frukter som svarta vinbär, katrinplommon och sköna toner av både mynta och kryddor som svartpeppar och en len släng av vanilj. Då blir det komplext, välbalanserat och genomtänkt och vinet får ett snyggt avslut.

Cabernet Sauvignon - Chile - Vinjournalen.se

Exotisk vy hos Casas Patronales

Den tredje flaskan kommer från Libanon och Chateau Musar i Bekaa-dalen i Libanon, där det idag endast finns 46 vingårdar, både storproducenter, medelstora och mindre producenter och som tillsammans producerar cirka 8,5 miljoner flaskor vin. Libaneserna dricker själva nästan 6 miljoner flaskor, men resten går på export.

Chateau Musar som redan startades 1930 av kända vinmakaren Gaston Hochar, är den tredje största av Libanons fyra topproducenter som tillsammans tillverkar 70% av vinet och Musar är känd för sin unika, kvalitativa vinstil över hela världen. Deras Chateau Musar 2013 (nr 7463) är nästan ett kultförklarat vin där vissa årgångar som är mycket eftersökta kommer in i ett litet antal på några hundra flaskor och säljer slut med blixtens hastighet. I vinet finns Cabernet Sauvignon med druvorna Cinsault och Carignan. Detta är ett naturvin och ett vildvin i bästa Bordeaux-stil som både är välutvecklat, fylligt och komplext. Här med en virvelstorm av lena tanniner och goda smaker som moreller, korinter, choklad, kryddpeppar och nötter.

Cabernet Sauvignon - Bekaa - Vinjournalen.se

Bekaa-dalens vingårdar

Lite mat kanske, till druvorna från Bordeaux?

Frågor och svar:

Var kommer Cabernet Sauvignon ifrån?

Cabernet Sauvignon har sitt ursprung i Bordeaux, Frankrike.

Vilka egenskaper har Cabernet Sauvignon-viner?

Cabernet Sauvignon-viner är kända för att vara robusta, tanninstinna och smakrika med toner av frukt, örter och kryddor.

Vilka andra druvor kan Cabernet Sauvignon blandas med?

Cabernet Sauvignon kan blandas med andra druvor som Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Malbec, Tempranillo, Sangiovese och Shiraz.

Vilka maträtter passar bra till Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon passar bra till kötträtter som grillade revbensspjäll, biff, hamburgare, korvar samt starka och lagrade ostar.

Vilka tre Cabernet Sauvignon-viner rekommenderas?

Chateau Mayne Lalande 2015 från Bordeaux, Casas Patronales Old Vines Series Cabernet Sauvignon 2017 från Chile och Chateau Musar 2013 från Libanon rekommenderas.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.