Ett gott Bordeaux-vin med regionens typiska druvblend serveras till saftiga lammkotletter i nordafrikansk stil. En läcker söndagsmiddag att skämma bort sig själv med!

Snyggt, elegant & köttigt Bordeaux-vin!

”Stramt vin med toner av vått gräs och körsbärssylt i näsan”

Decanter har hyllat vinet och prestigekritikerna Guide Gilbert et Gaillard har tidigare gett Château Mayne Lalande guldpris och man förvånas inte. Det här är ett riktigt gott Bordeaux-vin, idag av årgången 2015! Fylliga Château Mayne Lalande kommer från Haut-Médoc och den vackra och mycket pittoreska vingården Château Mayne Lalande. Appellation AOC Listrac-Médoc – detta vin är en smakfull upplevelse för gom och näsa!

Förvänta dig en typisk Bordeaux-blend med främst Cabernet Sauvignon, Merlot samt lite Petit Verdot och Cabernet Franc. Vinet är torrt, nyanserat och har en välutvecklad bouquet av saftiga mörka plommon, svarta vinbär och söta korinter, lite gräs och jord samt med rödpeppriga och kryddiga inslag av tobak, ceder, läder och mörkrostat kaffe. Allt toppas av distinkta och rostade toner från de franska ekbarriquerna där vinet har lagrats under 14 månader. 

Bordeaux-vin Chateau ayne Lalande - flaska med priser

Château Mayne Lalande är ett mycket välbalanserat Bordeaux-vin med uppenbara och runda tanniner och fin syra som avvägs noggrant med de fruktiga inslagen och en elegant fin längd i gommen. Du kan förstås dricka detta vin precis nu, men för den som vill, kan vinet med fördel även lagras i ytterligare några år.

Vingården Château Mayne Lalande drivs sedan 1975 av vinmakaren och en äkta vigneron, Monsieur Bernard Lartigue med sin familj. Bollar idéer och smaker gör Bernard med konsulten och oenologen Hubert De Bouard, som bland annat äger de kända vingårdarna Château Angélus, Grand Cru Classé à Saint Emilion.

Nästan självklart i Bordeaux är att många vingårdar är helt ekologiska och drivs efter biodynamiska regler. Som brukligt tar även vingården Château Mayne Lalande vanligtvis emot gäster i sitt lyxiga, charmiga, lilla hotell.  

Château Mayne Lalande är fantastiskt gott till kötträtter och ett suveränt vin som ger en extra lyxig feeling till exempelvis till de marockanska lammkotletterna eller en grillad entrecôte med potatisgratäng. Men det fungerar också att äta en läcker vegoburgare med pommes till och vinet passar även fint till en bit vällagrad opastöriserad alpost. Perfekt till magnifika och storartade middagar eller till grillpremiären! 

Men vad är det som är så speciellt med dessa, härliga klassiska röda druvblandningar som används för att förgylla Bordeauxviner?

Bordeaux-vin Chateau Mayne Lalande - blå druvor i vingården

De traditionella druvorna som man får använda är

  • Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Franc
  • Merlot
  • Petit Verdot
  • Malbec 
  • Carménère

Generellt kan man säga att Cabernet Sauvignon nog är druvan som används flitigast i de röda vinerna. Typiska Châteaux-blandningar av högsta kvalitet brukar bestå av i alla fall Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot, som normalt kallas för “Bordeaux-blandningen”.

Men sedan man fått en klimatförändring, där temperaturen blir allt varmare i Bordeaux, får vingårdar sedan juli 2019, även använda fyra nya (fast anrika) röda druvor: Marselan, Touriga Nacional, Castets och Arinarnoa.

Marockanska marinerade lammkotletter med couscous

Läckra lammkotletter med marockansk touch blir gott till vårt Bordeaux-vin. Kotletterna marineras i vitlök och afrikanska kryddor som Ras el hanout som är en populär kryddblandning som ofta används i Marocko, Algeriet och Tunisien, där varje kryddbutik av gott rykte har sin egen blandning. Alla butiker säger att just deras blandning är den godaste och innehåller flest ingredienser än någon annans. Blandningen kan innehålla kryddor som kardemumma, kanel, ett flertal pepparsorter, kryddnejlika, gurkmeja, ingefära, rosenknoppar … faktiskt upp till ett 30-tal olika kryddor.  Ras el hanout finns numera i välsorterade matbutiker. BBQ-såsen kan du göra i förväg! Lammkotletterna blir extra festliga och supergoda tillsammans med den härliga och mustiga viner med typiska Bordeauxdruvorna!

Bordeaux-vin Chateau Mayne Lalande - samma matbild

Börja med att göra den afrikanska BBQ-såsen:

  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 5 tomater, finhackade
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • ½ röd chilipeppar, finhackad
  • 4 dl vatten
  • ½ dl starkt bryggt kaffe
  • 3 msk soja
  • 2 tsk Ras al hanout
  • Lite färsk koriander (eller bladpersilja)
  • 1 dl honung

Stek lök och vitlök på låg värme i olja tills den är genomskinlig och mjuk. Tillsätt de hackade tomaterna och ingefäran. Sedan i med chili, soja, kaffe, koriander och ras al hanout. Koka ihop alt och låt puttra i 20 minuter. Tillsätt honungen och rör tills de smält. Låt allt svalna och kör med stavmixer tills såsen är slät. Kan sparas i en burk med lock, gott och väl i över en vecka, så har du även till nästa grill.

Marinera och grilla lammkotletterna:    

  • 3-4 lammkotletter 
  • färsk oregano
  • 1 tsk Ras el hanout
  • 2 finhackade vitlöksklyftor 
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger 
  • 1/2 dl citronsaft och zest 
  • salt och peppar

Hacka oregano och riv skalet och pressa citronen. 
Blanda oregano, vitlök, citronsaft, zest och Ras el hanout tillsammans med olja, vinäger, salt och peppar i en zippåse.
Lägg i lammkotletterna. Skaka om ordentligt och marinera allt i kylen, gärna i 2-3 timmar. Vänd på påsen då och då.

Låt därefter lammkotletterna ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan du grillar över medelhög värme tills du får dem så stekta som du vill ha dem. 3 minuter per sida brukar gälla för medium-rare. Låt kotletterna vila 5–10 minuter innan servering så håller de sig saftiga.

Couscous i rött och grönt:

Koka couscous enligt förpackningen och fluffa upp med gaffel och lite olivolja när den är klar. Finhacka paprika och koriander (eller bladpersilja) och blanda ner i couscous. Klart!

Läs om druvor och klimatförändringar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy