Cabernet Franc – En druva med lång historia

Historien bakom Cabernet Franc druvor

Druvorna tros ha odlats till en början i Libournais regionen i sydvästra Frankrike i början av 1600-talet. De tidigaste skrifterna visar att Cardinal Richelieu tillförde de första vinerna till Loire dalarna. Under uppsikten av Abbot Benton odlades dessa viner i Abby of Bourgeil. Under 1700-talet odlades dessa druvor under namnet Bouchet, Cabernet Franc viner kunde hittas genom hela St Emilion, Fronsac och Pomerol där vinvingårdar använde dem för att tillverka utmärkta viner.

I slutet av 1700-talet och början på 1800-talet började druvorna att växa i popularitet och det var antytt att det var en sammankoppling mellan dessa druvor och Cabernet Franc sorter. Dock var det först 1997 då DNA tester visade att Cabernet Blanc druvor var korsade med Cabernet Franc druvor för att producera Cabernet Sauvignon varianten.

På många sätt är druvorna lik Cabernet Sauvignon sorten. Dock blommar de ut en vecka tidigare på våren vilket leder till att de skördas en vecka tidigare på hösten. Dessa druvor tenderar att föreslå ett kallare klimat än vad Caberbet Sauvignon kräver som för sin del då är mer populär i Loire området.

Denna ringa skillnad har lett till att många vingårdar i Bordeaux regionen odlar druvorna som en form av försäkring ifall att skörden av Cabernet Sauvignon druvorna inte möter kvaliteten p.g.a väderförhållanden. Men eftersom dessa druvor blommar ut tidigare är de mer mottagliga för problem som frost skador och färg som kan orsaka att den nästa blomningen misslyckas.

Druvorna växer i en upprätt stil och kännetecknar mörkgröna blad. De växer i långsträckt bevingade klungor och producerar bär som anses små till storleken. Druvorna är mörkblåa eller svarta till färgen och har ett relativt tunt skal. Det har bevisats att vinet växer bra i många sorters marker, men passar bäst i jord som är kalkhaltig eller sandig. De druvor som odlats i dessa marker tenderar att vara mer fylliga i smaken. Detta kan ses i Loire Valley regionen där du kan känna skillnaden på smaken beroende vilken terroir vinet odlats i som kan sträcka sig på en lång skala från grus fyllda terränger till kalktuffade sluttningar.

Cabernet Franc områden

På en värdslig skala rankar druvorna tjugonde när det kommer till odling. Vingårdar som odlar dessa druvor kan hittas överallt i Europa, i många länder i den s.k ”Nya världen” , i fjärran länder som Kazachstan och t.o.m Kina. I många av dessa regioner är de speciellt odlade för att blandas som i Bordeaux. De är använda som de fria druvorna till de varianterna av Cabernet Sauvignon eller Merlot. Det finns regioner som Touraine och Anjou-Saumur i Italien och vissa vinregioner i Bordeaux där Cabernet Franc druvor används som den primära druvan i många blandningar och används även till för att producera enstaka varianter.

Cabernet Franc druvor i Frankrike

Majoriteten av vingårdar som odlar dessa druvor finns i Libournais området och i Loire Valley regionen. De ligger på sjätte plats när det kommer till odlingen av rödvins druvor i Frankrike. I början av 1900-talet var balansen mellan Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon relativt jämn.

Vid slutet av århundradet hade Cabernet Sauvignon druvorna hastigt tagit över och nått den punkten att det nu räknas vara dubbelt mera än Cabernet Franc viner. Över hela Loire Valley området odlas Cabernet Franc druvor rätt så brett och kan hittas i regioner som Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil och Anjou.

Cabernet Franc druvor i Italien

Det kan vara svårt att avgöra exakta planterings nivåer av Cabernet Franc druvor i Italien eftersom de tenderar att bli förväxlade med två andra varianter i många vingårdar. Dessa är Cabernet Sauvignon sorten och till en mindre omfattning, en forn Bordeaux druvsort vid namn Carménère. Dessa kan primärt hittas i regioner i norra Italien som Friuli där det finns stora odlingar.

Dessa druvor används även vid tillverkning av Chianti och vissa viner tillverkade i Venento där de är mer bekanta vid namnet Bordò. Nyligen har vingårdar i Toscana ökat sina odlingar eftersom dessa druvor kan bringa en nivå av elegans och balans till smaken. Vingårdarna med de största odlingarna kan hittas i områden som Maremma och Bolgheri.

Cabernet Franc druvor i Ungern

Druvorna steg i bemärkelse i Ungern under den senare delen av 90-talet eftersom flera av de vintillverkande områden upptäckte att deras klimat inte var lämplig för odlandet av Cabernet Sauvignon druvorna. Viner tillverkade i Ungern av Cabernet Franc tenderar att ha en fylligare smak och har ett medelmåttigt till höga nivåer av tanniner.

Dessa viner kännetecknar aromer som innehåller röda och svarta bär, blåa blommor och kryddor. De flesta vingårdarna åldrar sina viner i 12 till 18 månader och använder ungerska ekfat. Den största procenten av Cabernet Franc viner kan odlas i områden som Szekszàrd och Villàny men även i Eger, Södra Balaton och Sopron.

Cabernet Franc druvor i andra europeiska länder

Medan Frankrike och Italien har de största odlingarna av druvorna så finns det ett flertal andra europeiska länder som även har relativt höga nummer av dessa vinodlingar. I den Katalanska regionen i Spanien finns det fyra ”Denominación de origen ” som auktoriserats att odla dessa druvor såsom Penedès, Cataluña, Terra Alta och Conca de Barberà, de är inte särskilt populära på andra håll i landet. De kan även hittas i områden som Savudrija regionen i Istria, Kroatien och i Bulgarien.

Frågor och svar:

Varifrån härstammar Cabernet Franc druvorna?

Cabernet Franc druvorna tros ha odlats först i Libournais regionen i sydvästra Frankrike på 1600-talet.

Vilka regioner i Frankrike odlar Cabernet Franc druvor?

Cabernet Franc druvor odlas främst i Libournais området och i Loire Valley regionen, och kan hittas i regioner som Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil och Anjou.

Vilka andra länder odlar Cabernet Franc druvor?

Cabernet Franc druvor odlas i många länder i den s.k ”Nya världen”, i fjärran länder som Kazachstan och Kina, samt i Europa i länder som Italien, Spanien, Kroatien och Bulgarien.

Vilka egenskaper har Cabernet Franc druvorna?

Cabernet Franc druvorna blommar ut en vecka tidigare på våren än Cabernet Sauvignon, och skördas en vecka tidigare på hösten. De är mörkblåa eller svarta till färgen och har ett relativt tunt skal. De trivs bäst i jord som är kalkhaltig eller sandig och kan producera fylliga viner.

Vilken roll spelar Cabernet Franc druvorna i vinproduktionen?

Cabernet Franc druvorna används ofta som en form av försäkring ifall att skörden av Cabernet Sauvignon druvorna inte möter kvaliteten p.g.a väderförhållanden. De används också som de fria druvorna till de varianterna av Cabernet Sauvignon eller Merlot, och används även till för att producera enstaka varianter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.