Vi ska träffa en populär vinmakare, Monsieur Bernard Lartigue och hans hund, njuta av hans riktigt goda franska Bordeauxvin som du bara måste prova och som finns i Sverige! Vi recenserar vinet, berättar om Bernard, hans vingård och regionen samt lagar en härlig fransk höstgryta till. Självklart hittar du också receptet!

vinmakare - vinet Mayne Lelande

Här kommer det eleganta Château Mayne Lalande 2015 från Bernard Lartigue och godset med samma namn i Listrac-Médoc, Bordeaux, vingården Château Mayne Lalande.

Letar du efter en riktigt fyllig, mustig och köttig Bordeaux, look no further! Detta ekologiska, mörkröda och täta vin glittrar av guldiga reflexer om man håller glaset mot stearinljuset. Ett snyggt och gott Bordeauxvin från Médoc och den vackra vingården. Ett vin framställt under appellationen AOC Listrac-Médoc och som är en fröjd för smaklökarna!

Château Mayne Lalande är gjort på härlig druvblandning med Cabernet Sauvignon som basdruva och med Merlot, Petit Verdot och Cabernet Franc i denna trevliga blend som inte är så ovanlig för regionens goda viner.

vimakare - Bernard och hans hund

Château Mayne Lalande är ett torrt och fräscht vin, mycket välgjort och utvecklat med smaker och aromer av saftiga mörka plommon, svarta vinbär och söta korinter, lite gräs och jord samt med rödpeppriga och kryddiga inslag av tobak, ceder, läder och mörkrostat kaffe. Här finns förstås också en mysig rondör som fylls av distinkta nyanser av rostad ek. Ett mycket välbalanserat vin med kraftiga och runda tanniner och fin syra som avvägs noggrant med de fruktiga inslagen. Trevlig, mysig och lång finish.

Steven Spurrier på Decanter tycker att Château Mayne Lalande är ett mycket elegant vin och vi kan bara hålla med. Detta vin har också fått guld av experterna i den prestigefulla vinguiden Guide Gilbert et Gaillard. Och vi förstår varför. Château Mayne Lalande är ett lätt och väldigt matvänligt vin som verkligen kommer till sin rätt och är mycket gott tillsammans med allehanda klassiska kötträtter som en grillad entrecôte med potatisgratäng eller tillsammans med alla typer av kött: vilt, nötkött, kalvkött, fläsk, lamm, anka men även till en grillad kyckling och skaldjur! Vinet lyfter alla alpostar som exempelvis Comté och Gruyère och fungerar alldeles perfekt till vår mustiga franska höstgryta!  

Château Mayne Lalande finns i 373 Systembutiker över hela landet. Vinet kan drickas nu, likväl kan det lagras i ytterligare några år.

Bernards vingård

vinmakare - Bernards digra vinkällare
Här finns en och annan vinflaska i källaren…

Norr om staden Bordeaux ligger appellationen Listrac-Médoc och det vackra godset Château Mayne Lalande med sina 22 hektar vingårdar. Hela egendomen Château Mayne Lalande har funnits i samma släkt i hela sex generationer. Vingården drivs sedan mer än 40 år av Monsieur Bernard Lartigue med sin familj.

Bernard är en äkta fransk vigneron ut i fingerspetsen och duktig vinmakare. Han har skapat detta god vin tillsammans med sitt bollplank, konsulten och oenologen Hubert De Bouard som själv också är vingårdsägare, bland annat i St Emilion. Eftersom Château Mayne Lalande sedan ett flertal år drivs efter biodynamiska metoder och regler, så odlas druvorna självklart också helt ekologiskt och skördas för hand.

vinmakare - ett exempel på ett rum
Ett gästrum på Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande

Bernard med familj driver också ett underbart vackert pensionat ’Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande’ som fått fantastisk fin kritik på bokningssidor på nätet och passar vinturisten om uppskattar en lugn och varm, personlig miljö på franska landsbygden, på en traditionell och genuin vingård i Bordeaux. Bernards “Variety Garden” är en trädgård där man kan studera ca 60 varianter av röda och gröna druvor från många franska vinregioner.

Förutom ståtliga och vackra rum finns här både utomhuspool, spa med bastu och bubbelpool plus många spännande aktiviteter. Alla gäster får dessutom en nyckel till Bernards spatiösa vinkällare om innehåller cirka 8000 flaskor vin som är utvalda av honom själv!

Haute Medoc med områdena Listrac och Moulis producerar 5% av allt Bordeauxvin årligen och har flest Cru Bourgeois-klassade egendomar i Bordeaux. Detta är också den största appellationen i Bordeaux med en vinareal på 4 198 ha men här finns endast fem klassificerade vinslott.

Laga denna härliga höstgryta från Bordeaux!

Nu är det dags att laga en god höstgryta till Bernards smakfulla Bordeauxvin! När det är lite kallt ute så får man riktigt lust att vi koka alla goda mustiga långkok. Den kan koka långsamt i timmar och vi kan njuta senare.

Bertrands vin kompletterar den franska grytan som får stå och puttra i timmar så att alla kryddorna riktigt kommer till sin rätt. Ingredienser kan förstås vara allt från en medelhavskyckling, polska korvar, till en rejäl nötkött- och öl-gryta med klimp – oavsett så blir det en perfekt delmåltid för hela familjen!

  • 800 g nötkött, grytbitar
  • 2 morötter, skala och skär i bitar
  • ½ selleristjälk, skivas tunt
  • 2 stora potatisar, skala och skär i bitar
  • 1 stor lök, skär i bitar
  • 2 vitlöksklyftor, pressas
  • 1 dl röd, torr sherry
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 dl persilja
  • olivolja och smör att steka i
  • Kryddor: salt, peppar, timjan, parikapulver, lagerblad

Skär morötter och potatis i bitar. Skiva sellerin, hacka vitlök och skär lök i bitar.

Ta fram en stor kastrull och fräs i både olivolja och smör tills löken är genomskinlig. Tillsätt grytbitarna och fräs vidare. Bryn köttet lite. Krydda och lägg i lagerbladen. Häll på sherry och låt den koka av.

Lägg i en buljongtärning och 6-7 dl vatten. Tillsätt tomatpurén. Hacka persilja och lägg i grytan, men spar lite till garnering.

Låt allt småputtra i drygt 1 ½ timme. Ska av och eventuellt krydda lite mer. Håll ett öga på grytan och rör om då och då. Du kan behöva spä på med lite mer vatten.

Garnera med lite persilja och servera till ris, couscous, rissoni eller matvete.

.

.

Mer om några regioner i Bordeaux:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château Mayne Lalande

Château Mayne Lalande

Artikel:2111Volym:750 ml
Pris199 :-

Faktaruta

Årgång2015Druvor60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit verdot och 5% Cabernet Franc.Alkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy