Hem » Vin Fakta » Israel har en urgammal vinhistoria …

Israel har en urgammal vinhistoria …

Israel - Vinjournalen.se

Israel var ett av de tidigaste länderna som gjorde vin, redan för 5000 år sedan. Man tror att vinets tidigare historia började någonstans i dessa länder, i triangeln mellan Svarta havet, Kaspiska havet och Galileiska havet, så Israel måste ha varit ett av de tidigaste länderna som gjorde vin. Konstigt att landet är ett nya världens vinland trots att det är ett av de äldsta vinproducerande länderna på jorden.

Då ….

I arkeologiska fynd över hela Israel har man naturligtvis upptäckt många vinpressar och intresset för att göra vin är ett genomgående tema, både i hela Bibeln och i Talmud. Druvor krossades med fötterna i en grund kalkstensbassäng och jäsningen var naturlig och omedelbar. Det resulterande vinet lämnades sedan för att åldras i lera-amforor, ofta i svala, mörka grottor. Och nu pratar vi om en stor konsumtion av vin, faktiskt mycket större än den är idag, eftersom det var säkrare att dricka vin än vatten på den tiden och det fanns också en mycket stor vinhandel.

Men med grundandet av det ottomanska riket försvann den en gång så blomstrande vinindustrin. På 1800-talet gjordes det endast vin för rituella ceremonier.  Men det var män, kända vinmakare som fransmannen Baron Edmond de Rothschild i Bordeaux på vingården Château Lafite som finansierade och la grunden för en modern israelisk vinindustri. Rothschild planterade stora vingårdar med djupa underjordiska källare och skickade över franska aromexperter. Men det var först 100 år senare som gav starten för små vingårdar och vinmakare om producerade viner med stor passion och individualitet. Och så har det varit fram till idag.

Israel

… och nu

Under de senaste decennierna har israeliskt vin blivit mer terroirdrivet och man började få en kvalitetsmedvetenhet som idag faktiskt ligger på högsta nivå. Israeliskt vin har blivit otroligt populärt och omtyckte på den stora vinmarknaden ute i världen. Robert Parker, världens mest inflytelserika vinkritiker, skrev om israeliska viner: ”Vinerna blir bättre och bättre hela tiden och några av dem är rent fantastiska.” Hugh Johnson, Wine Spectator och Decanter har också skrivit om de israelska vinernas kvalitet den blomstrande vinindustri. Den är idag modern, dynamisk och kvalitetsdriven. Det finns mer än 300 vingårdar runt om, från Galileen i norr till Negev öknen i söder. Det finns cirka 70 kommersiella vingårdar och de 10 största står för över 90 procent av produktionen. Totalt skördar man ca 60 000 ton vindruvor och producerar över 40 miljoner flaskor vin. Över 55% av exporten går till Nordamerika, cirka 35% till Europa och resten, en växande andel, till Fjärran Östern.

Fem vinregioner lite kort

Landet är uppdelat i 5 vinregioner med mycket varierande jordar, temperaturer och nivåskillnader och med mycket varierande odlingsförhållanden. De fem officiella israeliska vinregionerna bestämdes på 1960-talet.

Galileen i landets norra del som inkluderar övre och lägre Galiléen samt Golanhöjderna. Här finns både berg och skogar med en jordmån som vulkanjord, grus och terra rossa. Delar av Galileen har steniga terrasser och kalkstensjord. Höjder varierar upp till 650 meter och temperaturen är mellan 0-15  ̊ på vintern och mellan 12-30  ̊ på sommaren. Den årliga nederbörden i Övre Galileen och Golan är från 800-1000 mm.

Shomron är Israels mest traditionella vinodlingsregion som först planterades av baron Edmond de Rothschild på 1880-talet. Det handlar om den norra kustregionen söder om Haifa. De flesta vingårdarna ligger runt Carmelberget och höjderna ligger på 150 meter över havet, utom i Shomron Hills dr de går upp till mellan 550 och 900 meter. Jordar: lera, terra rossa, kalksten och krita.

Sarona market Tel Aviv Israel - Vinjournalen.se
Sarona marknaden i Tel Aviv

Samson heter en vinregionen som innefattar Judea sydost om Tel Aviv med en nivåskillnad på mellan 50 och 200 meter över havet ner mot Jerusalem. Mest nyplanterade vingårdar. Temperaturen går upp mot 32  ̊ med en årlig nederbörd är 350-400 mm. Jordar: alluvialjord blandas med sandiga lerjordar samt terra rossa.

Bergiga Judea är en kvalitetsvinregion som sträcker sig från bergen norr om Jerusalem ner till Yatir-skogen. Nivåskillnader på upp mellan 400 till 800 meter över havet. Jordar: terra rossa och kalksten. Här kan det snöa på vintern och den årliga nederbörden är 500 mm. På vintern får det upp mot 18  ̊  och på sommaren 30  ̊.  

Negev är en ökenregion och utgör hälften av landet. Mycket torrt och fuktigt med högländer från 700 till 800 meter med sandiga jordar. Det kan bli upp till 40° och därutöver på sommaren, fast ibland ganska kyliga nätter. Det var här i Negevöknen som man utvecklade konstbevattning.

Druvor

De bästa röda vinerna är gjorda i Bordeaux- eller Rhône-stil. Vanligast är kända internationella druvor som bland annat röda Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Shiraz/Syrah, Muscat och Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer och Viognier för de vita vinerna. Emerald Riesling är en populär druva från Kalifornien från 1948, samma år som staten Israel grundades, en korsning mellan Riesling och Muscadelle som aldrig tog sig någonstans utom i Israel. Man gör även korsningar som den israeliska druvan Argaman av Carignan med den portugisiska druvan Souzao och man ger traditionella medelhavsdruvor som bland annat Carignan och Petite Sirah en revival. Här experimenteras även med DNA från gamla druvkärnor som hittats i arkeologiska utgrävningar och hr har man redan släppt druvor som kan ha potential som Marawi, Jandali och Baladi Asmar.

Vingårdar

Kring 300 vingårdar från norr till söder.

Några viner att testa och det finns endast 11 viner på Bolaget. Dessa är från Galileen Galil Mountain Winery. Vinerna finns i beställningssortimentet.

israel 2 viner

Yiron Upper Galilee, 2017

Fruktigt, kryddigt och smakrikt rödvin på Bordeaux-blandning Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon. Supergott med perfekt avvägda tanniner.  

Producent: Galil Mountain Winery

Nr 71889 | 331 kr

Här årgång 2013 blindtestad av mäster-sommelier Andreas Larsson:

Gewürztraminer Upper Galilee Label, 2018

Snygg Gewürtztraminer med mycket smak, fruktigt och friskt med tropiska frukter. Blommiga toner och med hög syra.

Producent: Galil Mountain Winery

Nr 74856 | 201 kr

Här får man en känsla för området Övre Gallileen. Man glömmer ofta bort hur varierande natur detta område har.  

Ref: A WORLD OF ISRAELI WINE / Israel Export Institute

I området finns mycket vinhistoria:

Frågor och svar:

Hur länge har Israel haft en vinhistoria?

Israel har en urgammal vinhistoria som sträcker sig tillbaka 5000 år.

Vilka arkeologiska fynd har gjorts i Israel som visar på landets intresse för vinproduktion?

I arkeologiska fynd över hela Israel har man hittat vinpressar och andra bevis på intresset för vinproduktion. Vinframställning nämns också i både Bibeln och Talmud.

Vem var ansvarig för att återuppliva den moderna israeliska vinindustrin på 1800-talet?

Den franske baronen Edmond de Rothschild i Bordeaux spelade en viktig roll i att finansiera och återuppliva den moderna israeliska vinindustrin på 1800-talet.

Hur har israeliskt vin utvecklats under de senaste decennierna?

Under de senaste decennierna har israeliskt vin blivit mer terroirdrivet och kvalitetsmedvetet. Det har blivit mycket populärt och omtyckt på den internationella vinmarknaden.

Vilka är de fem officiella vinregionerna i Israel?

De fem officiella vinregionerna i Israel är Galileen, Shomron, Samson, Bergiga Judea och Negev. Var och en av dessa regioner har olika jordar, temperaturer och odlingsförhållanden.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.