Hem » Vin Fakta » Välkommen till vinlandet Georgien!
Vin Fakta

Välkommen till vinlandet Georgien!

signagi-in-kakheti-region-georgia - Vinjournalen.se

Vinlandet Georgien har en vintradition som sträcker sig 8000 år tillbaka i tiden! Här finns fler än 500 olika druvor och vinet betyder så mycket för människorna, att det nästan inte finns en enda familj som inte gör sitt eget vin.


Vinlandet Georgien - Tamta i vingården - Vinjournalen.se

Tillsammans med vår kollega i Georgien, Tamta Bankanashvili besöker vi ett av hantverksvinerierna i regionen Kakheti. Tamta arbetar både för sajten Winetourism.com och ingår i vårt internationella team här på Vinjournalen. Läs även intervjun med henne och få insidertips om du funderar på att åka dit.

…  ”den gudomliga drycken”

Det är vad Tamta kallar vin från vinlandet Georgien och nu besöker vi den viktigaste vinregionen i Georgien, Kakheti, och vingården Ghvardzelashvili Winery i Kondoli tillsammans med kunniga lokala vinguider.    

Giorgi, vingårdens ägare, producerar naturliga viner med ett minimalt ingripande i vinframställningsprocessen och han ska snart få sitt ekologiska certifikat som vinproducent. Giorgi skapar viner helt i traditionell anda, här med Qvevris (kan även skrivas Kvevri) för jäsning och lagring. Han använder de populäraste georgiska druvsorterna Saperavi och Rkatsiteli tillsammans med några andra mindre kända druvor. Han har dessutom startat ett projekt för att återuppliva gamla lokala vindruvor som för länge sedan glömts bort.

Tamta provsmakar och berättar

– Vi fick provsmaka Giorgis bärnstensvin tillverkat i Qvevri från 60% av Rkatsiteli och 40% Kakhuri Mtsvane-druvor. Helaprocessen görs han i Qvevri. Efter att druvorna krossas, flyttas vinet över med stjälkarna kvar i druvmusten i Qvevri för jäsning i cirka 6-8 månader. Det är det som ger vinet sin gyllene bärnstensfärg. Därefter silas stjälkarna bort och vinet får ligga på Qvevri i ytterligare ett år. Efter i genomsnitt 1,5 år buteljeras vinet på flaska.

– Det var spännande att prova vin från en traditionell lerskål som heter “Phiala” och jag blev förvånad över hur den traditionella lerskålen förvandlade aromerna oh man jämför med glas. Den öppnar upp vinets bouquet på ett het annat sätt, helt optimalt, faktiskt.

– Giorgis bärnstensvin har en mycket uttalad bärnstensfärg och det är ett djupt och komplext vin och man upptäcker nya aromer i gommen efterhand. Vinet har lena tanniner, en balanserad syra och toner av sten och torkad frukt.

du kan boka ett besök på vingården Gvardzelashvili på Winetourism.com. Läs vår artikel om du vill veta mer om regionen Kakheti.Tamta berättar om Georgien

Vinlandet Georgien har under alla tider hört ihop med natur, kultur, mat och konst och vi vill veta mer!

Vinlandet Georgien - Tamta - Vinjournalen.se

– I Georgien är alla familjer på något sätt kopplade till vin, säger Tamta. Vin är en stor del av vår kultur och min far har alltid gjort vin, först med druvor från egna vingårdar. Idag köper han druvor för att upprätthålla vår viktiga familjetradition. Jag har druckit vin till familjemiddagen sedan jag var tonåring och jag tror på när min familj säger att ett glas vin är bra för kroppen och hälsa.

Tamta är utbildad sig och har arbetat inom olika områden i turistnäringen. Hon är särskilt intresserad av vinturismen och har en MA i Planering and Management i Tourism från Universitetet i Bergamo, Lombardiet.

– I 5 år har jag varit intresserad av vinturism som nisch inom turistnäringen, så jag studerade i Italien. Jag fick nyligen min examen med ett specialarbete där jag forskade kring hur vinturism kan ge landsbygden en revival. Då bodde jag en liten delregion i Toscana, Chianti Rufina, där jag bodde i tre månader för att lära mig om deras lokala kultur och om de traditioner som är kopplade till vinproduktionen.

Tamta brinner särskilt för vinlandet Georgien och dess viner.  

– Det som gör georgiska viner så unika är ju de klassiska metoderna som gjort vin på sedan 8000 år hålls vid iv. Man kan titta på de arkeologiska fynden i Gadachrili Gora, där arkeologen Patrick McGovern vid Universitet i Pennsylvania bevisar att Georgien var det första vinlandet i världen. 

Vunlandet Georgien - GRAPE projektet - Vinjournalen.se
© @ gadachriligora på instagram

– Jag känner starkt för våra gamla traditioner och vårat klassiska sätt att framställa vin. Det handlar inte bara om att producera vin med gamla metoder, utan det är själva vinet som får en unik karaktär. 

Tamta tipsar oss gärna om att besöka vinkandet Georgien och ger oss 3 skäl!

Gästfriheten! Om du kommer hite så är det sannolikt att du någon gång bjuds på middag hos en familj på middag. Vi georgier tycker om alla och öppnar gärna vår dörr.

Mat och vin! Förmodligen kommer du oksp att bjudas på engeorgisk Supra, en traditionell fest och ta del av vår härliga sociala kultur, traditionella maträtter och underbart gott vin. Det borde alla få uppleva. 

Våra berg! För mig personligen är de skönhet som sällan överträffas. Höga höjder, landskapet, den gamla bevarade kulturen som finns överallt i bergsregionerna och de glada människorna. Här finns de gamla traditionerna kvar, medan resten av landet moderniseras.

Berätta lite mer om vinturismen, vingårdarna och maten!

– Älskar du viner och besöker Georgien så kommer du att se fram emot många unika upplevelser. De flesta små familjevingårdarna är involverade i vinturismen. Georgiskt vin inte som något annat vin. Det är georgiskt och det säger allt. Sist men inte minst, prova det Georgiska Köket, som är resultatet av kulturutbyten och århundraden gamla relationer mellan väst och öst och ett riktigt Fusion Kitchen med klassiska aromer, texturer och smaker sedan århundraden.

Vilken mat måste vi absolut prova?

Mins favoriträtter är till exempel Acharuli Khachapuri, ett båtformat bröd fyllt av ost och toppat med äggula och lite smör. Gudomligt för ostälskare!

Prova säsongsgrytan Chakhapuli, av antingen lamm eller kalv, ett långkok med saftiga körsbärsplommon, torrt vitt vin och mängder av örter som koriander och dragon!

Smaka på Pkhali, en kall grönsakspaté som ofta serveras som förrätt. Perfekt för vegetarianer! Lagad av spenat och valnötter och sedan krydda med färsk koriander och granatäpplefrön.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

TIPS! För dig som vill veta mer om Georgien och andra vinländer bör besöka Winetourism.com där du kan se och planera aktiviteter som provningar, besök på vingårdar, boenden och till och med boka online!


Läs mer om Georgien:

Frågor och svar:

Hur länge har Georgien haft en vintradition?

Georgien har haft en vintradition i 8000 år.

Hur många olika druvor finns det i Georgien?

Det finns över 500 olika druvor i Georgien.

Hur viktigt är vinet för människorna i Georgien?

Vinet är så viktigt för människorna i Georgien att nästan varje familj gör sitt eget vin.

Vilka druvor används av Giorgi på Ghvardzelashvili Winery?

Giorgi använder de populäraste georgiska druvsorterna Saperavi och Rkatsiteli, tillsammans med några andra mindre kända druvor.

Vad är speciellt med Giorgis bärnstensvin?

Giorgis bärnstensvin tillverkas i Qvevri, en traditionell lerskål, och har en uttalad bärnstensfärg, lena tanniner, balanserad syra och toner av sten och torkad frukt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.