Georgiens unika viner

Kakheti regionen

Georgien är kanske inte det första landet som dyker upp i huvudet när någon nämner vin, men vinregionen Kakheti och vinregionen Kartli producerar intressanta och välsmakande viner. Kakheti, som ligger i den östra delen av landet, är navet i Georgiens vinindustri. Kartli ligger nära huvudstaden Tbilsi och här odlas förutom vindruvor frukt och grönsaker. Båda regionerna är rika på historia och kulturarv och här finns bland annat Georgiens äldsta stad Telavi, munkklostren Alaverdi och Kintsvisi och klippstaden Uplistsikhe. Den sistnämnda är upptagen på UNESCO:s världsarvlista.

I Kakheti produceras viner enligt urgammal tradition

Det största området av vinregionen Kakheti ligger i dalen Alazani, där vinodlingarna skyddas från nordanvinden av bergskedjan Kaukasus. Vinproduktionen är centrerad runt byarna Tsinandali, Telavi, Gurajaani, Kvareli, Sagarejo och Sighnahi, som ligger utspridda på flodbankerna till Alazani.

Vingårdarna tar upp en yta på nästan 7000 kvadratmeter och vinet produceras enligt Qvevri-metoden som är skyddad av UNESCO. Kakheti-regionen är rik på historia och kulturarv och klimatet med milda subtropiska temperaturer kombinerat med rikliga regnmängder är prefekt för vinodling. I området finns den speciella jordmån som kallas för kanelliknande, en järnrik sandblandad lerjord som ger de lokala vinerna djupa smaker och jordaktiga toner.

Rödvinen framställs främst av Saperavi, en druva som har samma status som Pinot Noir har i Bourgogne och Sangiovese har i Toscana. I regionen odlas även Caberbet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat och de ovanliga inhemska druvsorterna Mtsvivani, Tsiteli Budeshuri, Grdzelmtevana, Kumsi, Mirzaanuli, Ikhaltos Tsiteli and Kharistvala.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Kakheti eller boka in en eller flera vinprovningar i Kakheti kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Besök några av Kakheti-regionens främsta vingårdar

Tsinandali – vingården som erbjuder en unik upplevelse

Vingården Tsinandali ligger i omgiven av storslagen natur och charmiga vingårdar. Här finns ett vackert litet museum och en park som sträcker sig över 18 hektar. Gästerna kan som minimum njuta av panoramavyer och vinprovning och inte sällan bjuds det även på musikfestivaler och utställningar. Under ett besök här kan du utforska vingården och dess viner, njuta av den pittoreska trädgården eller göra ett besök i vinkällaren. Under ägaren prins Alexander Chavchavadzes ledarskap fortsätter vingården att producera vin enligt en 8000 år gammal tradition.

Vingårdarna har restaurerats och återplanterats av familjen Chavchavadze, och här odlas främst inhemska druvsorter som Saperavi, Usakhelouri, Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi, Khikhvi, Tsolikouri, Tetra, Aleksandrouli och Mujuretuli. Familjen Chavchavadzes strävan är presentera och befästa de inhemska gregorianska druvsorterna på den internationella vinscenen.

 • Appellation: Tsinandali
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 2 €

Giuaani – en vingård i hjärtat av Kakheti

Vingården Giuaani ligger i byn Manavi i hjärtat av Kakheti-regionen. Namnet Giuaani kommer från Giuaant distriktet där invånarna levde nära slottet i Manavi och producerade vin till slottsherren. Egendomen har anor från 1894 men blev vingård först 2014. Teamet som driver gården använder sig av modern utrustning, den bästa teknologin och Qvevri-lera för att framställa de kraftiga vinerna med unika smaker. Vingården ligger cirka 45 minuters bilfärd från Georgiens huvudstad Tbilisi.

Vingården använder sig av inhemska vindruvor som har en distinkt smak och doft. Att använda sig av gregorianska druvsorter är något av en stolthet för såväl vingården som regionen i stort. Druvorna Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi, Khikhvi och internationella Cabernet Sauvignon plockas för hand och förädlas till röda, vita, rosé och Qvevri (orange) viner.

 • Appellation: Manavi
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 0 €

Twins Wine Cellar – en familjeägd vingård

Twins Wine Cellar är en familjeägd vingård som ligger mitt i vinregionen Kakheti. Regionen där vingården ligger heter Napareuli, en region som är världskänd för att vara en framstående vinmikrozon. Vingården som är helt unik i sitt slag, drivs av tvillingbröderna Gia och Gela Gamtkitsulashvilis. De båda bröderna renoverade familjens uråldriga vinkällare och erbjuder nu inte bara en modern vingård och vinkällare, utan fungerar även som ett nav för områdets vinturism. På gården har bröderna Gamtkitsulashvilis byggt ett hotell för att möjliggöra en längre vistelse för de besökare som vill det.

På gården odlas de inhemska druvsorterna Rkatsiteli och Saperavi och besökare får lära sig om det vin som kallas för Qvevri på gårdens unika och roliga museum – Qvevri Wine Museum. Här kan besökarna bland annat se det kärl som har gett vinet dess namn – Qvevri – en stor äggformad kruka i terracottalera som används för att fermentera och lagra vinet.

 • Appellation: Tsinandali
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 4,50 €

Kartli – vinregionen som ligger i utkanterna av huvudstaden Tbilisi

Vinregionen börjar i utkanterna av Tbilisi och sträcker sig upp mot Imereti-regionen. Vinregionen Kartli är inte enbart känd för vinodling utan även för att producera frukt och grönsaker.

Vingårdarna i Kartli-regionen ligger vid flodbassängerna, mellan 450 och 700 meter över havsytan. Vinregionen är indelad i subzonerna Shida (inre), Kvemo (lägre) och Zemo Kartli (övre). Klimatet varierar mellan tämligen varmt och tämligen fuktigt. Somrarna är i regel varma och årsmedeltemperaturen ligger på cirka 10 grader. Jordmånen är varierande – kolrik alluvialjord, ängsmark, kolrik mylla, grus och lös jord – och utmärkt för vinodling och som ger kraftiga viner som passar bland annat passar bra till den lokala köttgrytan Chakapuli.

Precis om i Kakheti-regionen odlar man främst inhemska druvsorter i Kartli. De röda vinerna produceras på druvorna Tavkveri, Shavkapito och Saperavi och de vita på druvsorterna Chinuri, Goruli Mtsvane och Budeshuri. Utöver de inhemska druvorna odlas även internationella druvsorter som Chardonnay, Merlot, Pinot Blanc, Pinot Noir och Sauvignon Blanc på mindre områden.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Kartli eller boka in en eller flera vinprovningar i Kartli kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Besök en vingård i Kartli-regionen

Chateu Ateni – vinproduktion i samklang med naturen

Chateau Ateni ligger i den natursköna vinregionen Kartli, bara en kort bilfärd från staden Gori. Jordmånen i området är mineralrik, något som ger dig en möjlighet att uppleva några av Georgiens bästa viner. Vinerna, de magnifika vingårdarna, vyerna och den välsmakande maten gör att du aldrig vill lämna den här platsen.

Vingården Ateni grundades 2010 när de första vinstockarna planterades i en av Kartlis äldsta vingårdar. Fem år senare överraskade vinstockarna med att ge en generös skörd. Ett år senare korkades den första vinflaskan upp i samband med öppnandet av en modern vinprovningskällare, med möjlighet att provsmaka såväl röda och vita viner som rosé och mousserande viner.

Vingården använder sig av traditionella metoder för vinodling, med stor respekt för att påverka naturen så lite som möjligt, för att framställa viner från de inhemska druvsorterna Goruli mtsvane, Chinuri och Tavkveri.

 • Appellation: Ateni
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 6 €

Låter det här intressant, kan du läsa mer om vin och turism. Ha så kul!

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:369 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna