Hem » Vin Fakta » Georgiens unika viner
Vin Fakta

Georgiens unika viner

Kakheti regionen - Vinjournalen.se

Georgien är kanske inte det första landet som dyker upp i huvudet när någon nämner vin, men vinregionen Kakheti och vinregionen Kartli producerar intressanta och välsmakande viner. Kakheti, som ligger i den östra delen av landet, är navet i Georgiens vinindustri. Kartli ligger nära huvudstaden Tbilsi och här odlas förutom vindruvor frukt och grönsaker. Båda regionerna är rika på historia och kulturarv och här finns bland annat Georgiens äldsta stad Telavi, munkklostren Alaverdi och Kintsvisi och klippstaden Uplistsikhe. Den sistnämnda är upptagen på UNESCO:s världsarvlista.

I Kakheti produceras viner enligt urgammal tradition

Det största området av vinregionen Kakheti ligger i dalen Alazani, där vinodlingarna skyddas från nordanvinden av bergskedjan Kaukasus. Vinproduktionen är centrerad runt byarna Tsinandali, Telavi, Gurajaani, Kvareli, Sagarejo och Sighnahi, som ligger utspridda på flodbankerna till Alazani.

Vingårdarna tar upp en yta på nästan 7000 kvadratmeter och vinet produceras enligt Qvevri-metoden som är skyddad av UNESCO. Kakheti-regionen är rik på historia och kulturarv och klimatet med milda subtropiska temperaturer kombinerat med rikliga regnmängder är prefekt för vinodling. I området finns den speciella jordmån som kallas för kanelliknande, en järnrik sandblandad lerjord som ger de lokala vinerna djupa smaker och jordaktiga toner.

Rödvinen framställs främst av Saperavi, en druva som har samma status som Pinot Noir har i Bourgogne och Sangiovese har i Toscana. I regionen odlas även Caberbet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat och de ovanliga inhemska druvsorterna Mtsvivani, Tsiteli Budeshuri, Grdzelmtevana, Kumsi, Mirzaanuli, Ikhaltos Tsiteli and Kharistvala.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Kakheti eller boka in en eller flera vinprovningar i Kakheti kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Besök några av Kakheti-regionens främsta vingårdar

Tsinandali – vingården som erbjuder en unik upplevelse

tsinandali-estate-estate - Vinjournalen.se

Vingården Tsinandali ligger i omgiven av storslagen natur och charmiga vingårdar. Här finns ett vackert litet museum och en park som sträcker sig över 18 hektar. Gästerna kan som minimum njuta av panoramavyer och vinprovning och inte sällan bjuds det även på musikfestivaler och utställningar. Under ett besök här kan du utforska vingården och dess viner, njuta av den pittoreska trädgården eller göra ett besök i vinkällaren. Under ägaren prins Alexander Chavchavadzes ledarskap fortsätter vingården att producera vin enligt en 8000 år gammal tradition.

Vingårdarna har restaurerats och återplanterats av familjen Chavchavadze, och här odlas främst inhemska druvsorter som Saperavi, Usakhelouri, Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi, Khikhvi, Tsolikouri, Tetra, Aleksandrouli och Mujuretuli. Familjen Chavchavadzes strävan är presentera och befästa de inhemska gregorianska druvsorterna på den internationella vinscenen.

 • Appellation: Tsinandali
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 2 €

Giuaani – en vingård i hjärtat av Kakheti

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Giuaani ligger i byn Manavi i hjärtat av Kakheti-regionen. Namnet Giuaani kommer från Giuaant distriktet där invånarna levde nära slottet i Manavi och producerade vin till slottsherren. Egendomen har anor från 1894 men blev vingård först 2014. Teamet som driver gården använder sig av modern utrustning, den bästa teknologin och Qvevri-lera för att framställa de kraftiga vinerna med unika smaker. Vingården ligger cirka 45 minuters bilfärd från Georgiens huvudstad Tbilisi.

Vingården använder sig av inhemska vindruvor som har en distinkt smak och doft. Att använda sig av gregorianska druvsorter är något av en stolthet för såväl vingården som regionen i stort. Druvorna Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi, Khikhvi och internationella Cabernet Sauvignon plockas för hand och förädlas till röda, vita, rosé och Qvevri (orange) viner.

 • Appellation: Manavi
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 0 €

Twins Wine Cellar – en familjeägd vingård

twins-wine-cellar-winery - Vinjournalen.se

Twins Wine Cellar är en familjeägd vingård som ligger mitt i vinregionen Kakheti. Regionen där vingården ligger heter Napareuli, en region som är världskänd för att vara en framstående vinmikrozon. Vingården som är helt unik i sitt slag, drivs av tvillingbröderna Gia och Gela Gamtkitsulashvilis. De båda bröderna renoverade familjens uråldriga vinkällare och erbjuder nu inte bara en modern vingård och vinkällare, utan fungerar även som ett nav för områdets vinturism. På gården har bröderna Gamtkitsulashvilis byggt ett hotell för att möjliggöra en längre vistelse för de besökare som vill det.

På gården odlas de inhemska druvsorterna Rkatsiteli och Saperavi och besökare får lära sig om det vin som kallas för Qvevri på gårdens unika och roliga museum – Qvevri Wine Museum. Här kan besökarna bland annat se det kärl som har gett vinet dess namn – Qvevri – en stor äggformad kruka i terracottalera som används för att fermentera och lagra vinet.

 • Appellation: Tsinandali
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 4,50 €

Kartli – vinregionen som ligger i utkanterna av huvudstaden Tbilisi

shida-kartli_compressed - Vinjournalen.se

Vinregionen börjar i utkanterna av Tbilisi och sträcker sig upp mot Imereti-regionen. Vinregionen Kartli är inte enbart känd för vinodling utan även för att producera frukt och grönsaker.

Vingårdarna i Kartli-regionen ligger vid flodbassängerna, mellan 450 och 700 meter över havsytan. Vinregionen är indelad i subzonerna Shida (inre), Kvemo (lägre) och Zemo Kartli (övre). Klimatet varierar mellan tämligen varmt och tämligen fuktigt. Somrarna är i regel varma och årsmedeltemperaturen ligger på cirka 10 grader. Jordmånen är varierande – kolrik alluvialjord, ängsmark, kolrik mylla, grus och lös jord – och utmärkt för vinodling och som ger kraftiga viner som passar bland annat passar bra till den lokala köttgrytan Chakapuli.

Precis om i Kakheti-regionen odlar man främst inhemska druvsorter i Kartli. De röda vinerna produceras på druvorna Tavkveri, Shavkapito och Saperavi och de vita på druvsorterna Chinuri, Goruli Mtsvane och Budeshuri. Utöver de inhemska druvorna odlas även internationella druvsorter som Chardonnay, Merlot, Pinot Blanc, Pinot Noir och Sauvignon Blanc på mindre områden.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Kartli eller boka in en eller flera vinprovningar i Kartli kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Besök en vingård i Kartli-regionen

Chateu Ateni – vinproduktion i samklang med naturen

chateau-ateni - Vinjournalen.se

Chateau Ateni ligger i den natursköna vinregionen Kartli, bara en kort bilfärd från staden Gori. Jordmånen i området är mineralrik, något som ger dig en möjlighet att uppleva några av Georgiens bästa viner. Vinerna, de magnifika vingårdarna, vyerna och den välsmakande maten gör att du aldrig vill lämna den här platsen.

Vingården Ateni grundades 2010 när de första vinstockarna planterades i en av Kartlis äldsta vingårdar. Fem år senare överraskade vinstockarna med att ge en generös skörd. Ett år senare korkades den första vinflaskan upp i samband med öppnandet av en modern vinprovningskällare, med möjlighet att provsmaka såväl röda och vita viner som rosé och mousserande viner.

Vingården använder sig av traditionella metoder för vinodling, med stor respekt för att påverka naturen så lite som möjligt, för att framställa viner från de inhemska druvsorterna Goruli mtsvane, Chinuri och Tavkveri.

 • Appellation: Ateni
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 6 €

Låter det här intressant, kan du läsa mer om vin och turism. Ha så kul!

Frågor och svar:

Vilka är de två huvudsakliga vinregionerna i Georgien?

De två huvudsakliga vinregionerna i Georgien är Kakheti och Kartli.

Vilken metod används för att producera vin i Kakheti-regionen?

Vinet i Kakheti-regionen produceras enligt Qvevri-metoden, som är skyddad av UNESCO.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Kakheti?

De vanligaste druvsorterna som odlas i Kakheti är Saperavi, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat och de inhemska druvsorterna Mtsvivani, Tsiteli Budeshuri, Grdzelmtevana, Kumsi, Mirzaanuli, Ikhaltos Tsiteli och Kharistvala.

Vilken vingård i Kakheti erbjuder en unik upplevelse med museum och park?

Vingården Tsinandali erbjuder en unik upplevelse med museum och park.

Vilken är den mest kända vinregionen i Kartli?

Den mest kända vinregionen i Kartli är Ateni.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.