Hem » Vin Skola » Vinfrågan: om alko-humör och tanniner

Vinfrågan: om alko-humör och tanniner

vinfrågan - ett glas rött

Vinfrågan i Vinjournalens vinjett ‘Vinskolan’ återkommer vi regelbundet till frågor som våra läsare mejlar in och undrar över och som är helt dryckesrelaterade. kan handla om druvor, odling, produktion eller allmänna funderingar kring drycker som vin, öl och sprit.

Denna vecka svarar vi på två frågor om vin och drycker:

Vinfrågan: Varför blir man påverkad på olika sätt beroende på vad man dricker?  

Just det, alkohol är väl ändå alkohol, eller? Ibland blir man bara glad av att dricka en gin och tonic eller några glas vin och ibland räcker det med ett halvt glas vin och man känner sig redan full.

VInfrågan - två tjejer i baren

Faktum är studier visar att olika drycker förändrar ditt humör om man dricker öl, vin eller en cocktail eller nubbe… men varje typ av alkohol hade olika effekt på kroppen. Det hela verkar med humöret att göra och att olika alkoholhaltiga drycker ger olika humörstillstånd och att vi kopplar olika känslor till olika alkoholhaltiga drycker. Forskning visar att många känner sig mer aggressiva när de dricker sprit än när de dricker vin.

I kroppen

Vi vet alla att en klunk alkohol i magen, oavsett man dricker vin, öl eller sprit, bearbetas sedan i levern som endast kan ta emot en begränsad mängd alkohol åt gången. Men det är överskottet av alkohol som då finns kvar i blodet och beger sig till andra organ, till exempel din hjärna och det är den som ”bestämmer” eller i alla fall påverkar humöret. Det finns alltså inga belägg för att olika typer av alkohol orsakar olika humörtillstånd. Visst har vi alla sett människor som blir aggressiva av att dricka, men brukar de känna igen sitt humör när de har druckit? Oftast inte, svarar vi på Vinfrågan.

Men håll med när vi säger att humöret hänger också ihop med förväntningar. Tror man att en viss dryck gör en arg, ledsen eller upprörd … ja, då blir det troligtvis också så. Det är klart att om man kopplar av och smuttar vin långsamt under en lägre tid, så är det avkopplande, eller hur? Jämför då det med att dricka några shots av tequila och slå klackarna i taket.

vinfrågan - ett glas vin hälls upp

Alkohol och känslor

Faktum är att vi bygger medvetna – och omedvetna – associationer mellan alkohol och känslor när vi ser att någon dricker, oavsett vad de dricker och hur mycket. Barn så unga som 6 år och som ständigt ser sina förändrar dricka öl eller vin med vänner på middagar, visar redan upp förväntningar på alkohol, ibland ganska otrevliga.

Men visst, det finns andra faktorer som också påverkar humöret. Man kan minska risken för extrema humörsvängningar åt ena eller andra hållet och Vinskolan tipsar:

  • dricka långsamt
  • äta mat före eller medan du dricker
  • eller regeln ’varannan vattnen’
  • välja lågalkohol-viner

Effekten av alkohol på humöret är alltså en kombination av alkoholen i sig, men också var man dricker, under vilka omständigheter och hur man känner sig just då.

vinfrågan - en kvinna serveras vid restaurangbord

Vinfrågan: Vad är tanniner och fyller de någon funktion egentligen?

När man beskriver ett vin så brukar man prata om tanniner, den hr bittra, sträva, sammandragande känslan som man får i gommen, i motsats till aromer eller smak. Man brukar också prata om ’garvsyra’, men det låter inte lika trevligt som om tanninerna beskrivs som sammetslena och silkeslena eller sträva och grova. Men det är strukturen man pratar om egentligen och som ger oss dessa sträva känslor i munnen.

Trots att tanniner förknippas mest med vin, både röda och i vissa vita viner så finns tanniner naturligt i svart te, kaffe och mörk choklad men också i varierande koncentration i naturen, i träd, blad, baljväxter, frukter och i vindruvor. Tanninernas natur är nära kopplad till druvornas mognadsnivå och kommer därför att spegla karaktären hos vinets fruktprofil i det slutliga vinet.

vinfrågan - mat och vin

Skalkontakt

Tanniner i vin kommer främst från skalet, fröna och i mindre utsträckning stjälkarna på druvorna själva. Enkelt förklarat: druvornas skal, stjälkar och kärnor jäser tillsammans, i olika mängder och under olika läng tid, beroende på vilket vin man tillverkar, men ju längre skal och kärnor jäser till samman, desto mer tanniner (och färg!) blir det i vinet, särskilt för unga röda viner. Man brukar kalla detta för ’skalkontakt’.

Därför är det naturligt att det finns mindre tanniner i vita viner och roséviner än i röda.

Tanniner finns även i vinfat som viner jäser och lagras i. Tanniner spelar också en viktig roll när man lagrar vin i fat. Tanninerna från trä bidrar till att förändra arom, smak och texturegenskaper hela tiden och ju längre vinet fatlagras.

Vinfrågan handlade även om att beskriva vin. Det är svårt att beskriva hur strävt eller bittert ett vin är och et är svårt att sätta ord på känslor och textur, men då kan man komma ihåg att det också handlar om druvsort. Olika druvor innehåller naturligt högre tanniner än andra. Tanniner sitter ju i druvans skal och frön och sorter med tjockare skal kommer att påverka vinets tanninnivå.

Om du provat ett vin gjord på exempelvis druvorna Sangiovese eller Tempranillo, så har de ett ganska tjockt skal och det är därför som man i dessa viner kan smaka mer tanniner än till exempel i en Pinot Noir som naturligt har ett tunnare skal.

Har du frågor om drycker som du undrar över? Mejla [email protected]

Andra frågor som fått svar:

Frågor och svar

Vilka viner innehåller mycket tanniner?

Unga röda viner kan generellt kännas lite sträva, men också täta röda som Nebbiolo, Petite Sirah, Syrah och Cabernet Sauvignon.

Har bulkviner mer tanniner?

Nä, nästan tvärtom. Generellt sett brukar billiga viner att ha en lägre tanninnivå, eftersom en ökad druvproduktion i vingården minskar polyfenolhalten i druvorna. Polyfenoler är kemiska föreningar som finns i de flesta vegetabiliska livsmedel.

Finns det tanniner i vita viner?

Ja, till viss det kan det bli så genom exempelvis fatlagring och skalkontakt.

Blir man gladare av alkohol?

Många människor dricker alkohol för att bli gladare, men stora mängder alkohol kan faktiskt göra en deprimerad så att man blir på dåligt humör.

Varför blir vissa aggressiva när de dricker alkohol?

Att dricka stora mängder leder ibland till ilska och orationella handlingar. Alkohol bryter också ner serotonin som ban annat ansvarar för att reglera ens humör.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.