Hem » Vin Skola » Aravelle – en ny vindruva blir till!            

Aravelle – en ny vindruva blir till!            

aravelle - omslagsbild vingård

Aravelle är en ny vindruva som haft en lång födelse, hela 42 år har det faktiskt tagit. Det är den allra sista i raden av vindruvor komponerade på Cornell University i Ithaca, New York.

aravelle - druvklase
© Cornell University

Den välkända Cornell-druvförädlaren Bruce Reisch har varit farten med att komponera druvor sedan 70-talet.

De senaste decennierna arbetar forskare, odlare och vinproducenter kraftigt med experimentella druvsorter sorter för att anpassa sig till de förödande effekterna av klimatförändringar.  Plötsliga köldknäpp och enorma värmeböljor har i vissa vinregioner visat sig kunna utplåna uppskattningsvis 70 till 100% av traditionella europeiska vitis vinifera-vindruvor som antingen frös eller torkade bort, lite beroende på klimat. Frost verkar vara en sämre förutsättning. Vi vet också att intensiva skogsbränder leder till röklukt som kan skada druvor.

Hybriddruvor, som forskare skapar genom att korsa europeiska arter med inhemska druvor, visar upp alla de goda egenskaperna som vitis-vinifera druvor har, men de är motståndskraftigare mot klimatförändringar.

Det är just inom den amerikanska vinindustrin, som lidit så mycket och där odlare gillar dessa hybriddruvor med sina specifika, föredragna egenskaper och förmåga att hantera kyla, kara av sjukdomar, skadedjur och svampar och visa en övergripande tillförlitlighet inför förändrade förhållanden.

Druvan Aravelle ’s skapare

Bruce Reisch är professor på School of Integrative Plant Science Horticulture Section Plant Breeding and Genetics Section Cornell AgriTech och arbetar på sektionen för integrativ växtvetenskap Trädgårdssektionen för växtförädling och genetik. Han är de senaste decennierna ett fenomen på utveckling av nya vin- och bordsdruvor, samt nya druvförädlingstekniker.  Han har i sitt program släppt 14 nya druvsorter – tio vindruvor och fyra kärnfria bordsdruvor – alla med starkt fokus på att kombinera vinkvalitet med sjukdomsresistens och kyltolerans.

I Professor Reischs avelsprogram experimentella tillvägagångssätt för att utveckla kompletta kartor över vinkromosomer och för att studera funktionellt genuttryck, allt för att bevara vilda och odla vinrankor.

Hybriddruvor är inget att snäsa åt längre. Vi behöver dessa druvor om vi ska fortsätta att dricka vin. Professor Reisch är en av dem som är riktiga auktoriteter i ämnet ’druvkloner’ och han har arbetat världen över på forskningsstationer och druvodlingsregionerna i Frankrike, Italien, Tyskland, Portugal, Israel, Ungern, Turkiet, Thailand, Schweiz, Kina och Japan.

Inte alla druvor får i slutänden chansen att utvecklas i vingården. Vägen dit är lång. Men det ser ljust ut för Aravelle. “Jag förväntar mig att eftersom vi vet så mycket om Aravelle och den har testats under så lång tid, kommer den att göra vad som förväntas”, säger Reisch.

Aravelle – vad är det för druva?

Att föda upp en ny druvsort är en detaljerad och rigorös process, som vanligtvis tar sådär en 20 år, även för Reisch.

Först: Reisch började arbeta med hybriden genom att korsa Cayuga White (klon och tidigare Reisch-skapelse) och Riesling druvor 1981, alldeles i början av sin karriär och kunde nyligen äntligen släppa Aravelle.

Aravelle innehåller alltså drag av Cayuga White, en druva som redan är utvecklad på Cornell 1972, som är relativt resistent mot röta och mögelsjukdomar, är lättodlad och är produktiv när den mognar i början till mitten av september. Och den fick sedan gifta sig med den populära Riesling-druvan.  Nu r det äntligen dags att testa druvan på vinstockarna i vingården.

Aravelle (ursprungligen kallad “New York 81”) kombinerar de bästa egenskaperna med Riesling: Smak, ganska vinterhärdiga, även om de har varit ganska mottagliga för röta under våta perioder. Jämfört med sin Riesling-förälder har den nya druvan ännu bättre köldhärdighet, mycket bättre motståndskraft mot röta och svampsjukdomar och liknande vinkvalitet.

Aravelle har redan skapat intresse för branschen och Reisch förutspår att försäljningen kommer att ta fart snabbt.

Aravelle - vinglas och ost

Och vinodlarna ger positiv feedback. Aravelle har alltså funnits och testats på i 42 år och det den kommer nog att bara den allra sista druvsorten som släppts av Reich, som snart går i pension.

Kloner och reda siffror

Bland de 14 druvsorter som Reich själv har släppt finns några riktiga guldkloner. Aromella och Arandell sär några, men Rieschs signaturdruva är nog Taminette från 1996, en vitvinsdruva som nu odlas på hundratals hektar i kallare delar av USA och på andra håll. Uppskattningsvis räknar man med att denna druva har gett mellan 40 miljoner och 60 miljoner USA i vin per år.

Tusentals vinrankor planteras varje år, var och en representerar en potentiell ny sort. Dessa plantor testas vanligtvis i fem till åtta år. De bästa förökas för att göra nya vinstockar med de önskade egenskaperna. Tre till fyra år senare börjar de sedan ge druvor.

”Vin är en mycket komplex skapelse”, skrattar Reisch.

Sammantaget produceras druvor som utvecklats hos Reisch på Cornell AgriTech långt över 100 miljoner dollar vin per år.

Att plantera vinstockar är en enorm investering för odlare, med förhoppningar om att de ska ge frukt i 30 år efter plantering. Men stockarna ska dessutom tolerera kalla klimat, fluktuationer i temperaturer och översvämningar orsakade av klimatförändringar och de kan motstå de lokala sjukdomarna, men i slutändan kanske frukterna inte blir bra vin. Så vinodlare vill givetvis veta att en ny sort har testats igenom ordentligt för att verkligen ge ett kvalitetsvin.

Vi får hoppas att Aravelle blir en lika lukrativ och populär druva ute i vingården!

Frågor och svar

Vad är en hybriddruva?

En hybriddruva är helt enkelt avkomma av två sorter som tillhör olika arter. Detta kan vanligtvis ske genom exempelvis korspollinering.

Finns det vanliga druvor som är hydrida?

Det finns ganska många klassiska exempel och det är inte alltid människor som skapar dessa. En vanlig naturlig korsning är Cabernet Franc och Sauvignon Blanc som producerade Cabernet Sauvignon. Ett annat exempel är den populära sydafrikanska druvan från 1924, Pinotage, en korsning av Pinot Noir och Cinsault.

Är Cabernet Sauvignon en hybriddruva!?

Cabernet Sauvignon är en hybriddruva, ursprungligen bildad genom korsningen av röd Cabernet Franc och gröna Sauvignon Blanc.

Finns det hybriddruvor i Sverige?

Exempelvis den röda druvan Rondo. Orion är en vit druva som jag är nästan säker att den finns här också.

Blir vinet alltid gott av hybrider?

Många hybriddruvor ger faktiskt inte bra vin, även om undantag finns. Baco Noir är inte direkt en fantastisk druva för just viner men är en av få hybrider som man får använda i Frankrike och som odlas för Armagnac.

Läs mer om vinkunskap:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.