Hem » Vin Skola » Veckans fråga: Hur kan man bedöma ett vin?

Veckans fråga: Hur kan man bedöma ett vin?

Bedöma ett vin - omslag - Vinjournalen.se

Att bedöma ett vin är inte alltid så enkelt. Vi får ofta den frågan, så här kommer en kort-kurs i de olika steg som man brukar ta sig igenom och checka av.

Att bedöma ett vin är en sensuell process. Grundstegen till att smaka och bedöma ett vin är gör man visuellt, med näsan man smakar i gommen och så säger man vad man tycker.  Så har vi alltid gjort och att smaka viner är det bästa sättet att lära sig att dels upptäcka nya viner, vilket är jättekul eftersom varje flaska har sen alldeles egen historia.

Ja, det finns flera bra skäl att gå på en professionell vinprovning där man lär sig att gå igenom de steg som man normalt för att bedöma ett vin. Men varje gång man öppnar n ny flaska hemma, oavsett om man druckit viner tidigare eller om det är en ny bekantskap, så går man egentligen igenom dessa steg. Varför?

Vinet kommer att smaka bättre, eftersom du lär dig känna igen de enskilda komponenterna.

Du tar hjälp av ett systematiskt och standardsätt för att utvärdera ett vin.

Övning ger färdighet och någon gång kommer du säkerligen att en mycket viktig fråga: är det här vinet bra?

Bedöma ett vin är att titta på ett vin

Du öppnar en flaska och häller upp vinet i glaset och se till att ha bra ljusförhållanden. Använder du läsglasögon, kanske du ska prova att sätta på dessa.

Du använder ögonen och tittar på vinets intensitet och färg.

Så mycket färg har vinet. Är det blekt, mellan eller djupt?

Håll glaset snett i vinkel mot en vit bakgrund för att titta på färgen.

Vilken färg har det vita vinet? Citrongult, guldskimrande eller åt bärnstenshållet? Vilken färg har det röda vinet? Är det mörkare eller ljusare? Går det mot lila, rubinrött eller ljusare granat?

Samma med rosé som kan vara rosa, rosa-orange eller helt orange.

När man pratar om ”vinets ben” så menar man hur vinet reagerar när man snurra på glaset lite snett och tittar på hur vinet rinner ned längs glasets sidor. Dessa ränder kallas gardiner, tårar eller ben beroende på hur tätt vinet rinner nerför glasets sidor.

Bedöma ett vin - kvinna som doftar på glaset

Varje vin skiljer sig alkoholhalt, sockerinnehåll och konsistens. Du kan till exempel bedöma om vinet har en högre alkoholnivå eller sockerhalt. Mer alkohol kan bilda droppar, ett lättare vin rinner långsammare nerför glaset. Och ju mer socker det finns i vinet, desto långsammare och mer klibbigt rinner det.

En italiensk Pinot Grigio är vanligtvis ganska blek citrongul, har rätt hög syra och ”inte ihållande ben”, medan en fransk Syrah kan vara djupt rubinröd till lila med ”ihållande ben”.

Bedöma ett vin är att dofta och smaka på ett vin

Sedan ska du bedöma doften som hjälper att titta närmare på kvalitet och aromer.

Snurra vinet i några sekunder och ta en kort sniffning. Är aromernas intensiva? I varje vin finns aromer som är

primära – frukt, blommor, örter, peppar ….

sekundära – rostat bröd, smör, vanilj, rök, kaffe….

tertiära – läder, jord, tobak, honung, kanel ….

Därefter ska du smaka.

Och nu blir det riktigt spännande!

Snurra glaset och ta en klunk vin. Vi måste lufta den och få den spridd över hela gommen. Det bör hända mycket där inne i gommen så att du känner så många smaker som möjligt. Men detta moment anser faktiskt de flesta kan vara riktigt förvirrande och ibland svårt. Att dels kunna ”känna” och dels kunna ”smaka” de olika komponenterna.  En del är enkla att känna igen, andra är mycket svårare att få grepp om. Titta här om du kan känna de lättare komponenterna:

Sötma

Smakar du en aning socker eller är vinet knastertorrt eller halvorrt, sådär någonstans mitt emellan?

Syra

Får du en stickande känsla på tungan och ökad salivutsöndring? Det beror på hur sur vinet är och ju surare, desto mer vattnas det i munnen.

Tanniner

Har du någonsin kännt den där torra, beska, strävheten på tunga efter en klunk rött vin? Det beror på tanninerna. Tanniner kommer från skalet på druvorna och de finns tanniner i både vitt och rött vin, fastän mer i rött förstås.

Alkohol

Har du någonsin känt att vinet är tungt eller för vattnigt? Det är alkoholhalten i vinet.

Kropp

Kombinationen av sötma, surhet, tanniner och alkohol ger dig en känsla av dess kropp.

Bedöma ett vin för att se om det är bra

Det är först med de svårare – och klurigare – komponenterna som du kan göra en rättvis bedömning av kvaliteten. Nu blir det svårare och man hör många vinord som ofta kan tolkas olika…

Balans används ofta i vinvärlden och är ett viktigt element för att bedöma ett kvalitetsvin. Man kan säga att det är en slags jämnvikt mellan

  • frukt och tanniner
  • alkohol och socker
  • syra och frukt

Finns det en jämvikt mellan dessa komponenter?

Bedöma ett vin - kvinna som smakar

Längd/avslut / finish beskriver hur länge ett vins smak eller andra komponenter stannar på din tunga. Hänger smakerna kvar i munnen i flera sekunder efter klunken eller försvinner de snabbt?  En längd ska vara närvarande, kännas spännande, kännas som om du vill ta ett glas till!

Intensiteten kan kännas både i näsan och i gommen, för när aromerna hoppar ur glaset eller när smakerna praktiskt taget smakar tredimensionellt, så är det tecken att detta är ett intensivt vin.

Om ett vin har identifierbara egenskaper som är tydligt knutna till en viss druvsort, region eller terroir, kan det sägas vara uttrycksfullt för just den druvan eller regionen.

Om du smuttar på en fin Premier Cru Chablis så känner du alldeles tydligt grön frukt och en klar mineralitet. Då kan man säga att vinet har intensitet och uttrycksfullhet.

Har du någonsin märkt att smaker och aromer kan utvecklas i munnen och förändras när du smakar på dem? Det kallas för komplexitet.

Vissa viner kan anses vara enkla om de bara uppvisar en eller två egenskaper. Till exempel de kan ha hög syra, citrusfrukter och kanske blommiga toner, och skulle betraktas som ett enkelt vin. Det är inget fel alls med dessa viner, de kan mycket väl vara både välgjorda och goda.

Men när man säger ett vin är komplext ska man kunna känna och urskilja olika aromer och smaker som är primära, sekundära och tertiära (se ovan).

Dessutom bör det finnas anmärkningsvärd syra och/eller tanniner på vinet som ger den strukturella sammansättningen en viss intressant personlighet.

Så när ett vin har alla dessa härliga aromer och smaker i kombination med möjligen aptitretande syra, gripande tanniner och är fyllig i gommen, då är det ett komplext vin.  

divider - Vinjournalen.se

Läs mer om att prova viner:

Frågor och svar

Vilka är egenskaperna för ett vin?

Man säger att de 5 viktigaste egenskaper är sötma, syra, tannin, alkohol och kropp.

Hur skriver man en vinlista?

En separat vinlista eller vinmenyn i restaurangen är en lista på viner som restaurangen serverar och brukar gå från billigt till dyrt pris och även förslå om endast ett glas eller en hel flaska.

Vad är elegant vin?

När man säger elegant menar han att vinet inte är stort, för fruktigt, överdådigt eller djärvt. Eleganta viner har ofta en högre syra och tenderar att ha mer “gröna” egenskaper.

Varför serverar servitörer från höger?

Då glasen placeras på höger sida över tallriken är det där man serverar. Sedan plockar man av från vänster för då är det mindre chans att servrarna kan välta ett glas.

Vad är ett gott vin?

Personligen, viner som fylliga, trevliga i smaken, gärna torra och rika. Gärna lägre alkohol, sådär 12,5%, ändå komplexa smaker och dessutom gärna ekfatslagrade. Mogna smaker het enkelt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.