Hem » Vin Skola » Viognier och Airen – vanliga druvor men anonyma

Viognier och Airen – vanliga druvor men anonyma

Viognier och Airen - en klase gröna druvor - Vinjournalen.se

Viognier och Airén är två gröna vitis vinifera druvor som vi kanske inte tänker på i första hand nr vi tänker på vindruvor.

Viognier och Airén är viktiga och mycket odlade druvor, men lite obskyra och inte lika vanliga som Chardonnay och Sauvignon Blanc. Men vad är det för druvor egentligen? Var växer de? Vilka viner göra man av druvorna?

Viognier och AirénVitis vinifera

Viognier och Airén tett par som skålar i vitt vin

Man hör ofta att en druva är en Vitis vinifera druva. Vad betyder det? Druvor som Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Merlot, Riesling och Cabernet Sauvignon men också Viognier och Airen tillhör en art av blommande växter och en druvsort-familj som kallas för Vitis vinifera.

Just omkring Medelhavsområdet, men även i Centraleuropa, Portugal norrut till södra Tyskland så växer Vitis vinifera som Viognier och Airén. Det finns hundratals Vitits vinifera druvor och dessa sorter utgör grunden för de flesta viner som produceras runt om i världen. Alla de välbekanta vinsorterna tillhör Vitis vinifera, som odlas på alla kontinenter utom Antarktis och i alla större vinregioner i världen. Typiskt är att pollinering krävs för att vinrankan ska utveckla frukt. Alla de välbekanta druvorna som vi oftast kan namnet på tillhör Vitis vinifera och odlas alla större vinregioner i världen. Dessa allra de mest välbekanta druvor står för huvuddelen av världens vinproduktion, så druvhistorien är intimt sammanflätad med vinets historia sen urminnes tider.

Lär känna Viognier och Airén

När vi letar närmare i druvsort-familjen så hittar vi en mängd druvor som inte är lika bekanta som Viognier och Airén till exempel. En del druvor används som blandning av vin och några av druvorna används ibland helt solo för att göra egna goda viner. Viognier och Airén är främst två av dessa blanddruvor.

Viognier och Airén – blommig men tuff druva

Viognier och Airen - en klase gröna druvor

Druvan är naturligtvis en lågavkastande sort, vilket kan göra den till en mindre ekonomiskt lönsam druva för vissa vinmakare. Och det är ingen enkel druva att odla eftersom den kan få mjöldagg.

Den var en gång ganska vanlig men har åkt lite berg och dalbana under åren. 1965 var druvan nästan helt utdöd och man producerade endast ca 1 900 liter vin i Rhône, men idag finns över 740 hektar. Och här finns vinstockar som är minst 70 år gamla. Det år en populär druva för att blanda med till exempel Syrah, som ju är en rödvinsdruva, för att ge vinet både färg och speciella aromer. Precis som Chardonnay har Viognier potential att producera fylliga viner med en frodig, mjuk karaktär. Till skillnad från Chardonnay har Viognier-sorten mer naturliga aromater som inkluderar exempelvis toner av persika, päron, viol och mineralitet. Men allt beror till slut på vinmakarens skicklighet.

Både Viognier och Airén är som druvor mycket beroende vinodlingsmetoder och klimat. För att mogna på ett bra sätt trivs den bäst under långa, varma växtsäsonger och då utvecklar den först höga nivåer av socker och då alkohol, innan man ens får fram de här goda, aromatiska tonerna.

Viognier smakar

Det blir goda vita viner som ofta är ganska fylliga med blommiga aromer av persika, mandarin och kaprifol. Lite mer djärvare eftersom de lagras på ek för att ge en rikare mer komplex smak med krämigare aromer som vanilj och kryddor av muskotnöt och kryddnejlika. Men man hittar även lite lättare och mer spritsigt, friskare torra viner. En sommelier kanske känner igen ett torrare Viognier vin som mindre fruktiga i gommen och ger subtil beska som utvecklas till en fräsch rosendoft.  

Viognier och Airén – mest odlad i världen

Viognier och Airén - en klase druvor

Airén är en annan grön vitis vinifera druva. Den är spansk och är av produktiv karaktär och inte särskilt olycksbenägen. Den är världens mest odlade gröna druva, nästan till en fjärdedel av alla druvor som odlas.

Druvorna har en bomullsliknande små knoppar som blir något brons- eller gulaktig till färgen, med lätt rödaktig kant. Bladen är femkantiga och medelstora och druvklasarna är stora och något kompakta och kan växa i två olika former: cylindrisk eller som en lång kon. Rankorna ger en bra avkastning, så där ca 4,5 till 6 kg druvor per vinstock. Druvorna är stora och gulaktiga i färgen och druvorna som är ganska neutrala i smaken ger en fin och hög alkoholhalt.

Airén sågs först 1615, säger man, men den fanns nog tidigare. På 1400-talet var den känd som Lairén, som man fortfarande kallar den i viss spanska vinregioner.
Den finns främst i DO-regioner som Valdepeñas och La Mancha men planteras även i andra delar av Spanien. Airén är en tillåten druvan i DO:s som Alicante, Bullas, Jumilla, La Mancha, Valdepeñas och Vinos de Madrid.

På grund av dess karaktären hos både Viognier och Airén-viner används dessa druvor huvudsakliga för tillverkning av spansk konjaken Brandy de Jerez och Sherry.

Airéns smak


I allmänhet är vinerna rätt bleka i färgen med gula reflexer. Möt torra och fruktiga, ganska smakrika och behagliga med några örtkryddor. Detta är friska sällskapsviner som smakar mycket av äpplen, päron och exotiska frukter med örtiga inslag som dill och mejram oh öden smöriga toner med nötter och rostad mandel. Mer friska än vad man kan kalla för eleganta vita viner.

Viognier och Airén – två vintips

viognier och airén . vintips

Inga dyrgripar direkt med ganska typiska och finns i ordinarie sortiment. Smaka och tyck själva!

Côtes du Rhône Blanc, 2021 (art.nr 71947) /129:-

Typiskt enklare Rhone vin från Côtes du Rhône men dumt alls. Nyanserat och fräscht vin me fruktig, något blommig smak med inslag av aprikos, gula päron, galiamelon, vitpeppar, apelsin och äppelblommor. Vinmakare: Philippe Guigal som bandat Viognier med Roussanne, Marsanne, Clairette, Bourboulenc och Grenache blanc.

Black Tower Organic White Bubbly, 2021 (art.nr 723590) /75:-

Airén. Producent Reh Kendermann i Mosel. En salig mene typisk blandning av olika druvor där Airen matchas med Macabeo, Verdejo och Sauvignon blanc. Något söt, druvigt, ungdomligt, pärlande och ganska sött vin i lättare glasflaska. Smakar päron, honungsmelon och fläder.

Frågor och svar

Vilken typ av vin är Airén?

Airén är en tålig, vitvinsdruva som planterats över hela centrala Spanien, där mer än någon annan sort. På 1990-talet var det den mest planterade druvsorten i världen, men från och med 2016 har den sedan åkt till fjärde plats.

Är Airén-vin sött eller torrt?

Främst torra vita viner med låg alkohol och låg till måttlig syra. Trots den låga syran är vinerna fortfarande ganska krispiga.

Vad gör ett vin sött eller torrt?

Om ett vin är sött eller torrt beror i slutändan på hur mycket socker som finns kvar från druvorna under jäsningsprocessen. Torra viner innehåller lite eller inget socker alls. Söta viner olika mängder socker kvar i det färdiga vinet.

Är Viognier-vin sött eller torrt?

Viognier ger både torra eller söta viner. Det är vinets färg och arom som säger att det är ett sött vin. Men Viognier-viner är övervägande torra, även om det finns en fel fina, söta dessertviner.

Hur kall ska Viognier viner vara?

Precis som Chardonnay kan man säga, rekommendationen är mellan 11-13 ̊ men personligen skulle jag dricka lite kallare än det. En smaksak.

Lär dig mer om druvor!

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.