Hem » Vin Skola » 3 ovanliga druvor som du bor kanna till!

3 ovanliga druvor som du bor kanna till!

ovanliga druvor - blålila druvor - Vinjournalen.se

Ovanliga druvor är alltid lika kul och det finns få saker som är så intressanta som att prova en okänd druva. Allting behöver inte alltid kretsa kring Pinot Noir eller Chardonnay.

Nyligen fick jag en present, ett vin med druvan Fiano och jag kom ihåg att jag faktiskt provat druvan hos producenten Mandrarossa i Italiens hetaste vindistrikt – på Sicilien. Och jag om ihåg att jag då tyckte att druvan kändes så fräsch! Vinet jag fick hette Montelapio Fiano di Avellino 2020 och finns på Systembolaget. Vi tipsar om 3 druvtypiska viner som du kan prova.

 ovanliga-druvor-gron-druv

Det finns alltid ovanliga druvor, jättegoda och spännande viner som alltid bjuder på överraskningar, nya producenter, regioner och inte minst druvor. Vi brukar skriva om druvor med jämna mellanrum eftersom det fortfarande är ett av de bästa nöjena vi har med vin med hundratals druvor runt om i världen.

Fiano är en druva som vi ska titta närmare på, likaså Frappato och Mencía.

Du kanske inte hittar alla dessa druvor eller viner direkt, kanske måste några beställas, men håll ögonen öppna och prova några okända druvor. Du kommer att bli positivt överraskad. Drivor som är värda att leta efter och så tipsar vi om några viner med just dessa druvor.  

ovanliga druvor - 3 viner

Ovanliga druvorFiano

Fiano är en gammal kvalitetsdruva av stora mått och den används för att göra fantastiskt goda vita viner. Den är främst populär i södra Italien, särskilt i Kampanien, där druvan har odlats i hundratals år. Första gången omskrevs den 1200-talet och innan vinlusen invaderade Europas vingårdar. I slutet av 1800-talet blev den riktigt omtyckt och planterades i stor utsträckning till dess att vinlusen angrep däven den druvan och gjorde så att den nästan blev bortglömd. Men på 70-80-talet så började några lokala producenter i södra Italien få upp ögonen för den igen. Idag har viner om är gjorda på Fiano blivit ganska trendiga på finrestaurangernas vinlistor runt om i världen.

Fiano trivs i södra Italien och de vulkaniska jordarna som har en stark inverkan på både druvan och de torra vinerna för dessa viner är mineraliska, strama, lite blommiga och rika där tropisk frukt som ananas blandas med toner av örter, honung och valnötter. Men det finns även söta Fiano-viner.  Och detta är viner – eller en druva – som tål att lagras i några år och bara blir bättre.  Fiano planteras också i södra Australien, bland annat i regionen McLaren Vale.

Det friska vinet Montelapio Fiano di Avellino 2020 är ett DOCG-vin som är fruktigt och aromatiskt

Fruktig, nyanserad, något aromatisk. Smaken av gula päron, persika, färska torkade örter ger ett mineraliskt, härligt torrt vin med fin fyllighet.

ovanliga druvor - blåa druvor

Ovanliga druvorFrappato

Som vanligt är det Sicilien som även presenterar nästa druva, Frappato och man kan kalla dessa viner för ”sicilianska finviner”. Fokus ligger igen på de vulkaniska jordarna så tt det nästan verkar som om Etna har monopol på vinodling för här händer det stora saker med den inhemska druvan Frappato. Sicilien står för över 85 % av den globala arealen.

Frappatos ursprung förblir ett mysterium. Den sägs vara en nära genetisk släkting till Sangiovese, men annars så vet man väldigt lite om druvan.

Idag är Frappato en viktig del på de flesta vinlistorna som även den har gett en DOCG-beteckning.  

Frappato också en bra blanddruva tillsammans med andra sorter som Nerello, Nocera och Nero d’Avola.

Den viktigaste frågan med Frappato är avkastningen. Här får man fulla, massiva klasar med mogna bär en masse som ger ett mycket delikat och något parfymerat rött vin. Mandrarossa Frappato 2019 är ett prisvänligt, körsbärsfärgat, aromatiskt vin som inte är tungt på tanniner snarare påminner lite om en god Beaujolais. Vinet har hög syra och är ett mycket uppfriskande och distinkt vin som smakar vilda jordgubbar och körsbär fyllt på med lite vitpeppar, kanel och kryddnejlikor. Lagringsdugligt till tusen, sådär 5-10 år.

Ovanliga druvorMencía

Nu ska vi till nordvästra Spanien och träffa en rödvinsdruva till, Mencia. Bierzo-regionen ligger vid de böljande kullarna precis innanför Castilla y Leon och nordväst om León. Det är här som Mencia de senaste decennierna fått en revival i de röda smakfulla vinerna från Bierzo. Här har den odlats i århundraden, men idag är den definitivt en förbättrad, lågavkastande druva som växer på regionens bergsluttningsplatser. Gamla vinstockar och Bierzos dramatiska terroir och höga höjder har visat sig vara perfekta för dessa kvalitetsdrivna viner.

Man är lite osäker på sortens ursprung, men mycket tyder på Bierzo men den mycket väl ha kommit dit från Dão i Portugal då DNA-tester visat att den är identisk med den portugisiska druvan Jaen.

Mencia är en enkel, regional druvsort som odlad i större volymer och används för att göra bordsviner som tenderar att uppvisa jordnära, vegetabiliska viner med nyanser av röda och stenig mineralitet.

Guímaro Camino Real, 2019 har en livlig rödbrun färg, en relativt frisk och hög syra och snygga tanniner. Den fylliga fruktsmaken kommer från röda till svarta frukter som körsbär, blåbär och blodapelsin, taggat med färska örter som mynta eller timjan samt ett stänk av viol. Alkoholstint vin från Ribeira med måttlig syra.

Ta chansen att prova några av dessa viner eller alla, som just nu finns i tillfälliga sortimentet.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Kan Fino-viner lagras?

Ja, men ett kvalitetsvin av drivan Fino blir bara bättre men kanske bör drickas inom 5 år ändå.

Vad kan man servera för mat till Mencia-viner?

Spansk druva som kanske skulle gå bra till Ibérico skinka eller varför inte en sotad kyckling.

Vad betyder Field Blend?

Det sista vinet av druvan Menica är ett så kallat field blend vin. Det innebär att olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop.

Är Frappato samma som Nero d’Avola?

Nej, det är lätt att tro det eftersom de ofta hänger ihop i viner, blandas ihop. Men det är faktiskt 2 separata druvor.

Vad äter man till Frappato?

Gör något enkelt som raggmunk med fläsk eller varför inte bara en pizza?

Läs mer om druvor här:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.