Hem » Vin Skola » Hur gammal är en gammal vinstock?

Hur gammal är en gammal vinstock?

gammal vinstock - en klase hänger på stock

Egentligen finns det ingen klar definition på en gammal vinstock och hur gammal den bör vara för att få kallas ”gammal”.

Du har säkert hört om gamla vinstockar och kanske till och med läst och sett att det ofta på vinetiketterna står att druvorna kommer från stockar som är ‘Vieilles Vignes’ på franska viner eller på spanska viner, där de heter ‘Viñas Viejas’. I Tyskland heter det ‘Alte Reben’, och i Italien ‘Antico Vitigno’. Varje land berättar gärna om druvorna kommer från gamla vinstockar men betydelsen varierar från land till land, då många länder och vinregioner inte har någon juridisk definition. Är detta då en marknadsföringsploj? Frågan blir relevant…..

… ger en gammal vinstock bättre vin?

Om det inte finns någon klar definition på vad en ” gammal vinstock ” är, kan man då relatera vissa kvalitativa karaktärsegenskaper till vinstockens ålder? Om en producent säljer ett vin från en “vanlig” kontra en ” gammal vinstock “, förväntar man sig då en skillnad i karaktär och i kvalitet?  

gammal vinstock i skymningen

Vinstockar kan producera druvor i över 120 år men efter cirka 20 år, så börjar stockarna producera färre druvor, det vill säga att den genomsnittliga avkastningen minskar. Och det ger faktiskt mer koncentrerade och intensiva viner. Dessa viner kan bli fantastiska. Förutom att stocken med tiden producerar färre druvor så fortsätter stockarnas rötter att gräva allt djupare ner i jorden där de får en massa näring som i sin tur påverkar druvornas smakprofil och kvalitet. Eftersom tekniker och metoder för att vinodling förbättras, utvecklas och moderniseras kontinuerligt, så kan en vinproducent nu förlänga sina vinstockars livslängd bland annat genom att selektivt beskära grenar och beskära grenarna närmare stammarna.

Hur gamla är världens äldsta vinstockar?

En av de äldsta kända druvproducerande vinstockarna finns i Slovenien och 1600-talet och avkastningen ligger mellan 35-55 kg per år. De ger väldigt lite vin.  I Sydtyrolen i Italien finns stockar som är 350 år gamla och ger ca 500 flaskor varje år och oftast gör man en blend med yngre vindruvor för att helt enkelt kunna göra mer vin. Även i USA, i Kalifornien finns gamla vinstockar bland annat en Zinfandel från 1865. Och i Australien, i Barossa Valley, finns ”Old Vines” med druvan Shiraz från 1847.

Gamla stockar finns överallt i världen, i de flesta vinregioner. Så finns det något belägg att en gammal vinstock ger bättre viner?   

Ingen klar, officiell definition

Eftersom betydelsen för ” gammal vinstock ” skiljer sig från land till land, så finns det ingen generell, officiell definition hur gammal en vinstock måste vara för få kallas gammal. Egentligen beror det på olika förutsättningar i olika länder så det kommer nog att vara mycket svårt att hitta en gemensam norm.

gammal vinstock på vintern

I Europa vet vi att Phylloxera, en bladlusliknande insekt, på mitten av 1800-talet, förstörde gamla vitis vinifera vinstockar genom att döda stockarnas rötter och vanligtvis dödas vinstockar inom cirka fem år på grund av rotskador. Phylloxera förstörde faktiskt stora delar av Europas vinindustri helt under 1800-talet och då missionärer tog med rankor från Europa så spridde sig angreppen även till andra länder. Det man kan säga är ju också att de gamla vinstockarna som vi nämner ovan i Slovenien, Sydtyrolen Barossa Valley, är exempel på områden som var sjukdomsresistenta. Så det finns områden som varit isolerade och skyddade från den fruktade bladlusen, till exempel Chile och stora delar av Australien. Men det var bara så sent som 2016 som 75 procent av Colorados druvareal drabbades av den fruktade lusen.

Betydelsen ”gammal”

Gamla vinstockar verkar alltså ha haft ett tuffare liv, men de kan vara mer sjukdomsresistenta då de överlevde alla hårda som vinstockar har fått lida av, inte bara Phylloxera utan andra skadeinsekter, svampsjukdomar och virus som en allmän dålig ekomiljö eller skötsel.

Beroende på vilket land man pratar om så ett gemensamt uttryck så långt man kan komma till definition skulle kunna vara: vinranka av betydande ålder. I ett land kan detta betyda 15 år , medan man i ett annat land menar 25, 50 och ibland till och med 100 år.

gammal vinstock - vinblad

Nuförtiden har man mer kunskap och man sköter om vinstockar så att de ska ha motståndskraft mot både Phylloxera och andra sjukdomar. Man pratar ofta om ympning, men det verkar försvaga vinstocken så att den kommersiella livslängden ofta begränsas till sådär 25 till 30 år. Och det är där någonstans som man verkar sätta en gräns, i alla fall i Europa och man säger därför ofta att en gammal vinstock är gammal om den är minst 25 år gammal. Detta fast de äldsta vinstockarna i Slovenien fortfarande producerar vin efter 400 år.

Alltså: ger gamla vinstockar godare viner?

Både och. Inte heller på denna fråga verkar man kunna ge ett exakt svar. Att en gammal vinstock verkar kunna ge mer koncentrade, komplexa och djupa viner, råder det nog ingen tvekan om. Men man ska inte glömma bort att det är verkligen är möjligt att göra imponerande viner av unga vinstockar också. Ett känt sådant vin var berömda Stag’s Leap 1973 som gjordes av vinstockar som endast var 3 år gamla men ändå blev vinet en av vinnarna i den historiska blindprovningen Judgement of Paris 1976.  

Läs mer om vinstockar här:

Frågor och svar:

Finns det en klar definition på vad en gammal vinstock är?

Nej, det finns ingen klar definition på vad en gammal vinstock är.

Ger en gammal vinstock bättre vin?

En gammal vinstock kan ge mer koncentrerade och intensiva viner, men det är möjligt att göra imponerande viner av unga vinstockar också.

Hur gamla är världens äldsta vinstockar?

En av de äldsta kända druvproducerande vinstockarna finns i Slovenien och är från 1600-talet. I Sydtyrolen i Italien finns stockar som är 350 år gamla och i Australien, i Barossa Valley, finns ”Old Vines” med druvan Shiraz från 1847.

Finns det någon officiell definition på hur gammal en vinstock måste vara för att kallas gammal?

Nej, det finns ingen generell, officiell definition på hur gammal en vinstock måste vara för att kallas gammal.

Varför kan gamla vinstockar ge bättre viner?

Gamla vinstockar kan ge mer koncentrerade och intensiva viner eftersom de producerar färre druvor och rötterna gräver allt djupare ner i jorden där de får en massa näring som påverkar druvornas smakprofil och kvalitet. Dessutom kan gamla vinstockar vara mer sjukdomsresistenta.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.