Hem » Ekologiskt viner » Arbetet på vingården tar aldrig slut….

Arbetet på vingården tar aldrig slut….

Vingården - vintertid

Arbetet i vingården pågår hela året om. Många tror att vinproduktion bara handlar om glamorösa slott eller domäner, men det är mycket engagemang och hårt arbete som går in i vinodling och produktionen och det pågår under hela året, även på vintern! Nästa gång du sitter framför brasan med ett glas vin, fundera kring det slitiga men kärleksfulla arbetet som görs för att producera gott vin.

Under vintertiden är vingården ganska tyst och väldigt vacker. I alla fall de vingårdar som ligger i norra Gamla Världen, exempelvis Tyskland, Österrike eller norra Frankrike.

vingården  vinkällare

Det är tiden då vingården och vinstockarna äntligen får en efterlängtad vila. Druvorna får förstås också en chans att vila och det färdiga vinet ligger på fat för att lagras en tid.

Har du varit och besökt en vingård på vintern någon gång? Vi ser oftast grönskan i en vingård under våren, sommaren och hösten, men egentligen är vintern en bra tid att göra ett vingårdsbesök. Dels slippar man alla sommarresenärer, man undviker köerna och kan helt enkelt bara njuta av vinerna.

Den kallare perioden är även en fördel eftersom de flesta av oss dricker rött vin. Kyligt väder har länge varit en rödvinssäsong, så tänk på smakfulla röda druvor som Nebbiolo, Cabernet Sauvignon eller mustig Pinot Noir till en höstgryta. Nu kan man gå runt i vinmakarens genuina vinkällare och smaka om mysiga och fantastiska viner. Alla på vingården har mer tid för en, man har tid att prata vinerna, smaka nya viner och årgångar och man får en chans att fylla på sitt lager hemma. Dessutom det är något rofyllt och märkligt att promenera i knastrande snö genom rader med vackra vinstockar.

vingården - på sommaren

När temperaturen sjunker och dagarna blir kortare inträffar en anmärkningsvärd fysiologisk förändring i vinstockarna för att de ska klara de långa vintermånaderna.

Det man först noterar är förstås att bladen byter färg från grönt till gult och brunt för att slutligen falla till marken. Men då har vinstocken slutat sin metaboliska process och den producerar heller ingen energi genom fotosyntes utan har lagrad energi från den soliga växtsäsongen kvar i sina rötter och grenar men den tar från energiförrådet för att ge näring åt knoparna under den kommande våren.

Även om vinstockar är tuffa och ganska resistenta under alla årstider, så kan fukt och vatten inuti stockens cellvävnad frysa under vintern om det blir för kallt, vilket kan skada vinstockarna. Vinstocken märker naturligt vad som händer och slutar då med att suga upp vatten från rotsystemet och cellerna. Den vilar.

vingården - frost på stockar

Men även på vintern arbetar man i vingården för att hålla koll på miljön och hålla vingården i balans. Otåligt väntar man på att det ska börja regna så täckningsgrödorna som skyddar vinrankorna från skadedjur och angrepp kan börja växa. Ibland behöver man plantera extra täckgrödor särskilt om vingården ligger sluttande så kan man med hjälp av täckgrödor förhindra att någon erosion sker.  Det klipps, det mullas och man gödslar jorden.  

Vintern i vingården kan dock bli en dyster historia. Frosten är nog värst för en vingård på våren och senhösten, för man kan bara sia. Man vet egentligen aldrig längre med säkerhet hur vädret kommer att bli. Dessutom måste man vara väldigt flexibel, kanske tidigarelägga eller senarelägga skörden. En tidig höstfrost kan ge en obalans i druvan eller i jorden och detta kan påverka hur vinet smakar i slutändan.

Frost kan alltså få stora konsekvenser för stockarna och kan vara särskilt skadligt i den tidiga växtsäsongen när skotten är små. Tänk de senaste åren och de kalla vintrarna, hagelstormarna och vinstockar som inte klarade sig. Även när vintern övergår till vår, eller ska övergå till vår och bli varna så blev det ändå den värsta frosten under de senaste 30 åren i exempelvis Bourgogne, där vintern var synnerligen ihållande, kall och stormig.  Över en natt dog tusentals ömtåliga skott och självklart blir det mindre vin. Mycket kostsamt för vinodlare!

vingården - en vinodlare plockar druvor

Men det finns olika sätt att mildra risken med frost samt skydda vinstockarna så att inte allt hopp går förlorat. Förhoppningsvis har man redan från början valt en växtplats som sluttar med en lätt till måttlig lutning för att dränera bort kalluften bort från stockarna. Andra metoder för att skydda sig från frost är genom till exempel uppvärmning.

Det finns två olika typer av frost som kan påverka vinrankor exempelvis när kall luft sjunker och varm luft stiger för det är inte själva isen som orsakar skador på vinstockarna utan den kalla inre temperaturen i stockarna som får grenarna att brista. Även när blommorna börja knoppas kan de påverkas av en vårfrost som kan komma så sent som i maj.

Men allt vinterjobb på vingården handlar förstås inte bara om frost. På vintern beskärs stockarna för hand och det tar i allmänhet flera månader. Elektrisk beskärning om man har och vill använda, går naturligtvis lite enklare.

Ser man till vinrankan så är grenarna snarare rottinggrenar och det blir ett tufft arbete men det är viktigt för att få druvor av hög kvalitet. På våren när det blir varmare är granarna mer enkla att manövrera. Men nu klipps oönskade grenar bort från rankan för att lämna ett optimalt antal knoppar eller ”ögon” och först då kan man uppskatta vad utbytet kommer att bli under denna årgång.

Läs mer om ekologin i vingården:

Frågor och svar:

Vad innebär det att arbetet på vingården pågår hela året om?

Arbetet på vingården pågår kontinuerligt under alla årstider, inklusive vintern. Det krävs mycket engagemang och hårt arbete för att odla och producera vin.

Varför är vintern en bra tid att besöka en vingård?

Vintern är en bra tid att besöka en vingård eftersom det är lugnare och man kan undvika sommarresenärer och köer. Dessutom är det vanligt att dricka rött vin under den kallare perioden, vilket gör det till en bra tid att smaka på och köpa nya viner.

Vilka förändringar sker i vinstockarna under vintern?

Under vintern byter vinstockarna färg på bladen från grönt till gult och brunt, och bladen faller till marken. Vinstockarna slutar sin metaboliska process och producerar ingen energi genom fotosyntes. Istället lagrar de energi från den soliga växtsäsongen i sina rötter och grenar för att ge näring åt knopparna under våren.

Vilka risker och utmaningar finns det för vingården under vintern?

En av de största riskerna är frost, särskilt under våren och senhösten. Frost kan skada vinstockarna och påverka hur vinet smakar. Det kan också vara kostsamt för vinodlare om skörden minskar på grund av frostskador. Det krävs olika metoder för att mildra risken med frost, som att välja en växtplats med lätt till måttlig lutning för att dränera bort kalluften och använda uppvärmning.

Vilket arbete utförs på vingården under vintern?

Under vintern beskärs vinstockarna för hand, vilket tar flera månader. Oönskade grenar klipps bort för att lämna ett optimalt antal knoppar eller “ögon”. Detta är viktigt för att få druvor av hög kvalitet. Andra arbetsuppgifter kan inkludera att hålla koll på miljön, gödsla jorden och plantera täckgrödor för att skydda vinstockarna från skadedjur och erosion.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.