Hur påverkas vinet av klimatet?

klimatet - vingård

Klimatet och klimatförändringar har en stor påverkan när det gäller karaktären på vinet som du dricker. Vi provar och känner på skillnaden mellan var druvorna kommer ifrån.

Frågan som vi vinentusiaster alltmer undrar över är om det var ett bra eller ett dåligt år i Frankrike, Italien, Chile eller någonstans i världen som vinet kommer ifrån, eftersom nuförtiden är klimatet i ett land inte längre så tillförlitligt. Många vinregioner känner idag av både bra och dåliga effekter av klimatförändringen som självklart kan påverka vinet. Om en viss årgång är bra eller dålig eller ligger någonstans mitt emellan kan bero på otaliga naturfenomen som ofta är kopplade till klimatet. Vi får ofta frågan om klimatförändringen förändrar vårt sätt att dricka.

Men man kan säga att klimatet är utslagsgivande, inte bara för vinets karaktär från en årgång till en annan, utan den påverkar också terroiren i varje vinregion. Därför påverkas även varje vin från ett år till ett annat. Nuförtiden är klimatet allt svårare att förlita sig på för vinmakare och vinproducenter.

Varför odlas vissa druvor på en plats?

Olika druvsorter reagerar på specifikt olika sätt lite beroende på om vi pratar om varmare eller svalare vinregioner och klimatförhållanden. Om det gäller en specifik druva så det vinet bli väldigt olika i exempelvis svalare Bordeaux än det blir om druvorna odlas i ett varmare Australien. Den typiska stilen i ett Merlot-vin till exempel – eller något annat vin – skiljer sig därför självklart från vinland till vinland och till och med från vinregion till vinregion. Terroir och jord spelar också stor roll.

klimatet - grönröd druva

Klimatet påverkar också vilka druvor som man väljer att odla på en speciell plats. Många kallvädersdruvor som en tysk Riesling, till exempel, trivs ju en ett något svalare klimat som riktigt tar fram syran i vinet. Ett Rieslingvin som kommer från ett soligt och hett klimat kan däremot kännas lite plattare i smaken och sakna den där syrliga känslan.

När druvorna ska plockas är också viktigt

Vi vet ju att druvor som får mogna under hela växtsäsongen blir sötare när det får häng kvar längre på rankan. Därför att det viktigt bestämma när man bör skörda på en viss plats. Syra, balans och frukt är något som man bedömer. Så klimatförändringen påverkar även skördetider. Detta kan kännas aningen stressigt för vinmakaren när klimatet växlar så mycket som det gör. När ska man plocka av druvorna, när ska de krossas till must och hur länge behöver vinet jäsa och sedan lagras?

Idag experimenterar vingårdar och vinmakare ganska mycket med olika druvsorter och tittar på mognadsprocesser och kalkylerar tidpunkter för tillverkningsprocessen så att man kan motverka, eller i alla fall vara beredd på hagel, frost eller enorm hetta.  Man arbetar även med druvor för att se hur de mår på specifika platser och hur ett förändrat klimat på så sätt kan påverka varje druva.

Klimatet röda druvor

Även växtplatsen har

betydelse för druvan

Klimatet är helt enkelt inte tillförlitligt längre och det verkar heller inte blir bättre. Skogsbränder, rökangrepp, massiva regn eller frost är några av klimatförändringar som i stor grad påverkar druvor idag. Ett varmare klimat erbjuder mognare och kanske mer fruktdrivna viner, medan svalare klimat i allmänhet ger mer livliga, lite saltstänkta viner.

Men det är mer än bara klimatet som påverkar vinets karaktär och stil. Det kan till exempel vara att druvor påverkas av svalare vindar från hav eller att det odlas på höga höjder. Det är alltså inte bara en fråga om druvorna kommer från ett land eller ett annat eller från region eller en annan eller vilket klimat som råder här och där.

Prova druvor från olika växtplatser!

Det är kul att jämföra druvor som kommer från helt motsatta platser och klimatförhållanden. Hur smakar till exempel en Pinot Noir eller en Riesling där druvorna har helt olika förutsättningar?

Klimatet - vitt och rött i gls

Pinot Noir & Riesling

Pinot Noir från Chile eller Frankrike?

Maray Limited Edition Pinot Noir, 2020

Vinet kommer från Limarí Valley i Chile och här är klimatet är otroligt torrt här, mycket lite regn men stabilt ändå och ibland får druvorna njuta av den något svalare havsbrisen. Detta vin är saftigt med rödfruktig intensitet av körsbär, jordgubbar med örtiga inslag. Alltså ett mycket smakfullt vin och tanninerna är lite mer markerade än i den det franska vinet nertill.  

Bourgogne Rouge Pinot Noir, 2022

Vinet kommer från coolare förhållanden i Bourgogne som är den franska utmärkande regionen för ju druvan. Detta är ett elegant vin med perfekt balans. Ungdomligt förvisso men med en harmonisk blandning av kraft och finess. Stramt, med djup och balans och tanninerna är mjuka och runda och dominerar inte smaken.


Riesling från Nya Zeeland eller Tyskland?  

Saint Clair Riesling, 2023

Vinet kommer ifrån Marlborough i Nya Zeeland. Här är det torrt och en sommartorka och varma torra vindar. Vinet är i en fruktig stil, mycket frisk dominant citrussmak smak med en liten blommig sötma. Mer livligt än det tyska vinet nertill.

Leitz Eins Zwei Dry Riesling, 2022

Vinet kommer från tyska Rheingau. Här råder förstås ett svalare klimat än på Nya Zeeland, även om klimatet är utomordentligt milt, soligt, bra temperatur men med en genomsnittlig årlig nederbörd. Ett krispigt knastertorrt vin som inte har någon sötma alls. Syrligt, frisk, mineraliskt a frukter och örter.

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.