Hem » Vin & Mat » Verona bjuder på räkrisotto och Bennati Soave

Verona bjuder på räkrisotto och Bennati Soave

annatitel

Vi tycker det är spännande att höra från olika producenter och vingårdar om deras traditionella rätter som de rekommenderar till sitt vin. Först ut är Verona och Bennati Soave Classico från producenten Casa Vinicola Bennati.

Marknadschefen Anna Lora, sommelier på Vianello Wines och Cantine Bennati lagar tillsammans med sin pojkvän en underbart god räkrisotto:

”Risotto är ju en typisk rätt från norra Italien och min allra godaste risotto gör jag med räkor, citron och mandel. Den här risotton är lite mjukare i smaken, den känns fräsch och genom att man tillsätter den speciella räkbuljongen får den bra substans.

Det är en delikat risotto som inte alls är svår att laga och jag tycker att den matchar den vita Bennati Soave perfekt, eftersom det är ett friskt vin med lite sälta som kompletterar och balanserar den mjuka risotton. Bennati Soave och min risotto har ju också något gemensamt; citrusskalen påminner om vinets doft och mandlarna som är lite bittra, liknar Soavens eftersmak med de typiska noterna för Garganegadruvan. Det är nästan som om rätten är komponerad för vinet.”

Detta är Annas Räkrisotto:

  • 320g ris (gärna Avoriris)
  • c:a 12 färska räkor
  • 1 ekologisk citron
  • lite skivad mandel
  • en klick smör
  • en halv finhackad lök
  • 1 klyfta vitlök
  • olja, salt, rosépeppar
  • en kvist persilja, en stång selleri
  • vitt vin och vattenanna1

Börja med räkröran

Rengör räkor och marinera dessa i en skål med salt, olja, lite citronsaft, citronzest och rosépeppar.  Spar 1/3 del av räkröran till serveringen.

Buljongen

anna2

Häll lite olivolja i en gryta, tillsätt vitlök och 1/3 del av räkorna som ska brynas i några minuter. Tillsätt nu 3 dl vin och låt allt sjuda, tillsammans med persilja och selleri. Tillsätt vatten så att allt täcks och låt koka i c:a 20 minuter.

 

Sen kommer riset

Lägg smör i kastrullen tillsammans med den löken och bryn lite. Lägg sedan riset och låt det rosta litet ungefär 2 minuter. Låtallt sjuda och tillsätt sedan buljongen. Koka ihop allt till riset är färdigt. Eventuellt får du spä buljongen med lite vatten om det skulle behövas mer vätska.

Garnera med rivet citronskal, resten av räkröran och slutligen den skivade mandeln. Buon appetito!

anna3

Bennati Soave Classico (2114)

  • Område:  Italien Venetien
  • Alkoholhalt:  12,5 %
  • Färg: Ljusgul färg
  • Druva:  Garganega
  • Producent:  Casa Vinicola Bennati
  • Fruktig smak med inslag av persika, ananas, honung, päron och citrusskal. Doften är aromatisk och friskt grön.
  • Pris:  82 kr

Bennati Soave Classico är en klassisk, frisk och fruktig Soave från producenten Casa Vinicola Bennati  som ligger nära den vackra staden Verona. Vinet är framställt på den gröna Garganega, en druva som är vanlig i Soave och Gambellara i Veneto.

Redan i slutet på 1800-talet började familjen Bennati att producera och sälja vin, framför allt lokalt, då i de berömda halmflaskorna. 1920 registrerade företaget under namnet Cantine Bennati som idag är en av de mest välrenommerade vingårdarna i området.

Vinskolan – Love & Anna lär dig att välja vin till risotto

https://www.youtube.com/watch?v=e-xsfGG3TOQu0026feature=youtu.be

Frågor och svar:

Vilken rätt rekommenderar Verona till Bennati Soave Classico?

Verona rekommenderar räkrisotto till Bennati Soave Classico.

Vad är speciellt med räkrisotton som Verona rekommenderar?

Räkrisotton är mjuk i smaken, fräsch och får bra substans genom den speciella räkbuljongen.

Vilka ingredienser ingår i Annas räkrisotto?

Ingredienser i Annas räkrisotto inkluderar ris, färska räkor, citron, mandel, smör, lök, vitlök, olja, salt, rosépeppar, persilja, selleri, vitt vin och vatten.

Vilken druva används för att göra Bennati Soave Classico?

Bennati Soave Classico görs på druvan Garganega.

Vilken smak och doft har Bennati Soave Classico?

Bennati Soave Classico har en fruktig smak med inslag av persika, ananas, honung, päron och citrusskal. Doften är aromatisk och friskt grön.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.