4 vintips och 5 goda Tapas

I en ny undersökning tyckte de tillfrågade övervägande att de skulle välja en Rosado eller en Sherry. Inte lika många valde alternativet Rioja eller en Cava. En sherry står sig naturligtvis bra med mer robusta Tapas och ett rosévin tar inte över smaken och kompletterar fint till de mer kryddiga Tapas. Rioja matchar också bra till mer smakfulla och köttiga Tapas och de som väljer Cava tänker säkert på tapas med fisk och skaldjur.

För att fylla med tapas, se till att köpa hem lite oliver, nötter och ost. Observera att det finns goda färdigförpackade Tapas att köpa i de flesta delikatessdiskarna som innehåller både ost, kött, skaldjur. Men du kan snabbt fylla ditt tapasbord med enkla smårätter själv. Du kan med fördel välja Iberico, en lättlagrad, spansk hårdost av blandmjölk från kor, getter och får och som även finns färdigförpackad eller en bit lagrad Manchego, en goda, spansk fårosten. Med några baguetter gör du ett eget gott vitlöksbröd i ugnen. Här förslag till 5 goda matiga Tapas:
Marinerade räkor
Tina och skala en halvt kg räkor. I en skål rör du ihop 2 msk olivolja, hackad persilja, någon vitlöksklyfta och lite hackad chili, 1 msk flytande honung, salt och peppar. Rör in räkorna och marinera en stund.

Tortilla
Skiva 300 g kall, kokt potatis och 2 gula lökar. Fräs löken tills den blir mjuk. Separat steker du potatisen i några minuter, Blanda in löken i potatisen och salta/peppra. Vispa ihop 6 ägg och 1 dl mjölk som du häller i en stekpanna. Lägg potatis och lök på toppen och stek allt på svag värme. Med ett lock vänder du på omeletten och låter den steka på andra sidan. Häll över lite rosmarin eller timjan.

Ljumma fikon med Pata Negra
Värm ugnen till 175 grader. Skär och värm fikonen i halvor (en halva per person) och lägg den i en ugnsfast form några minuter. Lägg upp på tallrikar tillsammans med Pata Negra eller annan lufttorkad skinka som du tycker om. Varma vitlöks-painriche är gott till om man lägger upp skinka och ringlar lite olivolja över.

Fylld Portobello
Hacka 1 hackad lök, en liten paprika, en skiva getost, lite koriander, riven parmesan, salt peppar och blanda allt med c:a 2/3 dl ströbröd. Fördela röran i Portobellosvamparna (använd bara hatten) och ställ in i förvärmd ugn, 225° i en kvart.

Pinxos med tomater och Serrano
Skär några skivor av vitlöksbrödet och gnid in snittytan med en färsk tomat eller två. Ringla över lite olivolja. Salta/peppra. Dekorera skivorna med en bit Serrano och fäst med en tandpetare med en oliv.

Tips för att dricka till tapas:

  • Ljusgul, torr sherry: Lustau La Ina Fino (nr 8294) – 74 kr för halvflaska. Nyanserad smak och doft med inslag av mogna äpplen, macadamianötter, jäst och citrus. Serveras vid cirka 8°C.
  • Torr rosé: Avancia Rosé 2012 (nr 95282) – 129 kr. Halvfyllig rosé med fruktig, bärig smak med inslag av körsbär, hallon, blodapelsin och persika.
  • Rioja: Montelciego Gran Reserva 2004 (nr 3026) – 169 kr. Mogen, kryddig Rioja med nyanserad smak med fatkaraktär.
  • Cava: Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2008 (nr 90451) – 201 kr. Torr spansk Cava med nyanserad smak och inslag av jäst och frukt.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •