Hem » Vin & Mat » Så får du till den perfekta vinsåsen

Så får du till den perfekta vinsåsen

De flesta såserna som är baserade på vin utgår från ungefär samma princip. Därför kan det vara bra att lära sig dessa grundprinciper som du sedan kan modifiera efter egna önskemål. Här kommer en snabb steg-för-stegguide som visar hur du gör.

  • Förbered pannan
  • Tillsätt vin, fett och örter
  • Addera volym
  • Tillsätt ost
  • Justera smaken

Börja med att värma upp pannan eller kastrullen. Tillsätt olivolja, hackad lök och schalottenlök samt eventuellt morötter. Bäst resultat får du om du använder samma panna du tillagade köttet, fisken eller den vegetariska rätten i. Du kan också hälla över resterna från pannan i en liten kastrull i vilken du tänkt tillaga såsen. Därefter är det dags att tillsätta lite fler smaker. Vitlök är en klassiker, och du kan också tillsätta tärnad selleri eller någon annan smak du gillar.

När lök och annan smaksättning brynts är det dags att tillsätta vinet. Här bestämmer du utifrån vad du ska äta hur mörk eller ljus du vill att såsen ska vara. Ska du äta lättare rätter bör såsen vara ljus, och då är det såklart vitt vin eller rosé som gäller, medan mörkare såser kräver ett rödvin. Vill du göra en gräddsås funkar vilken typ av vin som helst. Du kan också spetsa såsen med något starkare som ljus eller mörk sprit eller vinäger. Nu är det också dags att bestämma om du vill att såsen ska gå åt det italienska eller franska hållet. För italiensk stil passar olivolja bäst och för fransk är det smör som gäller. Fettet tillsätts när såsen reducerats till hälften. När det gäller örter är detta steg valfritt. Väljer du att använda örter bör du vänta med att tillsätta hälften tills såsen är färdig för att de ska behålla sin fräschör.

Såvida du inte är ute efter en koncentrerad reduktion kan du därefter addera volym i såsen genom att till sätta till exempel buljong, mjölk eller grädde. Efter detta kan du tillsätta eventuell ost som exempelvis parmesan eller gorgonzola. Avsluta med att krydda och smaka av.

Frågor och svar:

Vilka grundprinciper utgår de flesta såser baserade på vin från?

De utgår från ungefär samma principer, så det är bra att lära sig dessa grundprinciper som du sedan kan modifiera efter egna önskemål.

Vilka smaker kan man tillsätta när man förbereder pannan?

Man kan tillsätta olivolja, hackad lök och schalottenlök samt eventuellt morötter. Vitlök är en klassiker, och man kan också tillsätta tärnad selleri eller någon annan smak man gillar.

Vilken typ av vin ska man använda för att göra en ljus sås?

För att göra en ljus sås bör man använda vitt vin eller rosé.

När ska man tillsätta fettet i såsen?

Fettet tillsätts när såsen reducerats till hälften.

Vilken ost kan man tillsätta i såsen?

Man kan tillsätta exempelvis parmesan eller gorgonzola.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.