Botanisk gin till gravad lax och bästa GT:n!

Gin: gravad lax

Botanisk hantverksgin har varit trendigt ett tag nu och den har hela den där komplexa smaken. Funkar bra till gin & tonic men också en gin som helt plötsligt har blivit en mångsidig och smakfull ingrediens i matlagningen.

En gin med ny trendig profil

Gin: ett glas gin och tonic

Sedan 1600-talet har vi destillerat och kryddat gin ungefär på samma sätt med mindre variationer. Men de sista åren har mindre destillerier experimenterat med kryddningen och man talar om en ny botanisk gin.

Men vad är egentligen en botanisk gin? Tänk på det nya sättet att tänka på smaker. Som exempelvis en hantverksöl där man lägger till örter och kryddor. Precis så är det med botanisk gin. Man ser bortom enbären och lägger till andra fantastiska örter och olika kryddor och får en mild och vild framtoning på ginen. Man kan göra en helt underbart fräsch gin & tonic men man kan också använda ginen till att förfina smakerna i en maträtt.

Vi ska titt på en av de läckraste ekologiska gin som lanserats sista året, Cardinal American Dry Gin (artnr 367) som är tillverkad i USA. 249 kr flaskan 700 ml. 42%.

Gin: Cardinal botanisk gin

Det här är en modern gin med ny trendig profil, en mycket torr så kallad “small-batch” gin som produceras av mikrobryggeriet Southern Artisan Spirits(SAS) i North Carolina med destilleri i Appalacherna i North Carolina och Blue Ridge Mountains. Destilleriet grundades av bröderna Alex och Charlie Mauney 2010 och deras destilleri är inhyst i gammelfarfars gamla kvarn.

Cardinal Gin är mycket karaktäristisk för den här nya, moderna ginstilen. Den är fräsch, frisk, tänk lite bredare än den klassiska ginen med sin starka enbärsarom. Här hr man experimenterat och fått fram ett tydligt perspektiv på modernt, stiligt, botaniskt!  Tänk en mix av ett flertal mysiga örtväxter, kryddor och botaniska ingredienser som läckra toner av grönmynta, angelika, kardemumma, lakrits, fänkål, koriander, mynta, apelsinskal, aprikoskärnor, nejlika och även lite enbär. Man känner en liten söt och mild ton i gommen som blir lite nötig efterhand som den utvecklas och avslutas mycket fräscht med färsk mynta.

Här har man verkligen lyckats med att få till en häftig fusion av en modern ren smak men som även har lite av det traditionella enbäret. Allt det här skapar en mycket aromatisk och komplex gin som verkligen ligger i tiden.

Cardinal Gin kan du idag få i 107 Systembutiker över hela Sverige, men den kan även beställas.

En gin som uppmanar till att experimentera

Detta är en gin som inte bara alla bartenders älskar eftersom de kan skapa de nya trendiga, botaniska drinkarna och göra en GT med nya schysta smaker i tonicen … även du som gillar att experimentera i köket kommer att bli salig!  Har du provat att grava laxen själv? Du märker att du får en gravlax som känns både modern och annorlunda! Det blir en sådan skillnad i smaken. Här får du recept på hur du gravar en lax med gin och rödbeta, en rätt som både kan bli en läcker sommarsallad men även passar på julbordet!  Men var ute i god tid, gärna 2-3 dagar innan du vill äta en!

Gin: gravad rödbetslax

Sallad på rödbets- och gingravad lax

Förbered laxen

  • 8-10 skivor laxfilé
  • 2-3 färska rödbetor, skalade
  • 1 citron, riv skalet
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl gourmetsalt
  • 1 msk dillfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • lite malen svartpeppar
  • 1 dl Cardinal botanisk gin

Grava laxen i 78 timmar så här:

Riv rödbetorna och rör ihop med alla kryddfrön, citronskal, socker, peppar och salt.

Lägg rikligt och flera lager av plastfolie, både tvärs och kors, i en stor form så att det hänger över rikligt åt alla sidor.

Lägg i ungefär halva rödbetsblandningen som ett bottenlager och droppa över hälften av ginen.

Lägg på laxfiléerna och sprid resten av rödbetsblandningen på toppen och droppa över resten av ginen.

Vik över folien och packa allt så tätt du bara kan.

Låt stå 2 till 3 dygn i kylen. Vänd laxen ibland. När laxen släpper vätska, töm bort efterhand.

När laxen är gravad, skrapa av rödbetsblandnigen ordenligt, skölj sedan med kallt vatten och torka väl.

Dressing

  • 1 dl råsocker
  • 1 dl kapris
  • 1 citron, pressad
  • 3 msk olivolja
  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • färsk dill

Gör en dressing med sockerlag genom att smälta sockret i 2 msk vanligt vatten över låg värme. Koka sedan upp blandningen så att vätskan karamelliseras lite. Tillsätt olja, citronsaft och kapris.

Skär laxen snyggt långa bitar som du rullar ihop och lägger på en serveringsskål. Droppa över dressingen. Garnera med rödlök, dillkvistar, citron och kapris.

Vår optimala GT med modern twist!

Gin: 2 gin & tonic

Här använder vi en exceptionellt god tonic vatten till Cardinal Gin. Vi tycker om den fräsch och friska smaken av Fever-Tree Elderflower Tonic finns att köpa i välsorterade matbutiker. I föredrar deras Elderflower Tonic men även de andra sorterna fungerar fint. Det vi är ute efter här är en GT med en snygg, modern smak.

Gin tonicvatten

Tonicen är lite blommig och har en söt ton, men tillsammans med den botaniska Cardinal Gin dämpar kryddorna det söta och skapar en mycket fluffig och cool drink om är uppfriskande och mycket fräsch!

  • 4 cl Cardinal ”small-batch” botanisk gin

Börja med att hälla upp ginen och använd gärna en hög tumblare som ger en friskare framtoning eftersom du kan blanda i mer tonic vatten.

  • Is – använd gärna iskross, men jobba snabbt eller frys ner tonic vatten till isbitar som du sen krossar, så vattnas inte drinken ut.

Häll direkt på en iskall nyöppnad tonic så att du får så mycket kolsyra som möjligt!

  • Citron- eller limeskiva? E smaksak. Båda fungerar alldeles utmärkt!

Vi matchar dessutom kryddorna i ginen med en kvist rosmarin. Men du kan ta timjan, basilika eller någon annan färsk favoritkrydda.

.

.

.

Fler recept med vin och andra drycker:  

Cardinal American Gin

En god och smakrik hantverksgin från USA, passar väldigt bra även i drinkar.

Artikelnummer: 36701

Typ: Gin, Sprit

Land: USA

Alkohol: 42 %

Pris: 399 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna