Botanisk hantverksgin har varit trendigt ett tag nu och den har hela den där komplexa smaken. Funkar bra till gin & tonic men också en gin som helt plötsligt har blivit en mångsidig och smakfull ingrediens i matlagningen.

En gin med ny trendig profil

Gin: ett glas gin och tonic

Sedan 1600-talet har vi destillerat och kryddat gin ungefär på samma sätt med mindre variationer. Men de sista åren har mindre destillerier experimenterat med kryddningen och man talar om en ny botanisk gin.

Men vad är egentligen en botanisk gin? Tänk på det nya sättet att tänka på smaker. Som exempelvis en hantverksöl där man lägger till örter och kryddor. Precis så är det med botanisk gin. Man ser bortom enbären och lägger till andra fantastiska örter och olika kryddor och får en mild och vild framtoning på ginen. Man kan göra en helt underbart fräsch gin & tonic men man kan också använda ginen till att förfina smakerna i en maträtt.

Vi ska titt på en av de läckraste ekologiska gin som lanserats sista året, Cardinal American Dry Gin (artnr 367) som är tillverkad i USA. 249 kr flaskan 700 ml. 42%.

Gin: Cardinal botanisk gin

Det här är en modern gin med ny trendig profil, en mycket torr så kallad “small-batch” gin som produceras av mikrobryggeriet Southern Artisan Spirits(SAS) i North Carolina med destilleri i Appalacherna i North Carolina och Blue Ridge Mountains. Destilleriet grundades av bröderna Alex och Charlie Mauney 2010 och deras destilleri är inhyst i gammelfarfars gamla kvarn.

Cardinal Gin är mycket karaktäristisk för den här nya, moderna ginstilen. Den är fräsch, frisk, tänk lite bredare än den klassiska ginen med sin starka enbärsarom. Här hr man experimenterat och fått fram ett tydligt perspektiv på modernt, stiligt, botaniskt!  Tänk en mix av ett flertal mysiga örtväxter, kryddor och botaniska ingredienser som läckra toner av grönmynta, angelika, kardemumma, lakrits, fänkål, koriander, mynta, apelsinskal, aprikoskärnor, nejlika och även lite enbär. Man känner en liten söt och mild ton i gommen som blir lite nötig efterhand som den utvecklas och avslutas mycket fräscht med färsk mynta.

Här har man verkligen lyckats med att få till en häftig fusion av en modern ren smak men som även har lite av det traditionella enbäret. Allt det här skapar en mycket aromatisk och komplex gin som verkligen ligger i tiden.

Cardinal Gin kan du idag få i 107 Systembutiker över hela Sverige, men den kan även beställas.

En gin som uppmanar till att experimentera

Detta är en gin som inte bara alla bartenders älskar eftersom de kan skapa de nya trendiga, botaniska drinkarna och göra en GT med nya schysta smaker i tonicen … även du som gillar att experimentera i köket kommer att bli salig!  Har du provat att grava laxen själv? Du märker att du får en gravlax som känns både modern och annorlunda! Det blir en sådan skillnad i smaken. Här får du recept på hur du gravar en lax med gin och rödbeta, en rätt som både kan bli en läcker sommarsallad men även passar på julbordet!  Men var ute i god tid, gärna 2-3 dagar innan du vill äta en!

Gin: gravad rödbetslax

Sallad på rödbets- och gingravad lax

Förbered laxen

  • 8-10 skivor laxfilé
  • 2-3 färska rödbetor, skalade
  • 1 citron, riv skalet
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl gourmetsalt
  • 1 msk dillfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • lite malen svartpeppar
  • 1 dl Cardinal botanisk gin

Grava laxen i 78 timmar så här:

Riv rödbetorna och rör ihop med alla kryddfrön, citronskal, socker, peppar och salt.

Lägg rikligt och flera lager av plastfolie, både tvärs och kors, i en stor form så att det hänger över rikligt åt alla sidor.

Lägg i ungefär halva rödbetsblandningen som ett bottenlager och droppa över hälften av ginen.

Lägg på laxfiléerna och sprid resten av rödbetsblandningen på toppen och droppa över resten av ginen.

Vik över folien och packa allt så tätt du bara kan.

Låt stå 2 till 3 dygn i kylen. Vänd laxen ibland. När laxen släpper vätska, töm bort efterhand.

När laxen är gravad, skrapa av rödbetsblandnigen ordenligt, skölj sedan med kallt vatten och torka väl.

Dressing

  • 1 dl råsocker
  • 1 dl kapris
  • 1 citron, pressad
  • 3 msk olivolja
  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • färsk dill

Gör en dressing med sockerlag genom att smälta sockret i 2 msk vanligt vatten över låg värme. Koka sedan upp blandningen så att vätskan karamelliseras lite. Tillsätt olja, citronsaft och kapris.

Skär laxen snyggt långa bitar som du rullar ihop och lägger på en serveringsskål. Droppa över dressingen. Garnera med rödlök, dillkvistar, citron och kapris.

Vår optimala GT med modern twist!

Gin: 2 gin & tonic

Här använder vi en exceptionellt god tonic vatten till Cardinal Gin. Vi tycker om den fräsch och friska smaken av Fever-Tree Elderflower Tonic finns att köpa i välsorterade matbutiker. I föredrar deras Elderflower Tonic men även de andra sorterna fungerar fint. Det vi är ute efter här är en GT med en snygg, modern smak.

Gin tonicvatten

Tonicen är lite blommig och har en söt ton, men tillsammans med den botaniska Cardinal Gin dämpar kryddorna det söta och skapar en mycket fluffig och cool drink om är uppfriskande och mycket fräsch!

  • 4 cl Cardinal ”small-batch” botanisk gin

Börja med att hälla upp ginen och använd gärna en hög tumblare som ger en friskare framtoning eftersom du kan blanda i mer tonic vatten.

  • Is – använd gärna iskross, men jobba snabbt eller frys ner tonic vatten till isbitar som du sen krossar, så vattnas inte drinken ut.

Häll direkt på en iskall nyöppnad tonic så att du får så mycket kolsyra som möjligt!

  • Citron- eller limeskiva? E smaksak. Båda fungerar alldeles utmärkt!

Vi matchar dessutom kryddorna i ginen med en kvist rosmarin. Men du kan ta timjan, basilika eller någon annan färsk favoritkrydda.

.

.

.

Fler recept med vin och andra drycker:  

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy