Hem » Vin Fakta » Olivolja och vin populäraste semestersouvenirerna

Olivolja och vin populäraste semestersouvenirerna

Några av de populäraste souvenirerna som svenskarna tar med sig hem från utlandsresan är ätbara. Olivolja, lokala viner och kryddor är några av de vanligaste varorna som packas ner i resväskan för att sedan avnjutas på hemmaplan. Det visar Vings resepanel där 17 453 personer svarat på frågor om semester.

I Sverige har intresset för matprogram och kokböcker alltid varit stort och trenden håller i sig. Även under semestern märks vårt stora intresse för mat och matlagning, genom inköpen av mat och kryddor som packas ner i resväskan för att sätta extra piff på maten hemma.

Väl hemma efter en härlig semester längtar man ju ofta tillbaka till maten, kulturen och sköna dagar med sol och bad. Jag köper gärna med mig lokala matprodukter hem för att återuppleva lite av semesterkänslan och det tror jag gäller för väldigt många svenskar, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Vilka matsouvenirer är det då som turisterna tar med sig hem efter semestern (fler svar var möjliga):

1.Olivolja från trakten 44 procent
2.Lokala viner 41 procent
3.Kryddor 31 procent
4.Ostar (ex manchego, halloumi, parmesan) 19 procent
5.Likörer från trakten 18 procent
6.Oliver 13 procent
7.Lokala spritsorter 13 procent
8.Nötter (ex valnötter, pinjenötter) 10 procent
9.Olika skinkor (ex patanegra, parmaskinka) 9 procent
10.Lokala såser (ex mojo rojo från Kanarieöarna) 6 procent

Ett tips är att kontrollera tullreglerna innan inköpen görs. Från t.ex. Fjärran östern finns en rad restriktioner och som mest får två liter olivolja packas ner i väskan, med hänsyn till flygsäkerheten.

Om Resepanelen:
Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 17 453 personer. Undersökningen genomfördes i maj 2017. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

Ving är en av Sveriges ledande researrangörer med resor till fler än 400 resmål i över 50 länder. Här kan du läsa mer om Vings resepanel och anmäla dig till panelen som gör olika enkäter 4-6 ggr per år.

Frågor och svar:

Vilka är några av de vanligaste souvenirerna som svenskarna tar med sig hem från utlandsresan?

Olivolja, lokala viner och kryddor är några av de vanligaste varorna som packas ner i resväskan.

Varför tar svenskarna med sig matoch kryddsouvenirer hem från semestern?

För att återuppleva lite av semesterkänslan och för att sätta extra piff på maten hemma.

Vilka är de tre vanligaste matsouvenirerna som turisterna tar med sig hem?

Olivolja från trakten, lokala viner och kryddor.

Vilket tips ges angående tullregler vid inköp av matsouvenirer?

Att kontrollera tullreglerna innan inköpen görs.

Vad är Resepanelen?

Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Swell Season Sauvignon Blanc 2022
Swell Season Sauvignon Blanc 2022
Pris:171 :-
Artikel nr:9301901
Smak ekfat, krusbär, päron, svarta vinbär, ungdomlig, nyanserad, ananas, aromatisk, grillad citron
Arom ananas, ekfat, krusbär, nyanserad, päron, svarta vinbär, ungdomlig, aromatisk, grillad citron
Färg blek, gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
grönsaker
Mer information
SortimentTillfälligt sortimentetÅrgång2022DruvorSauvignon BlancAlkohol12 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.