Några av de populäraste souvenirerna som svenskarna tar med sig hem från utlandsresan är ätbara. Olivolja, lokala viner och kryddor är några av de vanligaste varorna
I Sverige har intresset för matprogram och kokböcker alltid varit stort och trenden håller i sig. Även under semestern märks vårt stora intresse för mat och matlagning, genom inköpen av mat och kryddor som packas ner i resväskan för att sätta extra piff på maten hemma.
– Väl hemma efter en härlig semester längtar man ju ofta tillbaka till maten, kulturen och sköna dagar med sol och bad. Jag köper gärna med mig lokala matprodukter hem för att återuppleva lite av semesterkänslan och det tror jag gäller för väldigt många svenskar, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.
Vilka matsouvenirer är det då som turisterna tar med sig hem efter semestern (fler svar var möjliga):
2.Lokala viner 41 procent
3.Kryddor 31 procent
4.Ostar (ex manchego, halloumi, parmesan) 19 procent
5.Likörer från trakten 18 procent
6.Oliver 13 procent
7.Lokala spritsorter 13 procent
8.Nötter (ex valnötter, pinjenötter) 10 procent
9.Olika skinkor (ex patanegra, parmaskinka) 9 procent
10.Lokala såser (ex mojo rojo från Kanarieöarna) 6 procent
Ett tips är att kontrollera tullreglerna innan inköpen görs. Från t.ex. Fjärran östern finns en rad restriktioner och som mest får två liter olivolja packas ner i väskan, med hänsyn till flygsäkerheten.
Om Resepanelen:
Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 17 453 personer. Undersökningen genomfördes i maj 2017. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.
Ving är en av Sveriges ledande researrangörer med resor till fler än 400 resmål i över 50 länder. Här kan du läsa mer om Vings resepanel och anmäla dig till panelen som gör olika enkäter 4-6 ggr per år.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Artikelnummer: 2298
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Frankrike, Rhone
Alkohol: 14 %
Pris: 135 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET