De bästa kockarna vet att en liten skvätt vin i maten förhöjer smaken, oavsett du lagar för finmiddagen eller till vardags. Vin har faktiskt använts sedan romartiden för att ge en något extra syrlig, mustig smak i maten. Duktiga kockar använder ofta vin istället för vatten, exempelvis i en snygg pastasås, för att karamellisera löken  och göra den extra läcker eller för att ge lite lyxig stuns till ankan.


Snabbmeny för denna artikel

Två sätt att använda vin i maten!

Karamelliserad lök …

… är så enkelt att göra med en skvätt matvin. Du kan sedan slösa med deb söta löken på en grillad kyckling, på en hamburgare eller som här, på en skiva bröd med getost.

Karamelliserade lökar i vin

För att göra en ordentlig portion tar du 1 msk olivolja, 3 dl mycket tunt skivad lök, 1,5 dl vitt vin, 2 msk soja, lite socker, lite salt och lite peppar.
Stek lök på medelhög värme i 5 minuter utan att den bränns vid, så rör om under tiden. Sänk värmen rejält och låt allt steka på med soja, matvin och kryddor. Reducera sedan så att endast den karamelliserade löken återstår i pannan. Det tar ca 10 minuter.


Marinarasås…

… kan du göra i stora lass och frysa ner till pasta, grytor, bruschetta eller som bas i en god tomatsoppa.

En skvätt Chianti i pastasåsen ger en genuin italiensk touch till maten. En god marinarasås gör du på selleri, morötter, lök, vitlök, krossade tomater och kryddor som 1 msk socker, lite persilja, salt, peppar, lagerblad, basilika med mera. Låt alla hackade ingredienser fräsa, i med tomaterna, sockret och 1,5 dl Chianti samt alla kryddor. Låt det stå och puttra i minst en halvtimma och som mest på mycket låg värme i över en timme. Gudagott!

Marinara sås med chianti

Vinjournalens tips på prisvärt matlagningsvin från systembolaget


Produktbild för Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Ungdomligt och kryddigt med fruktiga toner visar hur eleganta de snygga toscanavinerna verkligen kan bli. Här hittar vi körsbär, kanel, skogshallon, pomerans, kakao och pinjenötter.

Italien | Toscana | Art 3097 | Fattoi | 259:-


Här är 6 knep för hur man väljer matvin

  • Du kan tryggt köpa ett av de billigare vinerna för att ha i kylen och ta till när du behöver. Även om vinet är så surt att du aldrig skulle kunna tänka dig att dricka det ur ett glas, så kan vara helt lugn. I den färdiglagade maten kommer du inte att märka något.
  • Vill du lägga lite extra krut på maten kan du förstås hälla i en klunk av samma finvin som du kommer att servera till maten.
  • Tänk på att det tar mycket längre tid än du tror för alkoholen att koka bort. Efter cirka 15 minuter kommer alkoholhalten i din sås att vara reducerad till ca 40%. Så lagar du med matvin, så räkna med att koka länge.
  • Vin håller nästan i evighet i kylen. Man kan ha vin i kylskåpet i veckor, ja till och med månader. Får du fler slattar över av exempelvis rödvin, så häller du bara på det i samma flaska. Personligen har jag aldrig fått ett trist resultat med ”gammalt” vin.
  • Tänk på att det finns alkoholfritt matlagningsvin som är en ersättning för vin och ibland för vinäger. Du hittar det på olja/vinäger-hyllan i matbutiken. Exempelvis tillverkar stora varumärken som Winborgs och Zeta både rött och vitt matlagningsvin som är faktiskt är riktigt gott!
  • Ett bonustips kan vara att fundera på att kanske laga med starkvin eller destillerad sprit också. Prova sherry, madeira, whisky eller vermouth.

Bildgalleri – Matlagningsvin

Frågor och svar

Vad kännetecknar ett bra matlagningsvin?

Ett matlagninsvin är reducerat för att minska alkoholhalten och öka smakkoncentrationen.

Hur väljer jag rätt matvin?

Välj ett vin med mycket smak och hög fruktsyra. Se upp med fatlagrade viner då de kan ge en bitter smaknyans.

Hur väljer jag rätt matlagningsvin Systembolaget?

Välj ett billigt och smakrikt vin med mycket syra och en låg alkoholhalt.

Går det att använda alkoholfritt vin i matlagning?

Det går alldeles ypperligt; det är snarare en fördel då du inte behöver vänta på att alkholen ska koka bort.

Hur väljer jag rätt matlagningsvin alkohol?

Här finns det egentligen inget rätt eller fel. Du kan krama ut det sista ur en bag-in-box, en skvätt av vinet du serverar till maten eller det billigaste vinet du hittar i vinhyllan. Smakrikt och mycket fruktsyra är en fördel.

Här kan du läsa mer om matlagning med vin och sprit:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy