I Sverige är vi dåliga på att dricka cider, än mindre att laga mat med cider. Men i många andra länder är cidern populär både på vintern som varm, kryddad dryck eller på sommaren som ett läskande bubbligt alternativ. Du läste väl artikeln som vi skrev om Jane Peyton som är pommelier, en sommelier fast för äpplen?
En naturlig, äkta cider av äpplen har en sötma som faktiskt förhöjer och ger smak till mat och kan användas till koka grönsaker i, göra en läcker saftig sås sky eller glaze till fisk, kyckling och den nämns ofta som ett sätt att piffa upp en rätt.
Vi ska laga en kyckling fricassée och använda en distinkt och naturlig cider som du kan hitta på Systembolaget. Läs gärna om det intressanta Schneewittchen-projektet nedan!
Till fricasséen rekommenderar vi druvor och vinstilar som du kan läsa om här!
Schneewittchen Cidre | SB1830 | Tyskland | 69 kr

1953 grundades framiljeföretaget Schneewittchen Cidre Dürr Fruchtsaftkellerei und Getränkevertrieb i vackra Schwarzwald nära Schweiz och Frankrike och ett område där det sedan urminnestider har funnits äpplen och päron i folks trädgårdar. Det har även funnits rikt med frukt på fruktodlingar. Sedan har frukten som inte plockats av för att göra cider eller för att ätas, fallit ner på marken och ruttnat. Numera är Schneewittchen ett projekt där man bevarar frukten. Alla familjer som har fruktträd kan vara med. I princip det enda de behöver göra är att klippa gräset runt träden. Man behöver inte ens gödsla eftersom man producenten Dürr varken vill ha kemiska gifter eller konstgödsel i äpplena. När det är dags att skörda kommer producenten och plockar av äpplena. På så sätt går väldigt lite frukt till spillo. Det enda man tillsätter är lite kolsyra innan saften buteljeras. Alkoholhalt 4%.
Schneewittchen Cidre är mycket god och fruktig och har endast en liten naturlig sötma. Denna cider är mycket fint balanserad mellan sötma och de syrliga äppeltonerna. Här finns även toner av honung och apelsin. En mycket fräsch cider!
Kyckling fricassée med bacon
Vi lagade detta på 2 hela kycklingar och använde resterna i våra matlådor och använde 4%-ig cider.
- 2 hela kycklingar delas i 8-10 större delar inkl ben
- 1 paket (140 g) rökt strimlad bacon, skivad i mindre bitar
- 4 schalottenlökar, skivade
- 1 kartong (250 g) kastanjechampinjonger, delade i kvartar
- 1 kartong cocktailtomater (kvartade men spar 8 st)
- 1 selleristjälk finhackad
- 4 msk vetemjöl
- 500 ml Schneewittchen cider (ca ¾ dels flaska)
- fond kycklingbuljong
- 1,5 dl fet grädde
- Kryddor: 2 lagerblad, 3 kvistar timjan, 2 msk stark dijonsenap, storbladig persilja, salt och malen svartpeppar
- olivolja
Värm olivolja i din största gryta, så pass stor att du får plats med allt tills slut. Krydda kycklingen och stek den brun i partier. Ställ sedan åt sidan. Minska värmen och stek bacon. Ställ åt sidan med kycklingen.

Stek schalottenlök och selleri i kastrullen tills löken är mjuk.
Tillsätt svampen och de delade tomaterna, fortsätt steka 4.5 minuter. Tillsätt mjölet och rör om och rör sedan i cidern. Lägg i lagerbladet och koka allt tillsammans.
Innan du lägger tillbaka kyckling och bacon. Salta, peppra och krydda med timjan och lite hackad persilja. Täck med lock och låt koka i 1 timme. Håll ett öga på under tiden och spä med lite vatten efter behov. Kycklingen ska vara mör och lossna från benen. Lyft försiktigt över kycklingen på en talrik och täck med matfolie.
Tillsätt grädde och senap till såsen, krydda till smak och lägg tillbaka kycklingen.
Servera ur grytan och garnera med persilja, de sparade hela cocktailtomaterna. Servera ris eller pasta till och njut tillsammans med ett glas cider!
Lite fler tips på kyckling och viner?
- Krämig kyckling med torr Soave
- GW:s vita och kyckling med ostfyllning
- Höstgryta med kyckling, kastanjer och Pinot Noir