Hem » Vin & Mat » Har du provat georgiska viner?

Har du provat georgiska viner?

geogiska viner omslag mat

Georgiska viner är unika. Georgien är ett av världens äldsta vinländer. Hur smakar vinerna och vad äter man till?

Hur ser Georgiens framtid ut när det gäller vinproduktion med en så stark vintradition och unika terroirer? I Georgien började man göra vin redan för ca 6 000 år sedan och landet har haft både med- och motgångar i sin vinproduktion.

Under många år var Georgien under sovjetisk kontroll och man planterade tusentals vingårdar. Kvaliteten var si och så. I slutet av 1980-talet såg man dock en dramatisk omvälvning i Sovjetunionens inställning till vin. Georgien blev självständig Republik 1991.

Idag är Georgien också starkt förknippat med både gamla produktionstekniker som lagringen i lerkärl, qvevri, eller forntida amforor, som antingen grävs ner i marken eller lagras i vinkällare för att temperaturen ska vara jämn. Det är ett litet antal vinmakare som använder denna gamla metod fortfarande och de flesta av dessa qvevri-producerade viner är naturviner, det vill säga de har gjorts utan mänsklig inblandning och de kan smaka antingen “konventionellt” eller ganska annorlunda.

Så landets vintraditioner är starka och man har fantastiska jordar för vin, en terroir som säkert de flesta vinländerna skulle bli avundsjuka på. Hur Georgiens framtid kommer att se ut när det gäller vinproduktion, beror på hur stort intresset i vinvärlden är för georgiska viner.

Nu börjar faktiskt även Georgiens viner bli rätt så populära världen över och även i Sverige.

Se en film om Georgien!

Georgiska viner och druvor

I Georgien finns det minst 525 lokala druvor men ca 40 för används idag för kommersiell vinproduktion. De viktigaste vindruvorna är den röda antika druvsorten Saperavi och den vita druvan Rkatsiteli men man odlar även ett antal andra etablerade sorter som de röda Alexandrouli, Aladasturi, Ojaleshi och Usakhelauri och de vita Chinuri och Mtsvane.

Druvan Saperavi har en djup färg och tillhör en liten grupp druvsorter som kallas för teinturier-druvor. “Teinturier” betyder “färgning” på franska. Den har ett rött skal men även fruktköttet inuti är rött, vilket gör den något unik. De flesta andra röda druvor har ett klart fruktkött. Hos teinturier-druvor blir själva vinmusten också röd och den blir ännu mörkare i färgen när den kommer i kontakt med skalen. Saparavi lämpar sig därför perfekt även som blanddruva.

Saparavi innehåller dessutom pigmentet antocyanin, som har kraftfulla antioxidantegenskaper. Detta är en tålig druva, den tål kallare väder, kan växa på höga höjder och är mycket uttrycksfull för sin terroir. Saperavi är också en högavkastande sort, men den kan leverera bra kvalitet även när skörden är hög. Saperavi-viner är kraftfulla och robusta och har ofta jämförts med Cabernet Sauvignon.

Varför inte prova ett georgiskt vin ?

georgiska viner - vinet Saparavi

Vi ska koncentrera oss på druvan Saperavi som vinet GRW Saperavi 2019 till 100% är gjort av. Denna rökiga, intensivt fylliga druva utmärker sig i detta fruktiga vin för sin bläckiga violetta färg med fräscha toner av vilda bär i doften. Vinet ger en saftig i smak med inslag av mörka plommon, granatäpple, syrliga moreller som tillsammans med svartpeppar och svarta oliver ger ett fint avslut med inslag av choklad innan de mjuka tanninerna tar över.

Fylliga GRW Saperavi 2019 har lagrats i 5 månader på gamla ekfat så man känner toner av murrigt cederträ. Vi rekommenderar att dekantera minst en timme före servering så att smakprofilen öppnar sig ordentligt. Självklart kan du lagra vinet under bra förhållanden i upp till 5 år. Vinet har en fin balans och nyanserat är tillräckligt komplext för att kännas både unikt, spännande och lite annorlunda.

Producenten: GRW Saperavi 2019 är ett vin från familjeproducenten GRW Georgian Royal Wine i vinregionen Kakheti i Georgien. Vingården som grundades 2011 omges totalt av 70 ha vinstockar som ägs av familjen Karalashvili och vinmakaren är den erfarne Tamaz Karalashvili.

Vinet hittar du här >> GRW Saperavi, 2019 | SB-nr 2095 | 99:-

Rumpstek med baconlindade haricot verts

En perfekt rumpstek blir en extra lyxig huvudrätt tillsammans med det smakfulla vinet GRW Saperavi 2019.

Istället för att helsteka köttet, skär vi det i ganska tjocka 4 cm skivor med snedgående muskeltrådar, för att få den där riktigt, djupa mineraliska smaken. Till vår rumpstek lagar vi baconinlindade haricot verts och vitlöksdoftande råstekta potatistärningar. Så här gjorde vi: 

  • 500 g skivor amerikansk sirloin 
  • vegetabilisk olja
  • flingsalt och svartpeppar
georgiska viner rumstek

Låt köttet bli rumsvarmt, det tar c:a en timme innan du börjar steka. Förvärm ugnen till 180°. Torka köttet med kökspapper och salta ordentligt på bägge sidor. Använd gärna en gjutjärnsstekpanna eller en grillpanna. Värm på hög värme med lite olja och lägg i biffarna. Det ska ryka om pannan!  

Stek på varje sida ca 4 minuter och lägg sedan biffarna i en ugnsfast form. Pensla över lite smält smör, så att köttet blir riktigt knaprigt. Stek i ugnen en kvart. Krydda på biffarna och täck löst med folie och stek i ugnen ytterligare 10 minuter eller tills det är så genomstekt som du vill ha det. 

Baconlindade haricot verts 

För att göra de lindade baconpaketen, skär och dela haricot verts bönorna på hälften. Skär baconskivorna längs med och linda en baconskiva runt en bunt med 4 bönor. Fäst med tandpetare. Krydda med salt och peppar och ringa lite olja över varje “bönpaket” och stek dem i ugnen tillsammans med köttet. 

Råstekta potatistärningar 

  • ½ kg fast potatis 
  • vitlök 
  • salt och peppar 
  • smör och rapsolja 

Skala och skär potatisen i små tärningar. Kombinera smör och rapsolja i en stekpanna som är riktigt varm. Krydda hälften potatisen med salt och peppar. Pressa en klyfta vitlök över. Stek tärningarna i 10 minuter tills de är knaprigt bruna. Lägg i en ugnsfast form i ugnen tillsammans med köttet och baconpaketen. Stek den andra hälften av tärningarna på samma sätt. 

Bon appétit!

Frågor och svar

Vilken är Georgiens bästa vinregion?

Georgiens främsta vinregion är Kakheti med 4 250 kvadratkilometer av böljande vingårdar och 1 500 år gamla kloster.

Vad är qvevri?

Qvevri är de gamla, stora äggformade terrakotta-kärl som man jäser vinerna i vilket ger rika, strukturerade, tanniska viner. Metoden används fortfarande här och där i landet.

Är Georgien ett gamla världens vinland?

Geografiskt kommer gamla världens viner från Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Platser som bland annat Bulgarien, Kroatien, Armenien, Georgien anses alltså vara ett gamla världens vinland.

Anses Saperavi som ett bra vin?

Som i Frankrike görs georgiska viner oftast av en blandning av två eller flera druvsorter och man gör söta, torra, halvtorra, halvsöta, mousserande och starkviner.

Finns det sött vin i Georgien?

Som i Frankrike görs georgiska viner oftast av en blandning av två eller flera druvsorter och man gör söta, torra, halvtorra, halvsöta, mousserande och starkviner.

Läs om dessa gamla vinländer:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.