Hem » Vin Fakta » Fantastiska nya vinregioner på G!

Fantastiska nya vinregioner på G!

nya vinregioner - indisk vinarbetare i en vingård

Har du pejl på vilka nya vinregioner som trendar eller kommer att trenda i snar framtid och nya vinregioner som man bör hålla ögonen på?

Vi pratar alltid om Gamla Världen och Nya Världen, där Gamla Världens viner tillverkas i regioner och länder där druvsorterna har sitt ursprung, antingen i Europa och i Mellanöstern, tänk Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Grekland, Israel, Ungern, Libanon är några länder som ska betraktas som Gamla Världen. Med länder som klassificeras som Nya Världen menar vi USA, Australien, Sydafrika, Chile, Argentina, Nya Zeeland, Japan som lysande exempel. Härifrån kommer viner som populära hos oss – viner antingen av lokala druvor eller med klassiska Gamla Världens druvor, för här importerar in man druvor och produktionen började ganska sent i tiden.  Men rent krasst är det ju så att Gamla Världens länder som Georgien, Grekland, Ungern och Libanon gör viner som fortfarande är ganska okända för oss fastän de gjort goda viner i tusentals år. Så egentligen kanske det är dags att skämtsamt kalla vissa vinländer för Nya Gamla Världen? Och andra länder för Nyaste Nya Världen?

Nya vinregioner dyker hela tiden upp runt om i världen trots att restaurangernas vinlistor ofta innehåller säkra kort, viner från Bordeaux, Bourgogne, Champagne och kanske lite Riesling. Tänk på att det krävdes en känd blindprovning 1976, The Judgement of Paris, för att vinkännare i Europa skulle få upp ögonen för viner från Kalifornien.

nya vinregioner - Kanada Okanagan Valley
Kanada: vingårdar i Okanagan Valley

Gammalt kan bli nytt

Det tar många säsonger, år, ja, till och med decennier, för att ett vinland ska bli ett land att räkna med och producera riktigt goda och eftertraktade viner som dels är attraktiva för att kunna exportera och som har en förfinad smakprofil och inte minst en bra lagringspotential.

Men med snabb, modern teknik, framväxande ekonomier och inte minst klimatförändringarnas ritar om den traditionella vinkartan, så lär vi nu känna goda viner som kommer från exempelvis Mexiko, Kanada, Israel och Brasilien, bara för att nämna några ”nya” vinländer. För vi har ju ”gamla” vinregioner som i framtiden på grund av extremklimat-svängningar av värme, torka, bränder och kanske hagel på sommaren, kanske inte kan fortsätta göra de viner som vi är vana vid.

En del vinländer och regioner har vi redan skrivit om och du hittar artiklarna på länkarna längst ner. Visst vore det spännande att också lära känna några nya, gamla fast okända, vinländer och några nya vinregioner lite bättre? Vi pekar på några länder som man nog ska ögonen på de närmaste åren.

Kanada

Till de främsta vinregioner i Kanada hör Niagara i södra Ontario och Okanagan Valley i British Columbia, som faktiskt är en av de mest prestigefyllda vinregioner här. Nära och likt Washington i USA har man torrt, nästan ökenliknande klimat året om, samtidigt en fantastisk miljö med tallskogar och fruktträd och Lake Okanagan hjälper till att skydda vinstockarna från hårda vintertemperaturer.

Lake Erie North Shore, men även i Quebec, Prince Edward County i Ontario och i Nova Scotia producerar också  utmärkta viner. I Kanada finns totalt på 626 vingårdar och de växer fram överallt, även i ganska kalla zoner, så länge som mark och klimat tillåter odling av vinstockar. Okanagan Valley i British Columbia odlas idag druvor som Pinot Noir och Riesling. Mer söderut hittar man de röda Bordeaux-druvorna Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon på ett sätt som man inte har sett tidigare.

nya vinregioner - vindruvor sorteras av indiska arbetare i Bangalore
Vindruvor sorteras av indiska arbetare i Bangalore, Indien

Indien

Indien har egentligen en vintradition sedan länge, men produktionen av premiumvin är i sin linda. Värmen och luftfuktigheten dikterar var man kan odla druvor i Indien, men då får man stora skördar som måste beskäras under hela året. Inspirationen hämtar man ofta från Italien och Frankrike. Nya vinregioner och vingårdar i Indien finns i tempererade klimatet i nordvästra Punjab till södra delstaten Tamil Nadu.

Större vinproducerande områden är Maharashtra, Karnataka nära Bangalore och Telangana nära Hyderabad. Kul är att ett modernt vin, en Cabernet Sauvignon, nyligen väckte stort intresse internationella vintävlingar. I Indien jobbar man mycket med lokala druvor som Anabeshahi, Arkavati och Arkashyam eller Bangalore Blue (Isabella) och Gulabi (Black Muscat), förutom franska druvor, förstås.

nya vinregioner - Bolivia, höga höjder och 2 lamor
I Bolivia växer druvor på höga höjder

Bolivia

Vi kan aldrig få nog av goda sydamerikanska viner, så välkommen Bolivia! Kan kallas för Gamla Nya Välden för här har man odlat vin i 700 år, då spanska kolonisatörer planterade de första vinstockarna. Under åren har det varit svårt för vinindustrin på grund av politiska störningar och fattigdom, men nu är man på G med en blomstrande vinproduktion i vinregioner som Tarija, Cinti och Santa Cruz. Här är det höga höjder om gäller för vingårdar, över 1500 till 2800 meters höjd är inte ovanligt.

Boivia är känt för sina extremt gamla vinstockar och det vet vi ju alla att det kan bli speciellt goda viner. Många vingårdar ser fortfarande ut som de gjorde för århundraden sedan men modern kunskap, vinodling och produktion har tagit stora kliv framåt sen 60- och 70 -talen. Favoritdruvor som växer på Bolivias 3000 hektar vinodlingar är exempelvis röda Negra Criolla och vitvinsdruvan Muscat och andra spanska klassiska vindruvor börjar man väcka intresse för landets viner även utomlands.

Senare i höst ska vi titta lite mer på fler nya vinregioner som är intressanta, så håll utkik.

Länder som vi skrivit om tidigare:

Frågor och svar:

Vilka är några nya vinregioner som man bör hålla ögonen på?

Okanagan Valley i Kanada
Indien
Bolivia

Vilka druvor odlas i Okanagan Valley i Kanada?

Pinot Noir, Riesling, Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon

Vilka druvor odlas i Indien?

Lokala druvor som Anabeshahi, Arkavati och Arkashyam, samt franska druvor som Cabernet Sauvignon

Vilka är några vinregioner i Bolivia?

Tarija, Cinti och Santa Cruz

Vilka är några andra länder med nya vinregioner som är intressanta?

Georgien, Armenien och Ungern

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.