Hem » Vin Fakta » Vinlandet Ungern – viner som du måste prova!

Vinlandet Ungern – viner som du måste prova!

vinlandet Ungern omslag över vingård

Vinlandet Ungern är uppdelat i 22 vinregioner och 63 000 hektar planterade vinstockar. Trots att landet är litet har det en folkmängd som ligger strax under Sverige, 9,8 miljoner.

Vin har alltid varit en viktig del av hela Ungerns historia. Det fantastiska med Ungern är att det ligger mitt i Europa och har fantastiska vinkulturer som bland annat Österrike, Rumänien, Serbien och Kroatien som goda vingrannar på ett starkt vinområde med vintraditioner och en vinframställning som går tillbaka till romartiden. Senare på 1100-talet inspirerades Ungerns vinmakare av tyskar, fransmän och italienare. Men när osmanerna invaderade landet, flyttade man vintillverkningen till det obebodda norra landet, framför allt till Tokaj och man förlitade sig till stor del på att klostren skulle hålla vinproduktionen levande.

Ungerns vinindustri blomstrade upp under österrikiska-ungerska imperiet på 1800-talet, så pass att Ungern blev den näst största vinproducenten i Europa efter Frankrike. Under mitten av 1900-talet fick de flesta vingårdarna ingå i statliga kooperativ med resultat att kvantitet många gånger överträffade kvalitet. Idag finns det mest mindre familjevinproducenter, en skara som ökar i rasande takt och standarden på vinet är avsevärt mycket bättre.

Vinlandet Ungern - vy över stadsgata med ett glas vitt vin

När man pratar om vinlandet Ungern idag, är det nog just världens äldsta klassificerade vinregion Tokaj och de underbart goda Tokaj-vinerna som ligger oss särskilt varmt om hjärtat och de som vi känner till allra bäst. Men det finns många andra ungerska viner som vi tycker måste provas. Här är några tips om druvor, regioner och viner på svenska marknaden som du bör hålla ett öga på!

Vinlandet Ungern idag

Internationellt har Ungern haft svårt att skapa sig en nisch och de flesta av deras viner är fortfarande okända utanför landet, även om vinkonsumtionen per ungrare är en av de högsta i världen. Faktum är att det idag inte bara finns de kända, söta vinerna. Här produceras allt typer av viner, från röda kraftfulla viner med en uttalad smak av ekfat till fräscha vita krispiga viner, roséviner och naturviner.

Många bra inhemska druvor används som solo-estradörer eller i snygga blandningar med kända, europeiska druvor. Vinlandet Ungern är inte uppbyggt på att enskilda regioner har vissa druvor eller stramt avgränsade vinstilar. Inhemska druvor växer här och där, och tillverkar man inte Tokaj-viner, så kan man göra vilken typ av viner som helst. Det här gör att klassificeringssystemet närmast verkar som en labyrint för oss andrda.

Vinlandet Ungern - ost och vitt vin

Vinlandet Ungern och viktiga regioner

Håll ett öga på dessa fantastiska regioner på vinetiketten:

I Tokaj i nordöstra Ungern och på en vulkanisk jord och ett härligt mikroklimat, tillverkas både söta viner så kallade aszúen och fräscha, torra, mineraliska viner med häftig syra och gjorda på druvan Furmint.

Kring den stora sjön Balaton och Somló i västra Ungern koncentrerar sig de små familjevingårdarna på att göra främst viner av Riesling, Hárslevelű, Furmint och Juhfark med en mineralisk, salt karaktär.

I de varmare södra regionerna Villány och Szekszárd gör man smakrika röda viner i olika stilar och från norra Eger kommer de röda kraftfulla, komplexa viner av blandningen Egri Bikavér som måste innehålla minst tre av följande 13 druvor:

 • Kadarka
 • Kékfrankos
 • Blauer Portugieser
 • Cabernet Sauvignon
 • Cabernet Franc
 • Merlot
 • Menoire
 • Pinot Noir
 • Syrah
 • Turán
 • Bíborkadarka
 • Blauburger Zweigelt

Kékfrankos som vi kanske mer känner som Blaufränkisch hos oss representerar närmare 40% av alla röda druvor i Ungern.

vinlandet Ungern - 6 vintips

Utsökta viner från Vinlandet Ungern

Systembolaget har många goda och fina viner från Ungern med bra prislapp både i ordinarie sortiment (märkt OS) eller i beställningssortimentet (märkt BS). Passa på att beställa fler av dessa prisvärda viner på en gång. Här är våra favoriter:

Vita

Julius Kayser Grüner Veltliner, 2014 /59:-

Vinregion: Pannon i södra Ungern.

Mycket mineraliskt, torrt vin med hög fruktsyra och liten prislapp av Grüner Veltliner. Fruktbukett med gula, mogna frukter, kryddat med lite örter, peppar och ett stänk av honung. Välgjort och fräscht vin i BS.

Gilvesy Váradi Furmint Gilvesy Winery, 2019 / 249:-

Vinregion: Balaton, söder om Budapest

Ekfatslagrat smakrikt supervin som är lite mer komplext, prisvärt med extrem fräsch syra av druvan Furmint. Det blir gulfruktigt och friskt med inslag av citrus och örter. Trevligt matvin i OS.

Tokajviner

Sauska Tokaji Furmint, 2020 / 119:-

Vinregion: Tokaj

Bra exempel på ett torrt och superfruktigt Tokaj-vin i OS från känd vinmakare och producent. Mineralbomb av druvan Furmint på gula frukter med exotiska inslag och bra balanserad syra. Gott sippvin eller till fisk och skaldjur.

Grand Tokaj Szamorodni, 2017 / 129:-

Vinregion: Tokaj

Ganska ädelsött, kryddigt och gott i något mindre flaska i OS med inslag av torkade aprikoser, apelsin, honung och saffran. Mjukt, krämigt och lättare blomkryddigt vin på 10%. Till ädelost och desserter.

Rött

Wunderlich Kékfrankos, 2017 / 157:-

Vinregion: Villány

Fint och rött fatlagrat och snyggt vin av superdruvan Kékfrankos i BS. Mörkt, mättat smakrikt vin med extra allt: skogsbär, rosmarin, vitpeppar och choklad. Lång finish.

Gál Tibor Egri Bikavér Superior, 2018 / 149:-

Vinregion: Eger

Fin och snygg Egri-blend av Kékfrankos, Syrah, Cabernet Franc och Pinot Noir. Riktigt smakrikt och medelfylligt fatlagrat vin med bra syra av röda, mogna frukter och kryddor som lagerblad, peppar.

Mer om Vinlandet Ungern:

Frågor och svar

Hur mycket vita viner tillverkas i Ungern?

70% av Ungerns vinareal (41 000 hektar) är druvor för vita viner. På 30% (18 000 hektar) odlas blå druvor.

Är Ungern ett stort vinland?

Ungern producerar 300 miljoner liter vin per år och landet är den 7:e största vinproducenten i Europa.

Hur mycket vin konsumerar ungrarna själva?

21,2 liter in per person som kan jämföras med exempelvis amerikanen som dricker 11 liter per person och år.

Tillverkar Ungern även annan alkohol?

Ungerns nationaldryck är pálinka, en oftast 40%-igt fruktbrännvin som kan smaka antingen urgott eller mindre gott och lite ”hembränt” och då kan spriten också bli upp till 80-90% stark. Många ungrare bränner själva hemma.

Vilka är de mest använda druvorna i Ungern?

För vita viner är det Furmint och för röda viner är det Kékfrankos.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.