Hem » Vin Fakta » Vin och dina tänder
Vin Fakta

Vin och dina tänder

26_itemthemeimage_4894-jpg - Vinjournalen.se

År 1907 kom tandläkaren och forskaren W.D. Miller fram till att vin kunde vara skadligt för emaljen. Sedan dess har flera studier kommit med liknande fynd som visar att alkohol generellt sätt, och särskilt vin, har en negativ inverkan på vår munhälsa. Detta beror på följande huvudsakliga faktorer:

  • Syra
  • Mineraler
  • Färgämnen

Vin innehåller syra som sänker pH-värdet i munnen. Vid 5 – 5,7 börjar pH-värdet bli för lågt för emaljen och när man dricker vin kan siffran sjunka ända ned till 2,9 – 3,5. Det är dock inte bara pH-värdet som visar hur mycket slitningar emaljen blir utsatt för utan även andra faktorer som mängden kalcium och fosfor. När man gör liknande experiment mäter man ofta salivets mängd av sådana ämnen, och det är inte alltid vin verkar vara den värsta boven. Öl sänker till exempel pH-värdet mer medan whisky ökar mängden kalcium som bildas då emaljen löses upp.

Men det går ju tyvärr inte att förneka att vin sliter på tänderna. Därför kan det vara bra att veta vad man ska göra och inte göra i samband med vindrickande. För det första blir skadan värre om man virvlar runt vinet för mycket och sköljer alla tänder med den – något som erfarna vinprovare brukar göra. Ju längre man håller kvar vinet i munnen, desto mer hinner det dessutom slita på emaljen. Eftersom dessa metoder är vanliga på vinprovningar då de gör att man känner vinets fulla smak kanske man inte alltid vill undvika att dricka vin på detta sätt. Det viktigaste är då att inte göra det för ofta och att se till att dricka ett glas vatten eller mjölk som kan neutralisera pH-värdet efteråt.

En annan viktig sak att tänka på är att inte borsta tänderna direkt efter att du druckit vin. Då påskyndar du bara slitningsprocessen eftersom din emalj är uppmjukad och försvagad. Skölj istället med vatten följt av borstning minst en timme senare.

Frågor och svar:

Varför kan vin vara skadligt för emaljen på tänderna?

Vin innehåller syra som sänker pH-värdet i munnen och kan göra emaljen mer mottaglig för slitningar.

Vilka andra faktorer än pH-värdet påverkar hur mycket emaljen slits av vid vindrickande?

Mängden kalcium och fosfor i saliven kan också påverka hur mycket emaljen slits av.

Vilka metoder vid vindrickande kan göra skadan på tänderna värre?

Att virvla runt vinet för mycket och skölja alla tänder med det kan göra skadan värre. Ju längre man håller kvar vinet i munnen, desto mer hinner det dessutom slita på emaljen.

Vad kan man göra för att minska skadan på tänderna vid vindrickande?

Dricka ett glas vatten eller mjölk som kan neutralisera pH-värdet efteråt och inte borsta tänderna direkt efter att man druckit vin.

Varför ska man inte borsta tänderna direkt efter att man druckit vin?

Emaljen är uppmjukad och försvagad efter att man druckit vin, så att borsta tänderna direkt efteråt kan påskynda slitningsprocessen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.