År 1907 kom tandläkaren och forskaren W.D. Miller fram till att vin kunde vara skadligt för emaljen. Sedan dess har flera studier kommit med liknande fynd som visar att alkohol generellt sätt, och särskilt vin, har en negativ inverkan på vår munhälsa. Detta beror på följande huvudsakliga faktorer:
- Syra
- Mineraler
- Färgämnen
Vin innehåller syra som sänker pH-värdet i munnen. Vid 5 – 5,7 börjar pH-värdet bli för lågt för emaljen och när man dricker vin kan siffran sjunka ända ned till 2,9 – 3,5. Det är dock inte bara pH-värdet som visar hur mycket slitningar emaljen blir utsatt för utan även andra faktorer som mängden kalcium och fosfor. När man gör liknande experiment mäter man ofta salivets mängd av sådana ämnen, och det är inte alltid vin verkar vara den värsta boven. Öl sänker till exempel pH-värdet mer medan whisky ökar mängden kalcium som bildas då emaljen löses upp.
Men det går ju tyvärr inte att förneka att vin sliter på tänderna. Därför kan det vara bra att veta vad man ska göra och inte göra i samband med vindrickande. För det första blir skadan värre om man virvlar runt vinet för mycket och sköljer alla tänder med den – något som erfarna vinprovare brukar göra. Ju längre man håller kvar vinet i munnen, desto mer hinner det dessutom slita på emaljen. Eftersom dessa metoder är vanliga på vinprovningar då de gör att man känner vinets fulla smak kanske man inte alltid vill undvika att dricka vin på detta sätt. Det viktigaste är då att inte göra det för ofta och att se till att dricka ett glas vatten eller mjölk som kan neutralisera pH-värdet efteråt.
En annan viktig sak att tänka på är att inte borsta tänderna direkt efter att du druckit vin. Då påskyndar du bara slitningsprocessen eftersom din emalj är uppmjukad och försvagad. Skölj istället med vatten följt av borstning minst en timme senare.